Tânărul liberal Pavel Popescu a presărat șoc și panică, recent, în studioul Antena 3, precizând în direct că mai știe ”un partid înființat de un securist, Dan Voiculescu”. După un moment de tăcere încurcată și ochi dați peste cap, remarca (între timp devenită virală) a stârnit valuri de insulte din partea angajaților fostului turnător securistic, cei mai virulenți fiind, ca de fiecare data, Mircea Badea, Mugur Ciuvică și Mihai Gâdea.
În acest context, Podul.ro vă prezintă, în exclusivitate, un fragment audio dintr-un amplu interviu realizat de autorul acestor rânduri, în vara lui 2013, în compania fostului deținut politic Mircea Nicolae, care a relatat un episod inedit petrecut în a doua jumătate a anilor '70, chiar în incinta Centrului de Export Cotroceni, unde actualul patron al trustului Intact își făcuse apariția în compania unui incontestabil și prolific torționar: generalul Emil Panaite, director al Penitenciarelor în perioada 1976-1989. Pentru neofiți, precizăm că așa-zisul Centru de Export Cotroceni reprezenta o sinecură controlată 100% de Securitate, sinecură care se ocupa cu tranzacții/inginerii valutare mascate sub titulatura ”operațiuni de export”, printre care și comerțul cu armament.
Vă amintim că Dan Voiculescu a fost declarat oficial colaborator al Securității ca poliție politică, încă din 2006, când Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) i-a deferit un verdict categoric în acest sens. Deși Voiculescu a contestat decizia în instanță, avea să piardă atât la Curtea de Apel, cât și la Înalta Curte. Speța s-a finalizat definitiv în 2011, când Dan Voiculescu a rămas cu verdictul oficial de colaborator al Securității ca poliție politică. Conform acuzațiilor CNSAS, Voiculescu a semnat angajamentul de informator al Securității în februarie 1970, uzitând numele conspirativ ”Mircea”. Potrivit acelorași experți, Voiculescu avea să fie recrutat de Direcția a 3-a, în 1973, căpătând numele de cod ”Felix” (Cel fericit), sub care și-a turnat într-o veselie rudele plecate în străinătate și colegii. Pentru mai multe detalii AICI.
Vă prezentăm în cele ce urmează fragmentul din interviul acordat de Mircea Nicolae (aici AUDIO), fost deținut politic în perioada 1950-1953 la Jilava și la Poarta Albă.
Mircea Nicolae: Nu știu dacă știți, dar unul dintre marii torționari și călăi a fost și domnul ăla care... chiorul, dacă l-ați văzut acum câteva zile... care a fost la DNA și-și pierduse o lentilă de ochelari.
Reporter: Cine?
Mircea Nicolae: Voiculescu.
Reporter: A... domnul ”Felix”!
Mircea Nicolae: Da, a pierdut o lentilă și-și pusese ochelarii fără. Făcea pe piratul. (n. red: în 2013, la una dintre descinderile sale la DNA, Dan Voiculescu s-a prezentat, persiflator, purtând o pereche de ochelari cărora le lipsea o lentilă, insinuând astfel că el ar fi fost o victimă a ”piratului” Traian Băsescu)
Reporter: Da... păi și banii Securității... Crescent, Dunărea...
Mircea Nicolae: Da. Vă spun... când eu am scăpat de la pușcărie, n-am putut să ocup post de răspundere, cu toate că am fost o perioadă șef de șantier, am fost șef energetic la IDMS și vreo opt ani de zile șeful Centrului de Export Cotroceni. Dar șeful Centrului de Export Cotroceni nu am fost pe acte, am fost decât ca funcție. Pe acte era un securist. Și într-o zi a venit domnul Felix cu generalul Panaite (torționarul Emil Panaite – n. red.) de Securitate să dea un telefon de la mine din birou. Și după ce le-am permis, că era normal... de pe rampă se încărcau două vagoane de armament. Și domnul Felix m-a dat afară din biroul meu că vezi Doamne are de discutat...
Reporter: Confidențial...
Mircea Nicolae: Da.
Reporter: Îmi pare foarte rău că v-a dat afară din birou, poate așa aflam și noi...
Mircea Nicolae: Dar cine este domnul Felix? Toată lumea nu-l știe. Eu îl știu... că am avut a face cu chestia asta și am văzut ce făcea pe timpul ăla.
Emil Panaite, un torționar prolific
Dar haideți să vedem cine a fost generalul Panaite, colaboratorul lui Dan Voiculescu de la Centrul de Export Cotroceni. Instruit în URSS (oct. 1949-6 feb. 1951), Emil Panaite a coordonat acțiuni vizând lichidarea luptătorilor anticomuniști din zona Brașovului. Avansat la gradul de general, a fost director al Penitenciarelor în perioada 1976-1989. Potrivit istoricilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Panaite a fost șeful Direcției Trupe Operative și de Pază (DTOP), dar și al Direcției Pază și Ordine din cadrul Direcției Generale a Miliției (DGM). Pentru mai multe informații despre Emil Panaite, recomandăm volumul ”Dicționarul ofițerilor și angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor. Aparatul central (1949-1989)” realizat de experții IICCMER Mihai Burcea, Marius Stan și Mihail Bumbeș. Iată un pasaj dintre multe altele:
”La 4 noiembrie 1953, conducerea MAI trimitea Direcției regionale MAI Brasov un ordin prin care i se cerea constituirea unui detașament MAI în vederea prinderii sau lichidării grupului de partizani anticomuniști conduși de Ion Gavrilă Ogoranu.
Efectivele erau constituite din mai multe batalioane de Securitate (din Brașov, Drăgășani, Orăștie, Florești, Tecuci și Oradea), care urmau să fie puse sub comanda căpitanului Panaite Emil și a șefului Direcției regionale MAI Brașov, colonelul Ambrus Coloman (responsabil cu partea operativă). În ordin era precizat clar:
<<Responsabilitatea pentru organizarea și conducerea acțiunii în vederea lichidării bandei Gavrilă revine în întregime căpitanului Panaite Emil, șeful de stat major al DTOP (Direcția Trupe Operative și Pază) și șefului Direcției Regionalei MAI, colonel Ambrus>>”.
”Îngâmfatul” Panaite – așa avea să-l descrie fostul șef al Securității, Iulian Vlad, într-o notă – a reușit să rămână un personaj la fel de sinistru și de-a lungul epocii Ceaușescu, fiind un torționar desăvârșit până în decembrie '89, din postura de director al Penitenciarelor. Firește, autoritățile postdecembriste nu l-au deranjat niciodată, nici măcar cu un fir de pai. Mai mult chiar: când a sucombat, în ianuarie 2012, prolificului torționar Emil Panaite i s-au înălțat osanale grețoase, chiar din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).