Mai multe imagini publicate în rețelele de socializare îi arată în ipostaze tandre, corp lângă corp, ținându-se de mână, aproape îmbrățișați și sorbindu-se din ochi, pe actualul ministru liberal de Interne, Marcel Vela, și pe fostul prezidențiabil Alexandru Cumpănașu, unul dintre cei mai mari beneficiari de contracte cu statul.
Luna trecută, Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA. VEZI AICI
Într-una din imagini apare zâmbitoare și partenera de viață și de ONG a lui Cumpănașu, Simona, care a fost consiliera a trei foști premieri PSD. Mai lipsea din cadru Daniel Chițoiu (ALDE), nașul fiicei ministrului Vela, care a comis recent un teribil accident de circulație, soldat cu moartea a două persoane, ca imaginea imposturii de la sediul MAI să fie completă.
Podul scria anul trecut că, la începutul lunii februarie 2018, doamna Cumpănașu a renunțat la poziția din guvern, pentru a deveni secretarul general al Coaliţiei naționale (CNMR) pentru Modernizarea României, unul din cele două ong-uri ale lui Alexandru Cumpănaşu, abonate la bani publici.
Unul din ONG-urile lui Alexandru Cumpănașu, Asociația pentru Implementarea Democrației, a luat bani inclusiv de la Liviu Dragnea, pe când acesta se afla la cârma Ministerului Dezvoltării. Potrivit surselor noastre, Cumpănașu i-ar fi fost introdus lui Dragnea de generalul analfabet Gabriel Oprea, cu care „unchiul de la Caracal” era într-o apropiată relație de colaborare pe bani mulți. Detalii AICI
Despre întâlnirea cu Vela scrie chiar Alexandru Cumpănașu pe pagina sa de Facebook: „Astăzi la ora 10:00 am avut o întâlnire de lucru cu Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela în calitatea de Președinte CNMR.
În cadrul întâlnirii am abordat mai multe teme și am propus mai multe soluții pentru combaterea clanurilor interlope precum și prevenirea violenței în școli, a traficului de droguri și a racolarii și explotarii fetelor pentru prostituție:
1. Înființarea Poliției Școlilor sau a unei forme de organizare pentru asigurarea unui polițist/jandarm la fiecare unitate de învățământ cu caracter permanent
2. Înființarea Programului Național : Dezvoltarea de Tineri Lideri Împotriva Violenței în parteneriat cu primăriile și, MAI și MEN. Crearea în acest fel de monitori și lideri tineri care să poată construi un climat de securitate în unitățile de învățământ
3. Înființarea unui TELVERDE pentru raportarea de către tinerii din licee și școli generale ANONIM a orice informații privind posibile infracțiuni, bulling, abuzuri, interlopi, etc
4. Reorganizarea IPJ- urilor astfel încât să nu mai permită crearea unor legături între șefii de inspectorate și clanurile interlope sau politicieni”.
De altfel, colaborarea controversatului unchi al Alexandrei Măceșanu - una din adolescentele răpite și ucise de monstrul Gheorghe Dincă la Caracal - cu Ministerul de Interne, instituție în care este angajat și fratele său Iliuță (comsar șef, în prezent, adjunct al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara), are o istorie lungă și întortocheată. Cumpănașu a ajuns însă un ongist bogat grație acestei istorii.
La sfârşitul anului 2009 Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a primit de la Interne suma de 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) cu destinaţia „Dezvoltarea si consolidarea Centrului National de Integritate”.
În 2016, Curtea de Conturi a descoperit că Ministerul de Interne, sub conducerea lui Gabriel Oprea, a plătit din bani publici prezența ong-ului condus de Alexandru Cumpănașu în sediul instituției. Mai precis, este vorba despre un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației, pentru care Ministerul a plătit inclusiv cheltuielile de întreținere, deși contractul încheiat cu organizația neguvernamentală nu prevede acest lucru. „Pentru un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) au fost achitate de către entitate cheltuieli cu utilități, deși Protocolul de Parteneriat nr. 17841/28.09.2007 nu prevede această obligație”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.
De altfel, Alexandru Cumpănașu se regăsea, în 2015, pe lista de profesori ai Școlii politice a UNPR, unde preda un curs de Politică Externă și Diplomație. Cumpănașu a fost prezent la toate evenimentele publice organizate de Academia de Științe ale Securității Naționale, a lui Gabriel Oprea. El apare și în poza de grup făcută cu ocazia conferinței de prezentare a ASSN, din 17 iunie 2015, fiind așezat chiar în rândul al doilea, în spatele lui George Maior.
Anul trecut, Ministerul Culturii a alocat un milion de lei unui proiect de Centenar realizat de ONG-ul lui Alexandru Cumpănaşu, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. Proiectul a inclus şi o emisiune difuzată la România TV. DETALII AICI
În ceea ce privește cercetarea lui de căte DNA, procurorii suspectează că fostul prezidențiabil ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
Despre studiile lui Cumpănașu vezi AICI