Cristi Danileț: “Trebuie să fii conectat la mediul politic ca să ajungi în CCR și, din această cauză, la CCR pot ajunge oameni de care n-ați auzit niciodată”


Cristi Danileț: “Trebuie să fii conectat la mediul politic ca să ajungi în CCR și, din această cauză, la CCR pot ajunge oameni de care n-ați auzit niciodată”

Judecătorul Cristi Danileț s-a manifestat public foarte vocal împotriva lucrurilor care nu funcționau tocmai bine în sistemul de justiție românesc și asta i-a adus destule neplăceri. De altfel, nu o dată a fost sancționat și suspus presiunilor pentru faptul că și-a exprimat liber punctul de vedere. Așa că Danileț este cel mai în măsură să explice astăzi cum vede posibilă reforma Curții Constituționale a României și ce se poate face după decizia CEDO în cazul Kovesi, care specifică în clar că CCR a greșit.

Evident, problema identificată de judecătorul din Cluj este aceea că numirile în CCR se fac pe baza unor pile politice. De aceea, el crede că judecătorii CCR ar trebui aleși pe sistemul american al alegerii judecătorilor Curții Supreme.

“În prezent, ca să ajungi la Curtea Constituțională îți trebuie 3 lucruri: să ai 18 ani vechime în funcție juridică (asta înseamnă că poți să fii jurist la o firmă privată de cartier), trebuie să ai o bună reputație (dacă n-a scris presa nimic de tine, nici de bine, nici de rău, înseamnă că ai bună reputație) și în al treilea rând trebuie să ai o pilă mare în mediul politic. Eu spun doar că trebuie să fii conectat la mediul politic ca să ajungi în CCR. Și din această cauză, la CCR pot ajunge oameni de care n-ați auzit niciodată. Dacă întrebăm oamenii care sunt cei 9 judecători de la Curtea Constituțională, s-ar putea ca mai mult de 3 nume să nu auzim. Dar dacă cerem 5 nume de politicieni sau 5 nume de pițipoance și cocalari, toată lumea ar trebui să știe. Așadar, eu cred că la CCR trebuie să ajungă oameni cu o puternică activitate de cercetare în spate care și-au luat doctoratele pe bune, care au scris cărți și după aceea să îi spunem unui scrutin public. Așa cum se întâmplă la Curtea Supremă din SUA și apoi cei mai buni dintre cei mai buni să ajungă pe un astfel de post.”, a spus Danileț într-un interviu acordat reței de presă Presshub.

Legat de decizia CCR în cazul Kovesi, Danileț a amintit un lucru pe care nu toată lumea îl știe, și anume că nu toți judecătorii CCR s-au murdărit la vremea aceea pe mâini. Pentru că trei dintre ei s-au abținut. Desigur, nici pentru ceilalți șase nu există actualmente vreun mijloc de penalizare.

“Ce facem cu decizia CCR în cazul Kovesi? Este o întrebare pe care acum dacă o pun și încerc și un răspuns, risc o sancțiune disciplinară din partea CSM, și n-ar fi prima. Pentru că eu ar trebui să spun în mod clar, după ce am citit acea decizie și slavă cerului mă ajută puțina engleză pe care o cunosc și am înțeles un lucru clar: curtea noastră constituțională a greșit. Este un lucru foarte grav într-un stat de drept să-ți greșească însăși instituția supremă, care trebuie să garanteze drepturile omului. Și atunci ce este de făcut? Teoretic, nu e nimic de făcut. Mai ales că doamna Kovesi a fost promovată, s-a dus la Parchetul European și nici gând să se întoarcă înapoi. Dar ce facem dacă pe viitor Curtea va mai greși? Ei, aici se pune problema calității membrilor din cadrul CCR. Pentru că nu toți cei 9 judecători au dat decizia în cazul Kovesi. Trei dintre ei au făcut opinie separate. Au simțit că e ceva în neregulă. Dar șase au greșit și cei șase ar trebui să răspundă. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Trebuie să ne gândim pe viitor la o altfel de numire a judecătorilor CCR.“, a mai punctat judecătorul în cadrul aceluiași interviu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.