Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, care s-a declarat învins de sistem la finalul primului și singurului mandat, este, actualmente, răsplătit de sistem cu o serie de beneficii substanțiale.
Concret, în octombrie 2016, Parlamentul vota legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizaţia Levantului. Proiectul a aparținut șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar și altor 14 parlamentari de la acea vreme, printre care Daniel Barbu și Varujan Vosganian.
În anul 2016, înființarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziția premierului Dacian Cioloș și a președintelui Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea legii, însă Parlamentul a votat-o și a doua oară. Principalele argumente erau costurile de peste 2,5 milioane de lei pentru funcționarea acestui institut, lipsa specialiștilor în domeniu și faptul că nu este prevăzut un control clar al activității și modului de folosire a resurselor.
Mai mult, din data 9 octombrie 2019, Emil Constantinescu beneficiază de salariu de secretar de stat, la care se adaugă decontarea cazării și a transportului, până în 2024, pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Până la acea dată, Constantinescu fusese președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și beneficiile aferente, dar Guvernul Dăncilă a decis prin OUG să schimbe sistemul de alegere a președintelui Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Astfel, Guvernul Dăncilă hotărâse că, de acum încolo, președintele Institutului Levantului va fi numit de Biroul Permanent al Senatului (unde PSD are 8 din 13 voturi), la propunerea Consiliului știintific, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit. Mai mult, tot prin OUG, Emil Constantinescu a primit din partea Guvernului Dăncilă salariu de secretar de stat, conform G4media.
În primăvara anului 2018, conform datelor publicate de ministere, secretarii de stat aveau un venit brut de 16.640 de lei.
Institutul funcționează într-o vilă pusă la dispoziție de RA-APPS în Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, din centrul Capitalei.
De asemenea, conform site-ului institutului, salariile brute pentru cele 36 de posturi varia în luna martie 2019 între 3.936 lei și 9.100 de lei.
În acest context, scriitorul Dan Alexe, a solicitat Guvernului Orban să desființeze Institutul Levantului, așa cum a fost desființat prin OUG așa-zisul Institut al Revoluției Române care era condus Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.
Redăm mesajul scriitorului Dan Alexe:
"Autant en emporte Levant...
Dar sinecura lui Emil Constantinescu, "Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului" (!), nu se desființează?
Simpla lui existență e un plocon levantin și o insultă adusă inteligenței. Ce studii de orientalistică patronează Emil Constantinescu? Pe site-ul lor, ultima activitate, prin toamnă, era: -- Expoziția aniversară „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”.
Adică „Institutul levantin” expune pietre din colecția lui Constantinescu. E ca și cum mi-ar da mie statul un salariu ca să-mi expun colecția de bile de sticlă și busturile lui Lenin culese prin fosta URSS.
Mincinosul „institut” ar trebui închis pe loc, ca pedeapsă pentru pretențiosul „aniversară”.