Dacă-i vorba despre unitate şi solidaritate, atunci să fie! Plecînd de la mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, care, pe 23 martie, a făcut un nou apel către români la unitate şi la solidaritate, ar cam trebui să se facă ceva concret în ceea ce priveşte solidaritatea asta vorbită.
Preşedintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii judeţeni şi consilierii locali ar trebui să renunţe la 25% din veniturile lor, pentru a fi solidari cu angajaţii din mediul privat, care vor fi trimişi în şomaj tehnic şi vor beneficia de 75% din veniturile lor. Ar mai trebui să rămînă cu 75% din venituri în special bugetarii care, sanchi, lucrează de-acasă în această perioadă. Este total nedrept ca acea categorie de bugetari care freacă menta la serviciu, iar acum o freacă acasă să primească salariul întreg, iar cei din privat care au fost trimişi forţat acasă să beneficieze de numai 75% din venit. Şi, atenţie, de foarte multe ori, cei mai mulţi angajaţi au trecut salariul minim pe carte de muncă. Aşa că un 75% al unui bugetar frecător de mentă ar fi cu mult mai mare decît şomajul unui om care lucrează de-i sar capacele pentru salariul minim.
Şi pensionarii speciali ar trebui să primească măcar în această situaţie excepţională numai 75% din pensiile lor speciale. Cu toate că-n unele cazuri, în cazurile pensiilor de-a dreptul nesimţite, ar trebui ca pensia să fie tăiată cu 75%.
De venituri întregi ar trebui să beneficieze doar personalul medical, pompierii, militarii, poliţiştii şi jandarmii şi toţi cei care sînt angajaţi direct în lupta cu COVID-ul.
În ceea ce priveşte intrarea şomaj tehnic şi firmele care pot beneficia de veniturile pentru angajaţi este o documentaţie foarte stufoasă şi o ceaţă foarte deasă. O spun mai mulţi consultaţi fiscali şi experţi contabili. Dacă vrea să mai existe după ce va dispărea nenorocitul ăsta de coronavirus, statul ăsta ar trebui să vireze banii direct în contul salariaţilor care au de suferit din cauza crizei. Statul ăsta care cînd ai datorii la el te găseşte şi-n gaură de şarpe şi-ţi bagă mîna în buzunar ar trebui să-ţi şi dea bani atunci cînd eşti la ananghie.
Baza de date a ANAF este corelată cu REVISAL-ul. Aşa că ANAF-ul care-ţi blochează conturi şi-ţi ia banii cînd ai datorii la stat ar trebui ca tot el să-ţi alimenteze contul atunci cînd REVISAL-ul arată că ai fost trimis în şomaj tehnic.
Nu este nevoie în aceste momente critice de „n” formulare şi de incertitudini, ci de solidaritate şi de acţiuni rapide şi directe.
Răspunsul la întrebarea „există viaţă şi după moarte?”, după moartea COVID-19, este da, există. Însă, numai cu condiţia ca statul să nu lase acum, la greu, firmele foarte mici, mici, mijlocii şi mari.