Atac mizerabil al Ambasadei Rusiei la Chișinău la adresa postului TVR Moldova! Rusia să PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRI pentru genocidul împotriva poporului român. Apelul jurnalistului Alecu Reniță


Atac mizerabil al Ambasadei Rusiei la Chișinău la adresa postului TVR Moldova! Rusia să PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRI pentru genocidul împotriva poporului român. Apelul jurnalistului Alecu Reniță

După puțin spus mizerabilul atac de marți al Ambasadei Rusiei la Chișinău la adresa postului TVR Moldova (vă vom prezenta ”motivele” în cele ce urmează), jurnalistul basarabean Alecu Reniță solicită în termeni duri, pe pagina domniei sale de Facebook, ca ambasada amintită să-și ceară scuze publice în fața poporului român, fiindcă Rusia l-a dezmembrat și l-a supus unui genocid de proporții. Mai mult chiar, Alecu Reniță susține că, după scuze, Rusia trebuie să achite despăgubiri pentru abominabilele crime comise, de la asasinate și foamete organizată până la deportări și exterminarea elitelor basarabene.

Vă prezentăm sugestivul apel al lui Alecu Reniță:

”Ambasada Rusiei să răspundă de ce a ocupat Estul României în 28 iunie 1940 şi să-şi ceară scuze în faţa poporului român, fiindcă l-a dezmembrat, supunându-l unui oribil genocid cu pierderi de circa un milion de victime. După scuze, Rusia să achite despăgubirile pentru crimele comise, de la asasinate şi foamete organizată până la deportări şi exterminarea elitelor basarabene.

Să se deprindă şi Kremlinul cu adevărurile incontestabile -- dacă Rusia nu ocupa Basarabia şi Bucovina de Nord la 28 iunie 1940, România nu trecea niciodată Prutul la 22 iunie 1941 ca să-şi elibereze teritoriul naţional. O sugestie pentru Ambasada Rusiei, dar şi pentru Moscova: încetaţi să-i trataţi pe moldoveni ca pe o adunătură de sclavi sovietici şi nu-i confundaţi cu o slugă ca Dodon. Mulţi moldoveni au renunţat la propaganda şi meniul vostru încărcat de minciuni îndulcite”.

Un atac abject 

Vă amintim că Ambasada Rusiei la Chișinău se arată indignată că la postul TVR-Moldova a apărut un material „odios” dedicat evenimentelor din 22 iunie 1941. Ambasadei nu-i este pe plac că „începutul marelui război pentru apărarea patriei a fost prezentat ca începutul eliberării teritoriilor românești ocupate și zi în care România a intrat în lupta pentru reintegrarea națiunii române”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, citat de Deschide.md.

„Este o blasfemie faptul că în ziua memoriei și a plângerii unii jurnaliști și istorici nu fac altceva decât să eroizeze nazismul, justificând crimele regimului Antonescu. Cu greu putem crede că autoritățile românești împărtășesc poziția revanșistă și nostalgică a comentatorilor TVR-Moldova, care de fapt au anunțat susținerea pentru aliatul lui Hilter, Antonescu, la ordinul căruia au fost nimiciți peste 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi”, scrie Ambasada Rusiei.

Ambasada Rusiei califică necivilizate și foarte periculoase încercările „de a justifica criminalii și a revizui sentințele tribunalului de la Nurnberg”. „Asemenea ieșiri sunt jignitoare pentru majoritatea cetățenilor ruși, care țin minte isprava eroică comună Armatei Roșii multinațională, care a eliberat Europa de ciuma nazistă”, se arată în obraznicul comunicat al Ambasadei Ruse.

În reportajul TVR-Moldova se spune în special că 22 iunie 1941 este ziua în care România a intrat în cel de-al doilea Război Mondial pentru eliberarea ţinuturilor ocupate de ruşi din vara lui 1940. Misiunea grea a ostaşilor români era să lupte pentru recuperarea Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Pentru românii de pretutindeni această dată va rămâne în istorie ca ziua în care a început luptat pentru reîntregirea neamului.

Nu de aceeaşi părere este şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a scris pe o reţea socială că astăzi este ziua în care a început ocupaţia Basarabiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.