COVID-19. Grecia urmează exemplul Poloniei: folosește alcoolul confiscat de autorități pentru dezinfectare


  • ACP
  • Mar 24, 2020 15:48
  • 3945
COVID-19. Grecia urmează exemplul Poloniei: folosește alcoolul confiscat de autorități pentru dezinfectare

Cu câteva zile în urmă, Polonia a decis măsura folosirii ca dezinfectant a alcoolului confiscat de autorități, în condițiile în care substanțele dezinfectante se găsesc din ce în ce mai greu și rezervele s-au împuținat rapid după creșterea explozivă a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 în Europa.

Este vorba despre 500.000 litri de vodkă și alte feluri de băuturi tari de contrabandă, pentru care guvernul de la Varșovia a dat aprobarea folosirii în vederea dezinfectării clădirilor ori a vehiculelor care aparțin statului polonez. Astfel, pompierii, trei spitale, poliția de frontieră și administrația publică vor putea uzita alcoolul confiscat de stat pe post de dezinfectant. Mai mult, tot alcoolul care va fi confiscat în continuare de autoritățile poloneze va fi folosit pentru dezinfectare. Ideea polonezilor a părut atât de bună în Grecia încât și guvernul de la Atena a hotărât să folosească alcoolul confiscat în lupta împotriva pandemiei – mai multe detalii AICI.

Criza de ethanol în care a intrat Grecia a făcut ca și acolo să fie căutate soluții rapide pentru ca industria farmaceutică să poată să înceapă să fabrice un volum mare de substanțe antiseptice, după ce au dispărut din toate magazinele șervețelele antibacteriene, gelurile dezinfectante pentru mâini și spirtul medicinal.

ELPEN, Pharmathen, IASIS Pharmaceuticals Hellas, Lavipharm, Help Pharmaceuticals, Unipharma și Rafarm sunt companiile care vor primi alcoolul din partea statului, dar și producătoarea de săpun Papoutsanis, care va încărca recipientele cu gel dezinfectant cu pompa uzitată de regulă pentru săpun lichid. În Grecia se găsesc din ce în ce mai greu și recipientele cu pompă pentru săpun lichid, deoarece sunt folosite și pentru a fi încărcate cu oțet alb, bicarbonat de sodiu ori spirt, pentru dezinfectare – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.