Aforismele filosofice scrise de Bud Spencer și poeziile lui Cassius Clay?! ”Fake news în Epoca de Aur”, fabuloasa carte a lui Ioan T. Morar. Despre salvare și rezistență prin umor


Aforismele filosofice scrise de Bud Spencer și poeziile lui Cassius Clay?! ”Fake news în Epoca de Aur”, fabuloasa carte a lui Ioan T. Morar. Despre salvare și rezistență prin umor

Chiar dacă nu ați auzit niciodată despre aforismele filosofice scrise de actorul Bud Spencer, imaginea celebrului Piedone, și nici de poeziile boxerului Cassius Clay, e musai să citiți pe nerăsuflate de-a dreptul incredibila carte a scriitorului și jurnalistului Ioan T. Morar, ”Fake news în Epoca de Aur”, volum uluitor care dezvăluie, cu scriitură plăcută și umor nebun, modul în care autorul a reușit să reziste prin umor în cumpliții ani ai dictaturii comuniste, inventând cărți, poezii, situații și autori, într-o veselie, folosindu-se astfel, cu o acuratețe fabuloasă, de crasa incultură a partidului unic și a tovarășilor omniprezenți.

Profesorul și jurnalistul Ciprian Apetrei recomandă, pe Facebook, această carte incredibilă, punctând că ”rezistența prin umor pe care a practicat-o scriitorul, cu ajutorul câtorva prieteni, nu are pretenția dizidenței. Deși a fost periculoasă. A fost o formă personală de salvare, care a funcționat. Atât. Este o modestie reconfortantă și onestă în tonul autorului”.

Vă prezentăm recenzia lui Ciprian Apetrei:

”Știați ca actorul Bud Spencer, simpaticul comisar Piedone, a scris o carte de aforisme filosofice? Nici el nu știa acest lucru. Este o invenție a lui Ioan T Morar, care a publicat o parte din ele în presa literară din perioada comunistă, scrise de el însuși.

Un fake news impecabil construit. Unul dintr-o serie uluitoare, povestite în cartea Fake news în Epoca de Aur. O carte care pare sa fie inventată, dar este reală.

Ioan T Morar a mai inventat o carte a secretarului lui Julio Iglesias, cu scrisori de la admiratoarele sale. S-au bucurat de un asemenea succes, ca a scris și o a doua serie. Practic o colecție de mici telenovele.

A mai inventat poeți din lumea întreagă, de toate vârstele și culorile. Dar a scris și poezii false de Brecht sau Neruda.

O farsa teribilă a fost un grup de poezii atribuite lui Cassius Clay, proaspăt devenit Muhammad Ali. Acestea au beneficiat de o cronica elogioasă din partea lui Tomozei și au fost preluate de presa sportivă.

Cum de a reușit sa facă asta, timp de foarte multi ani? Speculând lipsa de informație din epocă, dar și având grijă sa folosească mesaje imposibil de refuzat de către cenzură. Adăugând elemente foarte plauzibile, de exemplu interviuri care anunțau apariția volumelor false, din care ‹traducea›. Câteodată sub nume false sau de împrumut. Fals traducător al unor opere false. Și grație unui talent literar extraordinar, care îi permitea să intre în pielea personajelor sale, transformate în creatori.

Cel mai simpatic poet inventat este americanul John T Miller. Nu a observat nimeni traducerea numelui său.

Rezistența prin umor pe care a practicat-o scriitorul, cu ajutorul câtorva prieteni, nu are pretenția dizidenței. Deși a fost periculoasă. A fost o formă personală de salvare, care a funcționat. Atât. Este o modestie reconfortantă și onestă în tonul autorului.

Acest volum are și o valoare terapeutică. Găsim în paginile sale mizeria morală a celor care își turnau prietenii și colegii. Mereu contra unor avantaje. Mitul ‹toți colaboram, nu aveai ce face› este impecabil deconstruit.

De asemenea, o alta gogomănie a nostalgicilor, celebrele construcții făcute de Ceaușescu personal, cum ar fi fost Metroul. În carte găsim suferința din spatele propagandei, care cu timpul se uită, din păcate.

Volumul acesta este, în primul rând, un aide-mémoire, un document extraordinar al unei Epoci de Aur fals, spoit pe arama topită din sufletele oamenilor care și-au apărat libertatea. Și bătută în monede calpe de cei care s-au vândut fără nici o remușcare. Și care după Revoluție și-au văzut nestingheriți de treburi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Cartea domnului Morar este o recomandare de lectura pentru cei care au trăit Epoca de Aur. Un document al neuitării. Dar și pentru cei tineri, care știu prea puțin despre acea perioadă și sunt asaltați de un nou comunism, care este surprinzător de seducător în rândurile lor.

În plus, cartea este o lectura foarte plăcută. John T Miller scrie alert si agreabil, parca ii ești alături în toate aceste aventuri. Citiți, o sa va placă. Reiterez că volumul este real”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.