La Chișinău, politica se exersează cu blindatele pe străzi


La Chișinău, politica se exersează cu blindatele pe străzi

Unii cetățeni împăciuitori au avut naivitatea să creadă că epidemia de coronavirus îi va domoli întrucâtva apetitul socialistului șef din Republica Moldova de a se impune în societate ca factor dominant. Starea de urgență, instituită acum o săptămână, ar fi trebuit, potrivit unei asemenea logici, să fie ca un duș rece pentru Igor Dodon și ceata sa de miniștri „tehnocrați” înregimentați la partid, determinându-i să acționeze strict tehnic, neinfluențați de reflexele lor politice.

Nimic din toate acestea. Dodon nu și-a modificat agenda politică, doar și-a potrivit-o după ocaziile pe care i le-a furnizat situația de forță majoră.

Aparițiile sale publice s-au întețit. Mai are puțin și va ilustra acel banc din perioada sovietică în care se spunea că există mari șanse ca vocea primului secretar al partidului să se audă și din fierul de călcat, la punerea sa în priză.

După o săptămână de propagandă copleșitoare și contradictorie (în care a reușit mai întâi să bagatelizeze riscurile coronavirusului, ca apoi să pretindă, a doua zi, că n-a fost înțeles corect de presă), el a scos în scenă artileria grea, la propriu. Avid să urmeze exemplul unor țări care au implicat forțele armate în menținerea ordinii publice pe durata pandemiei, lui Dodon i s-a părut că niște simple patrule de militari nu vor avea destul efect asupra electoratului. Drept pentru care i-a ordonat ministrului Apărării să trimită pe străzile Chișinăului mașini blindate, dotate cu mitraliere de mare calibru.

Nici într-o țară militarizată cum este Turcia, unde garda de onoare a președintelui poartă în mod simbolic căști de război, nu s-a recurs la o asemenea demonstrație de forță, care oricând poate fi înțeleasă ca o formă de intimidare a societății. Armata, potrivit Constituției Republicii Moldova, este subordonată „exclusiv voinței poporului”, în asigurarea securității și apărării naționale. Folosirea ei în jocuri politicianiste este nu numai ilegală, ci arată măsura (i)responsabilității unor demnitari dispuși să treacă toate liniile roșii posibile pentru a-și atinge scopurile electorale.

Și acesta e abia începutul, dacă e să-l credem pe ministrul Apărării, care a spus că prezența mașinilor blindate pe străzile localităților din Republica Moldova va fi permanentă în săptămânile care urmează. Alexandru Pânzari s-a arătat încrezător că soluția pe care a ales-o funcționează negreșit.

„Chiar dacă am fost pe alocuri criticați că am arătat prea military, sunt niște studii științifice care arată că oamenii reacționează într-un fel când văd polițiști cu o mașină simplă și cu totul altfel când văd oameni înarmați cu automobile de luptă. Reacția este 100% ascultătoare”, a explicat Pânzari sensul acțiunii pe care a supervizat-o. Înainte de a ajunge ministru al Apărării, el a condus Inspectoratul General de Poliție, devenind cunoscut în timpul crizei politice de anul trecut, când a refuzat timp de o săptămână să execute ordinele ministrului de Interne din Guvernul Sandu, până la fuga din țară a oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Pentru ca să nu existe vreo îndoială că starea de urgență nu-i influențează lui Dodon agenda prestabilită, a urmat, în partea a doua a zilei de ieri, o previzibilă și cordială întrevedere cu ambasadorul rus, încheiată cu o concluzie sugestivă.

„Criză globală va uni și mai mult popoarele noastre frățești”, a spus Dodon după întâlnirea cu Oleg Vasnețov.

Părând că se referă la dimensiunea umanitară a cooperării moldo-ruse, liderul socialist încurajează de fapt auditoriul moldovean să se gândească la o apropiere politică a Republicii Moldova de Moscova, pe fondul incertitudinii provocate de criza coronavirusului. Una din temele care a început să fie rulată la Chișinău este aceea că Occidentul, absorbit de propria sa supraviețiure în lupta cu coronavirusul și consecințele economice ale acestuia, va avea tot mai puține interese în Republica Moldova.

Prilej pentru unii să invoce un cunoscut proverb rusesc: „Свято место пусто не бывает” – „Un loc sfânt nu este niciodată gol”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.