Propaganda rusă intră într-o nouă etapă, profitând de pandemia COVID-19! Avertismentul analistului Iulian Fota


Propaganda rusă intră într-o nouă etapă, profitând de pandemia COVID-19! Avertismentul analistului Iulian Fota

Fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și analist de politică externă, Iulian Fota avertizează, pe Facebook, că propaganda rusească operează, zilele acestea, o schimbare interesantă de mesaj, mișcare ce poate fi remarcată cu ușurință pe rețelele de socializare.

Mai exact, după ce ani de zile a demonizat programatic Occidentul, fără să preamărească pe față Rusia, știind foarte bine situația precară în care se află țara, propaganda Kremlinului forțează acum o antiteză Occident-Rusia, trâmbițând așa-zisa superioritate a celei din urmă, profitând de contextul facilitat de pandemia de COVID-19    

”Intram intr-o etapa noua si datorita oportunitatilor create de pandemie. Rusia combate mai bine pandemia, Rusia ajuta mai mult tarile europene decat UE. <E mai bine cu Rusia>”, explică analistul.

Vă prezentăm comentariile lui Iulian Fota:

”Asistam la o schimbare interesanta in propaganda rusa. Pentru ca a fost conceputa de oameni inteligenti, ani de zile, mesajul principal al acestei propagande nu a fost unul pro-Rusia ci doar unul anti-occidental. Vestul trebuia defaimat cu orice pret.

Occidentul este <decadent, agresiv, imperial, colonialist, nu respecta tarile, va trateaza ca oameni de mana a doua>. Propaganda rusa nu preamarea Rusia, stiind bine situatia precara in care tara se afla. Spre deosebire de timpul Razboiului Rece, cand propaganda sovietica incerca sa convinga lumea de superioritatea URSS. Deci, ani de zile, rusii nu au spus decat atat, Occidentul <pute>! Nu urmareau sa creeze o antiteza Occident-Rusia, pentru ca nu tinea. Occidentul nu avea puncte slabe. Superioritatea sa morala si materiala erau greu de combatut.

Bineinteles, consecinta la teza <Occidentul pute> a fost toata campania derulata si impotriva noastra pentru a ne baga in cap ca am ales calea gresita. Cum am putut noi, fratii lor ortodocsi, sa ne dam cu <decadentii aia care nu pretuiesc familia, etc, etc>.

Ce mi se pare foarte interesant este ca deja vad mesaje de genul <Rusia este mai buna ca Vestul> tot mai bine conturate. Pe fondul slabiciunilor structurale ale Occidentului, am revenit la abordarea sovietica a superioritatii Rusiei fata de Vest. Intram intr-o etapa noua si datorita oportunitatilor create de pandemie. Rusia combate mai bine pandemia, Rusia ajuta mai mult tarile europene decat UE. <E mai bine cu Rusia>.

Nu vreau sa le fac reclama dar deja grupurile pro-rusesti de pe FB dezvolta acest mesaj. Ceea ce eu nu am vazut pana acum. Si nu cred ca este doar oportunitatea pandemiei. Cand inclusiv tari ca Belarus sau Armenia, din teama, incearca sa mareasca distanta fata de tine si China te concureaza in propria ta ograda cu soft-power-ul ei, e clar ca trebuie sa te vinzi mai bine. Si ce faci cand nu ai prin ce ? Evident, apelezi din nou la <active measures>. Nu prea mult in Romania pentru ca aici numarul de idioti utili este suficient de mare ca sa mearga treaba de la sine”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.