UPDATE Ministra Educației NU vrea să închidă unitățile de învățământ, în plină criză legată de coronavirus


UPDATE Ministra Educației NU vrea să închidă unitățile de învățământ, în plină criză legată de coronavirus

UPDATE

Ministra Educaței, Monica Anisie, a declarat la Antena 3 că în prezent nu există motivul închiderii școlilor, în contextul crizei coronavirusului, conform edupedu

Monica Anisie: "Nu există decât 4 cazuri confirmate, 4 cazuri de elevi care au fost diagnosticați cu Coronavirus. 2 dintre ei deja s-au vindecat, au fost trimiși de la spital acasă. La momentul acesta fac un apel la calm pentru părinți și cadrele diactice, pentru că nu există motivul închiderii școlilor. Am participat aseară la Comitetul național pentru situații speciale de urgență, unde s-a luat decizia ca astăzi să mai avem o întâlnire. În această dimineață am o videoconferință cu inspectorii școlari generali, tocmai pentru a discuta problemele din teirtoriu și a mă asigura că în fiecare unitate există săpun, dezinfectant, pentru chiar dacă închidm astăzi școlile, copiii tot vor circula. Nu pot sta închiși în casă".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Economistul Bogdan Glăvan a atras ieri atenția că în Hong Kong s-au luat măsuri de prevenție cu celeritate în contextul crizei privind coronavirusul. Hong Kong a închis toate unitățile de învățământ chiar în momentul în care chinezii au decis să închidă orașul Wuhan. Ulterior, HK a închis și granița cu China. Pe cale de consecință, în prezent, în Hong Kong s-au înregistrat până la această oră doar 115 cazuri și 3 decese, în timp ce în Italia 7350 de cazuri de infectări cu coronvirus și 360 de decese. 

Bogdan Glăvan, pe Facebook: "Hong Kong este la granița Chinei, mă rog, e un fel de-a spune. Nu e ca Italia sau ca România, e chiar la marginea Chinei. HK are 7 milioane de locuitori înghesuiți în 1000 de km pătrați, densitatea populației este mai mare decât în Wuhan.

HK are 108 cazuri de infecție și doar 2 decese. Italia are aproape 6000 și 233 de decese. România a înregistrat 13 cazuri în 10 zile.

Secretul: HK a închis școlile și universitățile de la mijlocul lunii ianuarie, adică din momentul în care guvernul chinez a închis orașul Wuhan! La începutul lui februarie și-a închis practic granița cu China".

În schimb, letargia cu care se iau măsuri în România e extrem de îngrijorătoare. În conferința de presă de aseară, ministrul de Interne, Marcel Vela, a dat de înțeles că în cazul în care vom avea un caz de coronavirus într-o școală, abia atunci vor fi suspendate cursurile în respectiva unitate de învățământ, deși se impune suspendarea cursurilor în toată țara, în toate unitățile de învățământ. 

Vela: "Dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala. M-ați întrebat de școli la plural și am spus că acest lucru va fi decis mâine. Dar să știe populația că dacă apare un singur caz într-o școală - și anunțul e și pentru directori, prefecți, comitete județene - se suspendă cursurile în întreaga școală".

Totodată, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care s-a reunit azi-noapte, a decis suspendarea zborurilor din şi spre Italia pe fondul evoluţiei epidemiei de coronavirus. Măsura intră în vigoare începând cu data de 9 martie 2020, ora 12:00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 12:00, ora României.

Mai mult, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. Refuzul, respectiv declararea falsă a rutei de călătorie reprezintă infracțiuni care vor fi pedepsite conform legii.

Şi cei care vin din cele 4 state menţionate şi intră în ţară prin punctele de frontieră terestre sunt obligaţi să intre în carantină pe raza judeţului de graniţă sau izolare la domiciliu, a anunţat aseară, ministrul în exerciţiu al Internelor, Marcel Vela. Cu toate acestea, în prezent, transportul terestru nu a fost limitat precum cel aerian. Oricine poate intra pe teritoriul României, cu condiția acelei declarații pe propria răspundere. 

De asemenea, începând din 8 martie și până în data de 31 martie toate activitățile ce implică participarea a peste 1000 de persoane vor fi interzise. În acest context, au apărut numeroase discuții privind transportul cu metroul în Capitală, fluxul de persoane fiind extrem de ridicat pe parcursul fiecărei zi lucrătoare. 

Astfel, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, întrebat despre transportul cu metroul, că se încearcă intensificarea măsurilor, altele decât cele deja luate, unele pentru fluidizarea traficului. Mai mult, Bode a precizat că este făcută dezinfecție la interval de 12 ore.

Bode: "La metrou am prezentat, la ultima conferință de presă, exact ce măsuri am luat la metrou. În ultimele zile am avut mai multe discuții și domnul Arafat a avut discuții cu reprezentanții Metrorex. Căutăm să intensificăm măsurile acolo, altele decât cele deja luate. Operăm cu 63 de trenuri, maximul din ce avem. Avem și trenuri în rezervă să înlocuim trenurile în caz de așteptare. Timpii de așteptare sunt reduși la minim posibil, 3-4 minute (...)

Căutăm să luăm măsuri și la ieșirile din stația de metrou. Dar la 00.00 noaptea realizăm dezinfecția cu mijloace speciale, tot ce înseamnă mânere, scaune, din 12 în 12 ore, dar ne gândim și la alte măsuri de fluidizare la metrou. Sunt peste 600.000 de oameni care circulă cu metroul".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.