Politologul, scriitorul și profesorul Dan Pavel explică, pe Facebook, că recentele retrageri ale filmului ”Gone with the wind” (cât și atacurile în haită aferente) reprezintă un act de cenzură brutală, prezentul context demonstrând că celebrul lungmetraj este mai actual ca niciodată.
Vă prezentăm comentariile lui Dan Pavel:
”Cine mai vrea să vadă sau să revadă filmul ‹Pe aripile vîntului› (‹Gone with the wind›), să se grăbească: a fost difuzat azi pe TNT și va fi redifuzat. Dacă se continuă isteria, va fi scos în curînd.
Toată viața am urît cenzura, dar nu doar așa pentru că dă bine, ci pentru că am avut de-a face cu ea. Am fost cenzurat în comunism, sancționat, am fost cenzurat chiar și în postcomunism. Prefer să vorbesc despre subiect cu aceia care au fost cenzurați în viața lor, nu cu cei care vorbesc din auzite (Adrian Marino a scris despre asta, l-am publicat în ‹Sfera Politicii›). Filmul (cu cele mai mari încasări din istorie, dacă actualizăm dolarul, cu zece premii Oscar) este făcut după romanul lui Margaret Mitchell. Ce urmeză, se va cenzura și romanul?
Ideea că este un ‹film rasist› este o aberație! Este o ecranizare!
Cenzura a început cînd creștinii au distrus bibliotecile antichității și a continuat cu Inchiziția. Apoi, naziștii au ars cărți. Comuniștii au golit bibliotecile și au interzis scriitori.
‹Pe aripile vîntului› este un film despre o epocă rasistă (cea a Războiului Civil, care a fost purtat tocmai pentru eliberarea din sclavie), dintr-o anumită parte a SUA, cea rasistă (Sudul confederat, care a și pierdut războiul cu cele mai multe victime din istoria Americii).
Recomand ‹Pe aripile vîntului› mai ales celor cărora nu le plac ‹filmele vechi›, snobilor, proștilor și celor care cred că numai ce este nou este bun. În curînd va fi mai actual ca niciodată. Orice film interzis devine atractiv”.