PSD caută tot felul de motive și metode pentru a împinge cât mai departe organizarea alegerilor locale și parlamentare, date fiind sondajele în care pesediștii stau prost, ei mizând pe erodarea electorală a PNL la guvernare și mai ales pe momentul de la 1 septembrie când va fi imposibil pentru Guvernul Orban să crească pensiile cu 40%, așa cum prevede o inițiativă asumată de fosta guvernare pesedistă. Mai mult, PSD mizează ca CCR să decidă mâine ca data alegerilor locale să fie fixată de Parlament, instituție controlată de PSD, în detrimentul Guvernului, așa cum era până acum. (mai multe detalii AICI despre bătălia de la CCR + AICI puteți consulta ultimele două sondaje)
Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat astăzi pentru RFI inițial că alegerile trebuie organizate "în momentul în care nu va exista nici un fel de risc pentru populație" în contextul epidemiei COVID-19. Totodată, pesedistul a avansat varianta de a fi organizate alegerile locale în aceeași zi cu parlamentarele.
Steriu: "Dacă vor fi foarte bine organizate și vorbim aici nu doar de partea de protecție personală, de măști, de tot ce înseamnă mănuși și echipament, dar posibilitatea de a găsi totuși o cale de a vota și prin vot de la distanță, în momentul în care avem un astfel de sistem bine pus la punct, probat și acceptat de toate partidele, putem discuta de o posibilitate de a ne gândi, poate cum spuneau zilele trecute colegii mei, în aceeași zi atât localele, cât și alegerile generale, în așa fel încât să fie un risc minim pentru populație să se prezinte la vot".
Ulterior, de frică că PSD va pierde la scor alegerile, Steriu a mai găsit un motiv pentru ca alegerile să fie organizate cât mai târziu și anume că pesediștii nu concep să facă campanie electorală fără a strânge mâinile cetățenilor. De fapt, respectiva declarație a lui Steriu reliefează dependența PSD față de rețeaua de baroni locali și față de acordarea de pomeni electorale.
Steriu: "Până la urmă, într-o singură zi poți organiza, astfel încât rând pe rând oamenii să intre, să păstreze distanța, dar campania electorală presupune întâlniri cu oamenii, presupune oriunde în lume, cel puțin în ultimii 100 de ani, mâini strânse ale oamenilor. Deci fără niște obiceiuri existente în politică, e greu de crezut că poți trece peste o campanie electorală în care să-ți prezinți proiectele, în care primarii să-și arate realizările sau să vină cu propuneri și idei și soluții noi (...), deci fără o campanie electorală nu ne putem gândi la alegeri, iar o campanie electorală înseamnă sute de mii de oameni care se întâlnesc cu alte zeci de mii de oameni".