Profesorul, scriitorul și politologul Dan Pavel susține, pe Facebook, în contextul pandemiei Covid-19, că în România se poate sesiza ”un fenoment colectiv de sinucidere treptată”, avertizând că țara noastră ocupă locul 8 în lume la mortalitate.
Vă prezentăm comentariile lui Dan Pavel:
”În timpul pandemiei, pot fi observate diferențele dinamismului și gradului de civilizație al națiunilor. Sunt națiuni sănătoase, care se feresc eficient de boli, moarte, sărăcie, iar pentru aceasta investesc masiv, încurajează venirea imigranților, și altele care își pierd vigoarea și se sting încet. Inconștiența cu care tratează mulți dintre concetățeni pandemia este un semn al pierderii vitalității. Și al scăderii inteligenței individuale și comunitare.
Una dintre ipotezele privind indiferența față de moartea proprie și a celor din jur, pe care negaționiștii și nesimțiții nu îi respectă, este că asistăm la un fenomen colectiv de sinucidere treptată. De explicații mă ocup în altă parte. Acum doar cîteva fapte, din statisticile internaționale. Cînd ai mai multe decese decît nașteri, trebuie să ai dubii privind ‹inteligența colectivă› și capacitatea de a intra în competiție cu alte națiuni, mai viguroase, mai dinamice, mai creative, mai tinere.
Cînd eram elev în școala primară, România avea o populație mai mare decît Australia sau Canada (de pildă). Între timp, nu numai că populația din Australia și Canada a crescut (nu mai vorbesc de nivelul de trai), dar în România a scăzut. Cu cîteva milioane.
Să ne uităm la cifre și statistici internaționale, care se fac de cîteva decenii încoace….
România este pe locul 8 în lume la mortalitate, cu 13,09 decese pentru 1.000 de locuitori, (pe primul loc este Bulgaria). Prin urmare, noua pandemie este un factor în plus de îngrijorare. Cei care cred că nu contează prea mult morții de acum, se păcălesc amarnic. Decesele se cumulează, indiferent de tipurile de cauze.
La natalitate, România se află pe locul 145 în lume, cu 8,7 nașteri la 1.000 de locuitori.
Îi invit pe negaționiști să facă niște calcule aritmetice simple.
Acestea sunt situațiile din anii anteriori.
Nu am mai luat în calcul măsurătorile privind nivelul I.Q. Ca și în cazul testărilor pandemiei, o să ne acuze conspiraționiștii că avem o suprapopulație de proști pentru că măsurăm prea mult nivelul inteligenței. Dar nu este nevoie să testăm, este suficient să-i vedem pe proști cum se înghesuie unul într-altul, ca sardelele, cum țin aproape, peste tot, în piețe, pe plajă, pe terase, la petreceri, fără măști faciale.
Este un instinct sinucigaș colectiv. Care este sărbătorit prin petreceri!
Prostimea nu respectă nici măcar regulile de circulație și limitările de viteză. Verificați statisticile morților din accidente rutiere și mai vorbim după aceea”.