UPDATE: Șeful Secției speciale de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, a fost numit marți în funcția de judecător al Curții Constituționale cu 174 de voturi ”pentru”. De asemenea, judecătorul de la Curtea de Apel Constanța, Cristian Deliorga, a fost numit judecător CCR de către Senat cu 70 de voturi ”pentru”.
Reacții amuzante, ironii și multe comentarii acide în zona rețelelor de socializare, astăzi, după răspunsurile deplorabile livrate în cadrul audierilor de la comisia juridică a Camerei Deputaților de către procurorul Gheorghe Stan, actualul șef al controversatei Secții speciale de investigare a magistraților.
Una dintre cele mai tranșante și mai lămuritoare postări pe tema propunerilor PSD pentru locurile vacante din cadrul CCR, la expirarea mandatelor a doi judecători, îi aparține jurnalistului Mircea Marian:
„PSD a mai avut majoritate în CCR, dar niciodată n-au ajuns acolo niște golani, după chipul și asemănarea infractorilor Dragnea și Vâlcov. Deliorga și Stan sunt niște ciomăgari care au legătură cu Constituția cum sunt eu cosmonaut. Vor acționa la rupere, nici nu trebuie să le spună Dragnea ce să facă. Ăștia doi vor sta în CCR până în 2028, iar până în 2022 cei mai agresivi amici ai grupărilor infracționale - Dorneanu, Pivniceru, Enache (fost consilier al lui Iliescu), Stan și Deliorga - vor avea majoritate în CCR. Dacă Dragnea va modifica legislația electorală peste noapte, ăștia vor accepta. Iar dacă, printr-un mare noroc, opoziția mai ajunge la putere, îi vor bloca toate legile majore. De exemplu, nici o șansă să te atingi de pensiile speciale, câtă vreme ăștia vor fi în CCR”.
Gheorghe Stan, propus de PSD pentru funcţia de judecător la CCR din partea Camerei Deputaţilor, a fost audiat, marți dimineaţă, în Comisia juridică. Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici (PSD), a permis doar câteva întrebări din partea membrilor comisiei. În răspunsurile date, Stan a susţinut că „tot ce emite MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări, deci nu au caracter obligatoriu”. El a mai spus că legea fundamentală are 153 de articole, deşi Constituţia are 156 de articole. (digi24.ro)
Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, este cea de-a doua propunere a PSD, din partea Senatului, pentru funcția de judecător al CCR, în locul judecătoarei Maya Teodoroiu, al cărei mandat expiră luna viitoare.
El judecă procesul în care arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.
Cristian Deliorga a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM între 2002 şi 2010. El a fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat la 2 ani de detenţie fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță.
Potrivit unor surse judiciare, lui Deliorga ”i-a trecut glonțul pe la ureche” şi el ar fi izbucnit în plâns în biroul procurorului de caz, Lucian Papici. Până la urmă, Deliorga a scăpat de acuzații din lipsă de probe, dar s-a retras ca judecător la Constanța.
Deliorga este considerat în sistemul de Justiţie drept un apropiat al procuroarei Adina Florea de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, Deliorga este considerat un apropiat al cercurilor de putere locale din jurul lui Sorin Strutinski, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, tripleta care „a speriat” Constanţa vreme de 15 ani. (sursa g4media.ro)