Disperarea lui Dodon. “Din suflet” despre fundațiile de caritate


Disperarea lui Dodon. “Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de către cei cu stea în frunte, nu vor mai putea fi utilizate în scopuri politice și, mai ales, electorale. Așa au făcut-o mereu de când Igor Dodon a preluat conducerea PSRM-ului, deopotrivă cu Plahotniuc, Usatâi, Șor s.a.m.d..

Pentru a contracara aceste profanări ale procesului electoral am prezentat în plenul Parlamentului un proiect de lege care să interzică implicarea fundațiilor de caritate în toate procesele electorale, avându-i ca și conducatori pe liderii partidelor politice dar și persoane care ocupă funcții de demnitate publică și sunt în exercițiul funcțiunii.

Deși, inițial, a fost votată în prima lectură de majoritatea deputațiilor, imediat speaker-ița Greceanăi și deputații psrm-iști au pus la revotare proiectul meu, trișând cu nerușinare și anulând votul anterior cu concursul unor deputați pd-iști.

Iată de ce am decis ca amendamentele mele, impreună cu ale deputatului Lilian Carp, la legea cu privire la fundații (respinse ilegal anterior) să fie încorporate în nouă lege cu privire la organizațiile necomerciale. Joi, Comisia juridică, numiri și imunități a examinat toate amendamentele, inclusiv pe ale mele, dar nu cunosc care este soarta lor, fiind în așteptarea sintezei amendamentelor. Indiferent de decizia comisiei (total dominată de PSRM și PD) voi veni, iarăși, în plenul Parlamentului cu amendamentele mele (rog să le vedeți în anexe).

Avem nevoie de alegeri electorale libere, democratice și necorupte de către diverse fundații de caritate, avându-i în spate pe liderii partidelor politice sau persoane cu demnitate publică în exercițiul funcțiunii. Adevăratele fundații de caritate, autohtone și internaționale, nu vor fi afectate, sub nicio formă, de amendamentele mele. Acestea fac o treabă extraordinară (pentru care exprim profundă gratitudine), într-o țară săracă și plină de corupție cum este Republica Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.