Mizând pe faptul că mulți dintre cetățeni nu cunosc procedurile parlamentare, deputata neafiliată (ex-USR) Oana Bîzgan se scuză, dar fără succes, pentru blocajul pe care l-a creat în Parlament, spre fericirea marilor corupți, în cazul proiectului de lege care vizează confiscarea extinsă a averilor ilegale. În cursul zilei de ieri, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a găsit resorturile pentru a bloca din nou inițiativa legislativă privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. În momentul în care fosta ministră a Justiției, deputata independentă Ana Birchall, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a respectivului proiect, Florin Iordache a invocat regulamentul în ședința de plen pe care o conducea, transmițând că doar Oana Bîzgan, în calitate de reprezentant al deputaților neafiliați, poate interveni asupra ordinii de zi. Cu toate acestea, deputata Bîzgan nu a avut nicio intervenție pentru a favoriza supunerea la vot a unui proiect de lege atât de important în combaterea corupției și recuperarea prejudiciilor.
Ana Birchall: "Nu avem reprezentant al grupului neafiliaților. Așa cum s-a propus o anumită colegă, eu vă rog pe dvs. ca pe viitor când un deputat neafiliat solicită luarea de cuvânt, să ne permiteți să putem să vorbim în plenul Camerei Deputaților. Eu fac această propunere și fac apel la liderii grupurilor parlamentare să ia în considerare această solicitare".
Florin Iordache: "Am rugat toți colegii înainte de a începe sesiunea parlamentară, în perioada sesiunilor extraordinare, să studieze regulamentul și, repet, potrivit regulamentului, în Comitetul Liderilor se stabilește ordinea de zi și, de asemenea, toți deputații neafiliați și-au ales un reprezentant. Liderul deputaților neafiliați este doamna deputat Oana Bîzgan, care participă la Comitetul Liderilor. Ordinea de zi a plenului nu poate fi modificată decât la intervenția unui lider sau în Comitetul Liderilor".
În ceea ce privește scuzele pe care le-a invocat, Oana Bîzgan a declarat astăzi că Birchall i-a solicitat în trecut să nu o reprezinte în Parlament, motiv pentru care, atenție, spune că nu a intervenit ieri să se zbată pentru confiscarea averilor marilor corupți. În acest sens, vom face o observație ce ține de modul superficial în care a fost redactat regulamentul, care aduce atingere în sens negativ statului de parlamentar independent, căci nu e prima oară când un deputat, în cazul de față Ana Birchall, nu poate să-și îndeplinească prerogativele, fiindu-i blocat atât dreptul de a lua cuvântul în plen, cât și cel de a veni cu propuneri în legătură cu ordinea de zi. Așadar, s-a ajuns ca în Parlament deputatul independent să depindă de fapt de cineva și anume de liderul deputaților neafiliați, ceea ce este totalmente ilogic. Totodată, Bîzgan nu a intervenit ieri, așa cum ar fi trebuit, pentru a menționa că nu o reprezintă și pe Birchall. Astfel, în momentul de față, oricărui deputat independent din Parlament îi poate fi blocată activitatea de inactivitatea Oanei Bîzgan.
De altfel, Bîzgan a scris pe Facebook că nu poate vota și nu poate propune modificarea ordinii de zi în timpul ședințelor de plen, așa cum i s-a cerut ieri. Bîzgan este contrazisă chiar de partenerul ei politic prin care a blocat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilegale, deputatul Florin Iordache. Reitrerăm ce a precizat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache: "Liderul deputaților neafiliați este doamna deputat Oana Bîzgan, care participă la Comitetul Liderilor. Ordinea de zi a plenului nu poate fi modificată decât la intervenția unui lider sau în Comitetul Liderilor". Așadar, cel care conducea ședința de plen de ieri a menționat faptul că Bîzgan putea interveni ca reprezentant al deputaților neafiliați și să propună supunerea la vot a legii privitoare la confiscarea averilor ilicite.
Dacă tot am menționat inactivitatea Oanei Bîzgan, subliniem că i s-a cerut ieri public să clarifice mai multe detalii privind activitatea ei ca reprezentant al deputaților neafiliați.
