Președintele interimar al Senatului și fost ministru al Justiției, Titus Corlățean, a declarat luni, 16 martie, că pesediștii vor analiza dacă mai sunt aspecte ce trebuie modificate în cazul măsurii stării de urgență ce a fost decretată astăzi de către președintele Klaus Iohannis pe fondul epidemiei de coronavirus.
Titus Corlățean: "Procedural, Parlamentul va respecta Constituția și vom analiza dacă mai sunt lucruri care trebuie modificate în procesul de adoptare a decretului de instituire a stării de urgență".
În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a evidențiat analfabetismul juridic, mai precis constituțional, al șefului interimar al Senatului, Titus Corlățean. În acest sens, Birchall a subliniat că decretul emis de președinte nu poate fi modificat în Parlament, ci doar aprobat sau nu.
Ana Birchall, pe Facebook: "În aceste momente sigur că nu e loc de discuții și dispute politice, dar cred că atunci când numărul 2 în stat, chiar și interimar, face declarații ar trebui mai întâi să citească Constituția și așa poate înțelege că decretul nu se poate modifica!
Sigur, dacă sunt doar la nivel de PR politic, de imagine, e altă discuție, dar și așa tot inacceptabil este!
Art. 93 din Constituție – "Măsuri excepţionale
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia".
Ce înseamnă? Constituția face referire la încuviințarea "măsurii", nu a măsurilor. Prin urmare, Parlamentul se pronunță pe măsura stării de urgență!
A interpreta altfel ar însemna înlocuirea funcției prezidențiale, doar președintele având dreptul să decreteze, iar Parlamentul doar să fie de acord sau să nu.
#sapunemmanapecarte!".