Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu – l-am numit pe domnul Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior și nepot al doctorului Ilie Lazăr, odinioară cel mai tânăr semnatar al actului Unirii de la Alba Iulia – amintește, pe pagina de Facebook a domniei sale, că astăzi, 20 mai, se împlinesc nu mai puțin de 106 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu (sursa foto: marginaliaetc.ro).
De asemenea, Gherasim amintește că tot astăzi se împlinesc trei decenii de la primele alegeri așa-zise ”libere”, cele din Duminica Orbului.
Podul.ro vă prezintă comentariile președintelui executiv al Fundației Corneliu Coposu:
”20 mai 1914 - 20 mai 2020
106 ani de la nașterea Seniorului! 106 ani de la nașterea celui care mi-a marcat și schimbat viața! Îi mulțumesc Domnului că mi-a oferit posibilitatea să fiu alături de un Om deosebit, care mi-a dăruit ceva, ce puțini pot cu adevărat să înțeleagă. Nu a fost doar un mentor și un maestru, a fost Omul care m-a făcut să înțeleg pentru ce merită cu adevărat să trăiești și să te lupți! Fără morală, fără principii, fără valori ești gol, ești fără repere, ești pe placul unei societăți de consum care merge pe ideea de a avea, de a acumula, mai mult decât de a dărui și de a înțelege ce sacrificii trebuie făcute cu adevărat pentru a transmite ce înseamnă să fii ....liber!
‹Credința nostră este viața noastră!› spunea eroul martir, Cardinal, ‹in pectore›, Iuliu Hossu.
Corneliu Coposu, împreună cu părinții mei, m-au învățat că lupta și sacrificiul pentru o idee, pentru o cauză adevărată este mai presus de orice satisfacție sau plăcere de moment. A înțelege și a percepe ce înseamnă aceste virtuți este realmente un har și un miracol pentru lumea în care trăim, atât de goală de mesaj și de conținut, atât de superficială în a vedea ce înseamnă cu adevărat ‹a fi liber›.
Seniorul, la fel ca și mentorul său, Iuliu Maniu, a fost vizionarul, Omul care a intuit și a vorbit despre lucruri pe care puțini, foarte puțini, le-au înțeles și le-au ‹pătruns› cu adevărat, atunci, la începutul anilor 90. El a văzut înaintea multora destinul nostru, destinul României!
Pentru tot ce mi-ați dat, mă plec, mă închin și vă mulțumesc, având credința că acest popor va realiza, mai devreme sau mai târziu, că toate previziunile domniei voastre, nu numai că s-au adeverit, dar că vor reprezenta baza reconstrucției reale a țării și a neamului nostru.
Dumnezeu Să vă ierte și Să vă dea odihna cea veșnică iar nouă celor care am avut șansa să fim alături de dvs. tăria de a răzbate și a duce mai departe cu devotament lupta pentru o idee și un crez!”.
Ion-Andrei Gherasim amintește, de asemenea, că astăzi se împlinesc și 30 de ani la primele alegeri ”libere” din Duminica Orbului:
”Tot astazi, 20 mai, se implinesc 30 de ani de la primele alegeri ... ‹libere›! Pentru mine, pentru toti cei care am fost atunci alaturi de Senior si de PNTCD, teroarea, manipularea, minciunile si crimele din timpul campaniei electorale, organizate si puse la cale de oamenii care au nenorocit Romania si care nu merită efortul de a le fi menționate numele, pentru ca imi provoaca silă și scarba, au semanat cu cele petrecute in 1946.
Aveti mai jos prima pagina a ziarului "Dreptatea" de acum 30 de ani, in 2 fotografii. Veti descoperi si stirea legata de mizerabila inscenare de la Zalau, cand era sa fim linsati de catre oamenii manipulati de catre militienii si fsn-istii locali”.