Putin FOREVER! Autocratul a impus modificările constituționale care îi permit un nou mandat la conducerea Rusiei. Analiștii de casă ai Kremlinului insistă că Putin va fi președinte până în... 2036


Putin FOREVER! Autocratul a impus modificările constituționale care îi permit un nou mandat la conducerea Rusiei. Analiștii de casă ai Kremlinului insistă că Putin va fi președinte până în... 2036

Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse a aprobat astăzi propunerile de modificări constituționale dorite de Vladimir Putin, astfel încât autocratul are posibilitatea să candideze din nou la președinție, în 2024, deși cel de-al doilea mandat constituțional îi expiră tot atunci, dar asta nu contează absolut deloc la Moscova, patria tiranilor care se dau plecați doar cu picioarele înainte și în circumstanțe nu întotdeauna elucidate. 

În tot acest timp, analiștii de casă ai Kremlinului insistă că modificările constituționale i-ar permite lui Putin (68 de ani) să se mențină la putere până în... 2036.

Profesorul universitar, analistul și publicistul Dorin Popescu explică punctual, în cel mai recent editorial al domniei sale, modul în care s-a ajuns la această situație:

”Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse a aprobat astăzi propunerile de modificări constituționale propuse și aprobate în prealabil de către comisia de profil creată de președintele Vladimir Putin. Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat plenului Dumei de Stat cu această ocazie.

Deputatul Valentina Tereșkova (din partea formațiunii pro-prezidențiale <Rusia Unică>) a propus ca modificarea Constituției să aibă în vedere și posibilitatea ca actualul președinte să poată candida din nou la alegerile prezidențiale, deși cel de-al doilea mandat constituțional al acestuia expiră în 2024. Aceasta a propus introducerea unui amendament în pachetul legislativ de modificare a textului constituțional potrivit căruia fie se va elimina restricția actuală de două mandate prezidențiale fie se va anula actualul mandat prezidențial după adoptarea modificărilor propuse pentru schimbarea Constituției (respectiv, din cauza modificării Constituției în perioada exercitării unui mandate prezidențial). Aceasta a solicitat sprijinul colegilor săi din Duma de Stat pentru pregătirea unui amendament care să fie votat de către plenul Dumei de Stat ca propunere de modificare a actualui Constituții. Deputatul Tereșkova a precizat că menținerea la putere a lui Vladimir Putin va reprezenta un factor de stabilitate.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că o astfel de modificare trebuie soluționată și înaintată prin consultări cu reprezentanții fracțiunilor reprezentate în Dumă și cu președintele țării, Vladimir Putin.

Liderii fracțiunii <Rusia Unică> Serghei Neverov a declarat că fracțiunea parlamentară a acestei formațiuni sprijină propunerea de anulare a actualului mandat prezidențial după adoptarea modificărilor aduse Constituției actuale.

După aceaastă propunere, ședința Dumei de Stat s-a întrerupt, iar președintele Dumei s-a consultat cu Vladimir Putin pe tema de mai sus.

Vladimir Putin a aprobat amendamentul privind anularea actualului mandat prezidențial, însă a solicitat totodată și o decizie a Curții Constituționale a Rusiei în acest caz. Anularea acestui mandat prezidențial imediat după adoptarea modificărilor aduse Constituției țării îi va permite acestuia să candideze la noile alegeri prezidențiale, care vor avea loc fie la termen (2024) fie după modificarea Constituției, în cazul în care Curtea Constituțională va accepta ideea anulării actualului mandat. Actualul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, cel de-al doilea și ultimul constituțional, expiră în 2024.

Președintele rus a participat la reuniunea plenară a Dumei de Stat la invitația unor parlamentari ai formațiunii pro-prezidențiale <Rusia Unică>, Alexandr Karelin și Valentina Tereșkova.

Alexandr Karelin a propus dizolvarea Dumei de Stat după modificarea Constituției, iar Tereșkova – anularea actualului mandat prezidențial al lui Putin, pentru a-i permite acestuia să candieze din nou la viitoarele alegeri prezidențiale.

Președintele Putin nu a sprijinit propunerea lui Karelin de dizolvare a Dumei după modificarea Constituției și a aprobat, de principiu, propunerea deputatului Tereșkova, declarând că este nevoie de o decizie a Curții Constituționale a Federației Ruse cu privire la legalitatea/constituționalitatea acestei decizii. Acesta a declarat că nu trebuie să se elimine din textul Constituției limitarea la două mandate a funcției prezidențiale, pentru că “este nevoie de garanții pe termen lung cu privire la asigurarea schimbării periodice a puterii”. Putin a declarat că, în acest context, nu vede necesitatea desfășurării de alegeri anticipate pentru Duma de Stat.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, este posibilă o modificare a Constituției care să îi permită acestuia să candideze la alt mandat prezidențial dacă actualul va fi anulat de către Curtea Constituțională:În principiu, această variantă ar fi posibilă, însă cu o singură condiție: Curtea Constituțională să formuleze o decizie oficială cu privire la faptul că această modificare nu contravine principiilor textului constituțional”.

După discursul lui Putin din Dumă, plenul Dumei a adoptat modificarea propusă de Tereșkova pentru anularea actualului mandat al lui Putin – în favoarea acestei modificări au votat 380 de deputați, 43 au votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

Conform inițiativei deputatului Tereșkova, amendamentul "se aplică unei persoane care a deținut și (sau) deține funcția de președinte rus, fără a se ține cont de numărul de mandate, în timpul cărora a deținut și (sau) deține această funcție la momentul intrării în vigoare a modificărilor la Constituția Rusă", iar amendamentul nu poate exclude, pentru acesta, posibilitatea de a deține din nou funcția de șef al statului în cazul în care pe durata mandatului său are loc modificarea Constituției.

Legea privind introducerea de amendamente la Constituție a fost adoptată astfel (inclusiv cu modificarea anulării actualului mandat al președintelui Putin în cazul adoptării modificărilor Consttituției prin referendum pe durata mandatului său actual), în a doua lectură, de către Duma de Stat – cu 382 de voturi și 44 abțineri.

A treia lectură – și ultima – a proiectului de lege privind modificarea Constituției va avea loc la 11 martie a.c.

Anterior, nici președintele rus Vladimir Putin și nici reprezentanții Comisiei create de acesta în vederea formulării de mofificări la textul constituțional nu au menționat posibilitatea anulării actualului mandat în situația în care modificările vor fi aprobate de către Parlament și prin referendum,

Președintele rus Vladimir Putin a propus, de asemenea, ca la 22 aprilie 2020 să aibă loc referendumul pentru aprobarea modificărilor Constituției Federației Ruse.

În situația în care modificările aduse Constituției vor fi adoptate final de către cele două camere ale Adunării Federale și, respectiv, vor fi adoptate prin referendum la 22 aprilie 2020, aceste modificări ale Constituției îi vor permite actualului președinte rus să participe la viitoarele alegeri prezidențiale, întrucât pe durata unui mandat constituțional al acestuia au avut loc / vor avea loc modificări ale Constituției.

Acest mic artificiu legislativ îi va permite lui Putin să participe la următoarele alegeri prezidențiale, care deocamdată, sunt planificate a avea loc în 2024.

Potrivit experților ruși, adoptarea acestor modificări i-ar permite lui Putin să se mențină la putere până în...2036”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.