Revoltător! Un spital din România refuză să trateze bolnavii de COVID-19 și amenință Ministerul Sănătății cu plângere penală!


Revoltător! Un spital din România refuză să trateze bolnavii de COVID-19 și amenință Ministerul Sănătății cu plângere penală!

Situație halucinantă în județul Teleorman, unde cadrele medicale refuză să trateze bolnavii de COVID-19. Spitalul desemnat de Ministerul Sănătății pentru a deveni, într-o primă etapă, spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID 19 la nivel județean refuză vehement acest lucru. Cadrele medicale sunt efectiv revoltate că li se pune în spate responsabilitatea tratării persoanelor infectate cu noul tip de virus și refuză să accepte acest lucru, motivând că unitatea spitalicească nu dispune de dotările necesare.

Scandalul bate la ușă, medicii amenințând cu demisia și cu dosare penale.

De ani de zile, investițiile în spitalele din Teleorman n-au fost altceva decât o glumă. Iar acum efectele încep să apară, dar de data aceasta oamenii nu mai pot să tacă, pentru că în joc sunt viețile lor. Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede ar trebui să fie deja, din data de 24 martie, spital suport pentru bolnavii de COVID 19.

Însă, cadrele medicale refuză cu obstinație acest lucru și invocă numeroasele lipsuri ale unității spitalicești: lipsa circuite de bio-securitate în conditii de pandemie pentru personalul medical și pentru fluxurile de pacienți, inexistența a suficiente rezerve cu grup sanitar, media paturilor aferente unui grup sanitar fiind de 20 de paturi. Ei spun că nu există posibilitatea de oxigeno-terapie la patul bolnavilor, existând doar 5 prize de oxigen pentru 268 de paturi la nivel de spital și că nu există posibilitatea de monitorizare a funcțiilor vitale a pacienților cu aparatura adecvată.

În plus, lipsește personalul medical de specialitate și nu există console pentru fluide medicale, injectomate, infuzomate, pompe de nutriție, stimulatoare cardiace, EEG, aparate de monitorizare hemo-dinamică, echipamente pentru intubații dificile, aparate de radiologie mobile pentru pacientul critic în context epidemiologic, aparate de epurare extra-renală, echipamente de aspirație individuală la fiecare pat, aparatură medicală pentru prevenirea și tratamentul hipotermiei, defibrilatoare la nivelul blocului operator, echipamente de analiză gaze, hemogramă, coagulare în regim de urgență, sisteme anti-poluare pentru gaze anestezice la nivelul blocului operator.

Mai mult, în tot spitalul există UN SINGUR MEDIC INFECȚIONIST. Pe de altă parte, spitalul nu are în acest moment, NICIUN MEDIC EPIDEMIOLOG.

Medicii de la Caritas spun că un alt motiv pentru care nu poate deveni spital suport pentru bolnavii de COVID19 este acela că spitalul face parte din cele 15 centre de tratament a bolilor rare – Boala HUNTER la nivel național, program aflat în monitorizare și evaluare continuă, pacienții având risc vital în contact cu pacienți COVID-19.

Medicii se declară hotărâți să facă și plângere penală Ministerului Sănătății pentru organizare defectuoasă și abuz în serviciu în vederea zădărnicirii combaterii bolilor în pandemia COVID 19. Situația arată înfricoșător mai ales pentru potențialii bolnavi de COVID 19 care ar ajunge acolo.

Totuși, medicii de la Roșiori nu vor avea câștig de cauză. Toate spitalele din Teleorman vor deveni, treptat, spitale în care bolnavii de COVID 19 vor fi tratați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.