"Îi solicit public doamnei deputat Bîzgan să explice de ce nu a intervenit astăzi să susțină această solicitare atât de importantă!? Îi solicit doamnei deputat Bîzgan să răspundă public de câte ori a luat cuvântul în Comitetul Liderilor (unde se stabilește ordinea de zi pentru fiecare ședință) ce teme de interes a susținut, cu ce rezultate și cu cine s-a consultat!? De asemenea, îi solicit doamnei Bîzgan să spună public de câte ori a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților, în calitate de reprezentant al grupului deputaților neafiliați, și ce teme a susținut!?", a scris Ana Birchall pe Facebook.
Răspunsul Oanei Bîzgan de astăzi a fost unul evaziv, precizând pe Facebook că din 2017, de când e deputat independent, a reușit să treacă prin Parlament 11 inițiative legislative sau propuneri de modificări legislative. În acest sens, atragem atenția că Oana Bîzgan a vorbit în postarea de astăzi despre activitatea ei ca deputat independent, nu privind cea de reprezentant al deputaților independenți, fiind două aspecte totalmente diferite. Potrivit informațiilor noastre, Oana Bîzgan nu a reprezentat niciodată voința colegilor ei din grupul deputaților neafiliați, având la activ zero luări de cuvânt ca reprezentant al acestora.
Bîzgan, pentru PressHub: "Eu am fost cea desemnată de colegii mei să-i reprezint și atunci Ana Birchall mi-a solicitat clar să nu vorbesc vreodată în numele ei, pentru că Ana Birchall nu are nevoie de cineva care să vorbească în locul ei. Ea nedorind să fie reprezentată de mine, eu am considerat că e cazul să îi respect dorința și solicitarea, ea ținând în mod direct legătura cu Camera Deputaților. Eu înțeleg că acest proiect de lege este important, dar ea știe că nu poate interveni pe ordinea de zi, dacă nu e lider de grup".
Bîzgan, pe Facebook: "În urma unor acuzații apărute la adresa mea în spațiul public în cursul zilei de ieri, se impun câteva precizări, pe care le voi face în cele ce urmează.
În primul rând, trebuie să menționez că sunt reprezentant fără drept de vot al deputaților neafiliați în cadrul Comitetului liderilor, fiind susținută cu largă majoritate de colegele și colegii deputați neafiliați. Practic, acest lucru înseamnă că pot asista la întâlnirile Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, dar nu pot vota și nu pot propune modificarea Ordinii de zi în timpul ședințelor de Plen, indiferent despre ce proiecte este vorba. Pot, în schimb, intermedia relațiile dintre colegele și colegii neafiliați și pot propune liderilor grupurilor politice, în timpul întrunirii Comitetului liderilor (care are loc înaintea ședinței de plen), introducerea unor initiative pe Ordinea de zi, iar în urma discuțiilor și acordului lor, aceasta se poate modifica sau nu. Menționez că până în acest moment, toate propunerile pe care le-am făcut la solicitarea deputatelor și deputaților neafiliați au fost acceptate.
La momentul deciziei la care am făcut referire mai sus, doamna Ana Birchall mi-a solicitat în mod expres, în scris, să nu vorbesc în numele domniei sale. Am înțeles și acceptat acest fapt ca atare – sunt independentă de aproape trei ani de zile și înțeleg și respect toate aspectele care derivă din acest statut. Am reușit să trec prin Parlament 11 inițiative legislative sau propuneri de modificări legislative, de fiecare dată cu majoritate confortabilă sau chiar unanimitate de voturi și tot timpul cu susținerea colegelor și colegilor deputate și deputați din toate partidele politice. (...)
Am fost acuzată că aș fi împiedicat introducerea pe ordinea de zi a unei inițiative legislative. Înțeleg că există niște așteptări destul de ridicate în legătură cu persoana mea, justificate de victoriile pe care le-am înregistrat în acest mandat. Doamna Birchall nu mi-a solicitat mie, verbal sau în scris, introducerea pe ordinea de zi a niciunui proiect, pentru că, așa cum am menționat, mi-a solicitat să nu o reprezint în niciun fel".
Ce presupune proiectul de lege: "Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu). (...) Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării", a informat Ana Birchall. (mai multe detalii AICI)