Rusia anunță un parteneriat important cu China, deși relația dintre cele două puteri nu e deloc una bună. Promisiunea Kremlinului


  • ACP
  • Aug 24, 2020 16:00
  • 1680
Rusia anunță un parteneriat important cu China, deși relația dintre cele două puteri nu e deloc una bună. Promisiunea Kremlinului

China Global Television Network, parte a gigantului media de stat China Media Group, a prezentat marți, pe prima sa pagină online, știrea preluată de pe agenția rusă Interfax, potrivit căreia ministrul Externelor ruse, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia e gata să accepte tehnologia Huawei pentru rețeaua 5G proprie.

Asta ar trebui, în mod normal, să aducă o gură mare de aer pentru gigantul tehnologic din China, care a primit în ultimul an două lovituri grele: și-a văzut respinse ofertele de pe cele mai mari piețe din lume, începând din Statele Unite până în India și Vietnam, și va trebui să suporte, de asemenea, și pierderile datorate faptului că nu mai poate produce microprocesoare performante, din cauza sancțiunilor impuse de Washington.

Îngrijorarea americanilor, transmisă în toată lumea, că Beijingul va folosi echipamentele Huawei împotriva țărilor unde sunt plasate s-a arătat a fi deplin justificată, fiind dovedit faptul că țara comunistă a lansat de mai mulți ani o campanie fără precedent în istoria universală a spionajului, a furtului de tehnologie, dar și de intimidare împotriva tuturor țărilor cu care are parteneriate economice.

Adusă conjunctural de partea Chinei, Rusia știe mai bine ca orice altă țară cu cine are de-a face când are treabă cu satrapii comuniști de la Beijing. Istoria conflictelor dintre cele două țări e lungă și dureroasă, cum e și lista problemelor nerezolvate dintre ele, începand cu cele teritoriale.

Un articol din publicația South China Morning Post, de zilele trecute, cu titlul ”Ar putea Rusia să se dea de partea Statelor Unite și Indiei împotriva Chinei?”, enumeră motivele pe care le are China pentru a-i supraveghea pe ruși cu mare atenție – detalii AICI.

Pe lângă sensibilitățile legate de teritoriile de la graniță dintre China și Rusia, articolul menționează și faptul foarte important că India, marea inamică și concurentă a Chinei, este tradițional una dintre cele mai mari piețe pentru exportul armanentului rus, comenzile și livrările nefiind oprite nici în perioada conflictului de graniță dintre India și China, din iunie anul acesta, lucru care a produs o mare iritare la Beijing. Dar și China, la rândul ei, a colaborat cu Ucraina în probleme militare și de afaceri în perioada anilor trecuți, când războiul împotriva armatei neconvenționale a Rusiei se purta deschis.

Așa fiind, Serghei Lavrov a spus, la un forum al tineretului rus, că Rusia nu va urma exemplul Americii, care pe lângă faptul că a interzis tehnologia de comunicații chineză pe teritoriul său, vrea ca să nu coopereze nicio țară cu China pentru tehnologia 5G, în special când e implicată firma Huawei.

”Din contră, noi suntem interesați să interacționăm cu țările pentru a crea împreună tehnologii moderne pe care să le folosim în viața de zi cu zi”, a mai adaugat ministrul Lavrov.

Rămâne de văzut acum dacă rușii se vor ține de cuvânt. Chinezii au învățat să nu își facă așteptări prea mari în privința lor – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.