Iurie Reniță, avertisment de foc: Disperat că pierde alegerile, Dodon forțează impunerea scenariilor elaborate la MOSCOVA! Distrugerea Basarabiei și catastrofa Covid-19


Iurie Reniță, avertisment de foc: Disperat că pierde alegerile, Dodon forțează impunerea scenariilor elaborate la MOSCOVA! Distrugerea Basarabiei și catastrofa Covid-19

Disperat că rămâne fără guvernul lui de buzunar, ceea ce îi dinamitează șansele de a câștiga un nou mandat prezidențial, rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon pune în aplicare o serie de scenarii elaborate de Moscova cu scopul prăbușirii și capturării totale a Basarabiei, avertizează deputatul Iurie Reniță (fostul ambasador al R. Moldova la București), într-un interviu acordat PSnews.ro.

Reniță anunță că binomul socialist și prorus Dodon-Chicu a băgat întregul sistem de sănătate de dincolo de Prut ”într-o comă profundă”, R. Moldova deținând un număr record de medici decedați și ajungând, sub coordonarea cozilor de topor ale Rusiei, calamitatea Covid-19 a Europei.

Reniță punctează în termeni sugestivi faptul că R. Moldova nu are nici cea mai mica șansă să parcurgă drumul spre Europa și România în condițiile în care coruptul Dodon transformă țara într-o gubernie moscovită. De asemenea, deputatul explică implicațiile înregistrărilor video care-l prezintă pe Dodon încasând o pungă plină cu bani de la Vlad Plahotniuc și lăudându-se în fața acestuia că îi scrie informări detaliate lui Vladimir Putin.

Soluția actualei crize politice de la Chișinău este, potrivit lui Reniță, prăbușirea grabnică a Cabinetului Chicu și înlocuirea acestuia cu un guvern de tehnocrați condus de un premier apolitic. Dacă nu se poate așa ceva, soluția ultimă sunt alegerile parlamentare anticipate. 

Vă prezentăm cele mai importate declarații ale lui Iurie Reniță:

Cum a fost girat dezastrul Covid-19

”Iresponsabilitatea instituțiilor statului și, în primul rând, a președintelui Igor Dodon și a guvernului Chicu ne-au adus într-o situație dezastruoasă”.

”Dodon este animat exclusiv de dorința acerbă de a mai obține un mandat prezidențial. Pentru el nu mai există Constituția Republicii Moldova, separarea puterilor în stat sau responsabilitățile guvernamentale și ministeriale. Se vede și se vrea foarte mult o copie a lui Putin în Republica Moldova. Iată de unde vin, în mare parte, eșecurile lamentabile și profund regretabile în gestionarea luptei cu pandemia în Republica Moldova. Nu medicii, experții în igienă și medicină au fost și sunt cei care stabilesc regulile de comportament social și igienic, ci factorii politici în frunte cu Dodon și umila lui sculă politică, premierul Ion Chicu. Toate aceste eșecuri inconstestabile, soldate cu moartea a sute de cetățeni, cu un număr record de medici decedați, se datorează și «contribuției» directe a Partidului Democrat (condus de Pavel Filip, fost discipol obedient al lui Vladimir Plahotniuc), care menține la putere acest guvern incompetent și iresponsabil. Împreună cu Igor Dodon, actualul guvern este o adevarată catastrofă”.

Sistemul medical, ”într-o profundă comă”

”Corupția endemică la cel mai înalt nivel a plasat sistemul de sănătate la coada finanțării din bugetul de stat. Actualul sistem medical supraviețuiește grație asistenței financiare internaționale și în primul rând din partea partenerilor noștri strategici – România, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Multiplele experimente medicale amatoricești și politicianiste au consumat sume enorme de bani din bugetul național și din creditele internaționale, iar sistemul de sănătate n-a mai fost resuscitat. Astăzi, acesta se află într-o profundă comă, iar dovada cea mai concludentă este numărul record de decese din rândurile medicilor. Dacă nu greșesc, am deține întâietatea mondială la acest capitol trist. Lipsa de protocoale concrete în situații de pandemie, crearea condițiilor adecvate sub aspect managerial, financiar, dar și logistic generează foarte mari probleme în sistemul medical, de unde și această cifră atât de tristă și de mare cu decesele lucrătorilor medicali”.

