Apel la demnitate și responsabilitate profesională


Apel la demnitate și responsabilitate profesională

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată și necesită o intervenție cât mai responsabilă și promptă a instituțiilor statului și, în primul rând, a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). E o situație neordinară, de aceea se impun și acțiuni pe potrivă. Grija, asistența concretă și promptă față de cetățeni, aflați in dificultate peste hotare, trebuie să devină preocuparea absolută a diplomaților din Centrala ministerului și a misiunilor noastre diplomatice.

Nu sunt tentat în acest mesaj să stărui mult asupra necesității controlului parlamentar a instituțiilor statului (inclusiv a MAEIE) dar, în primul rând, aș sugera colegilor diplomați să-și dubleze sau chiar tripleze eforturile pentru a asista cetățenii noștri să revină acasă. Ei se confruntă cu probleme extrem de complicate, soluționarea cărora, în mare parte, depinde de abilitatea și profesionalismul corpului diplomatic, deopotrivă cu capacitățile organizatorice ale autorităților centrale de la Chișinău.

Cunoscând suficient de bine cum funcționează mecanismul birocratic de adoptare a unor decizii ministeriale și guvernamentale (fie ele chiar și de rutină) aș face apel la spiritul de inițiativă și responsabilitatea profesională a diplomaților noștri. Identificați soluții neordinare pentru a facilita revenirea cât mai grabnică a concetățenilor noștri acasă. MAEIE și misiunile diplomatice au suficiente posibilități legale de a reacționa adecvat, pe potriva situației complicate pe care o parcurgem cu toții.

Nu mai așteptați ”indicații prețioase” de la Igor Dodon sau de la alți ”experți virusologi” guvernamentali. Aceștia au descurajat revenirea acasă a cetățenilor noștri cu declarațiile lor aberante și cinice de ordin politic și financiar. Ei urăsc cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă. Este mult prea evident că revenirea, absolut firească, a cetățenilor noștri din străinătate va modifica considerabil configurația politică și electorală a alegătorilor și susținătorilor lui Dodon și a PSRM-ului. Majoritatea absolută a acestora vin din țările Uniunii Europene. Iată în ce constă ”marea preocupare” și repulsia lui Igor Dodon și a socialiștilor față de diaspora europeană.

Grija față de cetățeni și ajutorarea lor concretă – iată ce vor conaționalii noștri de la corpul diplomatic. Ajutați-i să revină cât mai curând acasă!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.