Filmările cu Dodon și Plahotniuc

”Secvențele video ne demonstrează cu prisosință că nu există nicio diferență dintre coruptul și oligarhul Vlad Plahotniuc și actualul șef de stat Igor Dodon. Ambii sunt în egală măsură produsul firesc al unui sistem corupt și mafiotic, concrescut pe spatele cetățenilor noștri onești și muncitori. Așa se guvernează în Republica Moldova, după modelul clasic rusesc, spre care tinde cu atâta străduință Igor Dodon. Secvențele video le-am primit în lădița poștală de la sediul Parlamentului. Cu toate riscurile aferente, am decis că e mult mai important ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască fața adevărată a lui Igor Dodon și a ortacilor săi socialiști decât să ignor această secvență. Impactul scenetei cu «sacoșa neagră cu calendar», plină cu bani pentru remunerarea partidului socialiștilor este una devastatoare pentru Igor Dodon ca și viitor pretendent la un nou mandat prezidențial. Conform unor estimări recente, mai bine de 2,7 milioane de cetățeni din Republica Moldova și din străinătate (în special din diaspora) au vizionat aceste secvențe incontestabile de corupție”.

Scenariul întoarcerii lui Plahotniuc

”N-aș fi tentat să dau crezare acestor supoziții. Împreună cu Igor Dodon, oligarhul Plahotniuc rămâne a fi în continuare una dintre cele mai detestate persoane din Republica Moldova. În plus, are deschise dosare penale aici, la Chișinău, dar și în Federația Rusă. Nu cred că va risca să-și facă apariția la Chișinău. Sunt mai degrabă speculații de-ale lui Igor Dodon pentru a-și da importanță și a-și aroga meritul pentru plecarea lui Plahotniuc din Republica Moldova în iunie 2019. Cu certitudine, oligarhul Plahotniuc are și alte noi secvențe video, în care șeful statului, Igor Dodon, este protagonistul principal în acte indubitabile de corupție. De altfel, Plahotniuc și Dodon se cunosc reciproc de vreo 15 ani, din diverse scheme de corupție, în care au colaborat impecabil”.

Dacă rămâne fără guvern, Dodon nu va câștiga prezidențialele

”Fără guvernul lui de buzunar Dodon nu mai are nicio șansă să obțină un nou mandat prezidențial. De aici apare și fireasca întrebare: de ce Pavel Filip și partidul democrat îl susțin în continuare pe Dodon și guvernul acestuia? Oare nu multiplele dosare penale pentru privatizări ilegale și acte de corupție, deschise pe numele lui Filip și a altor deputați din acest partid, ar fi motivul principal pentru susținerea necondiționată a lui Dodon și a acestui guvern antinațional și antiromânesc? Cred că prietenii și susținătorii de la București ai lui Pavel Filip și ai partidului democrat ar trebui să reflecteze mai profund asupra acestor triste realități de la Chișinău. Mențin în continuare relații strânse cu multi politicieni de pe malurile Dâmboviței fie că e vorba de cei din Camera Deputaților sau de la Senat și care nici până astăzi nu vor să înțeleagă adevărata față a acestor actori politici de la Chișinău, care susțin necondiționat regimul antinațional al lui Dodon”.

Guvern de tehnocrați cu premier apolitic sau alegeri anticipate

”Având în vedere conjunctura politică actuală, cred că o soluție adecvată ar fi investirea unui nou guven de profesioniști, cu unicul scop de a-l debarca de la putere pe Dodon și de a lupta de o manieră eficientă cu pandemia. Ar putea fi un guvern anticriză și anti-Dodon până la finalizarea alegerilor prezidențiale. Pentru a elimina neîncrederea și suspiciunile partidelor reprezentate în Parlament, aș sugera un premier neafiliat politic, profesionist, cu experiență națională și internațională, în special cu Uniunea Europeană. Acest guvern ar putea fi unul provizoriu sau de sacrificiu. În cazul unei reușite guvernamentale, ar putea continua într-o formă politică consolidată după debarcarea lui Dodon și formarea unei majorități parlamentare proeuropene și proromânești. În caz contrar, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Nu avem nevoie de guverne cu denumiri răsunătoare gen «guvernul Salvării Naționale» sau altele similar”.

Ca pe vremea comunistului Voronin. Scenariile Moscovei

Relația de acum dintre Republica Moldova și România este similară cu cea din perioada lui Vladimir Voronin, în special în ultimii trei ani de confruntare acerbă cu Bucureștiul. Cu expulzarea diplomaților români și declararea de persona non grata a Ambasadorului României la Chișinău. Nu s-a ajuns încă la aceste acte reprobabile, dar nu exclud că ar putea să se întample din nou. Scenariile au fost demult elaborate la Moscova, iar lui Igor Dodon nu-i rămâne decât să le pună în aplicare. Cu cât ratingul lui este în mare descreștere, iar pământul îi fuge de sub picioare, el va recurge la metoda demult experimentată si aplicată de a identifica «chipul dușmanului extern». Evident că cel mai simplu exemplu (ca și în trecut!) este România”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.