Declarațiile alarmiste de acum câteva zile ale cercetătorului american Richard Hatchett - director executiv al CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, fundație globală la acest moment, dar ai cărei inițiatori și finanțatori principali sunt celebri soți Melinda și Bill Gates) și unul dintre specialiștii care lucrează în prezent la crearea unui vaccin pentru coronavirus – au făcut înconjurul lumii și au tulburat și mai tare opinia publică și așa îngrijorată de viteza cu care se răspândește boala.
Printre altele, Hatchett, difuzat duminică seară în prime time și de Digi24, spune că ar fi cel mai periculos virus pe care l-a întâlnit de-a lungul carierei sale de peste 20 de ani, timp în care omenirea a fost lovită de virusuri precum Ebola, MERS sau SARS. „E înspăimântător din cauza contagiunii sale ridicate combinate cu abilitatea de a cauza afecțiuni severe și chiar moartea. Cred că avem de-a fact cu un virus care ucide mult mai mulți oameni decât gripa sezonieră”, a precizat dr Hatchett.
Potrivit siteului indy100.com, Organizația Mondială a Sănătății arată că rata mortalității în cazul gripei este de sub 1%, în vreme ce la COVID-19 ar fi de 3,4% din cazurile raportate până acum. Există însă estimări care sugerează că mulți dintre cei infectați cu coronavirus au avut simptome atât de ușoare încât nici nu au bănuit că sunt bolnavi și deci nu au fost testați oficial, motiv pentru care rata mortalității ar putea fi, în realitate, mai scăzută.
Hatchett a comparat epidemia de coronavirus de acum cu Gripa spaniolă, care a izbucnit în 1918 și a ucis, în doi ani, aproximativ 50 de milioane de oameni pe tot mapamondul.
Până în prezent, din decembrie de când a fost descoperit, coronavirusul a ucis aproximativ 3800 de oameni. Asta înseamnă în jur de 1300 de morți pe lună, adică aproximativ 15.600 de morți pe an.
Firește, virusul continuă să se răspândească și e posibil ca rata mortalității să crească în următoarea perioadă, dar tot e cale lungă până la 50 de milioane de decese dacă ar fi să luăm în calcul și progresul făcut de medicină și știință față de acum o sută de ani.
În Marea Britanie (interviul pe care îl puteți urmări integral mai jos a fost difuzat de Channel 4, o rețea britanică de televiziune), doctorul Hatchett a fost acuzat că a lansat în spațiul public aceste declarații alarmiste pentru a obține finanțări mai consistente pentru proiectele sale de cercetare.
Versiunea în limba română poate fi vizionată AICI (de la minutul 25)
Italia. Dintre țările europene afectate de coronavirus, cea mai dramatică situație se înregistrează în continuare în Italia, unde lucrurile par s-o fi luat cu mult înaintea capacității și inspirației autorităților de a gestiona epidemia.
Astfel, într-o singură zi, numărul deceselor din cauza coronavirusului a crescut alarmant, de la 233 la 366, iar bilanțul persoanelor infectate este cu aproape 1.500 mai mare - de la 5.883 la 7.375 de cazuri, potrivit BBC.
Creşterea numărului de cazuri de coronavirus vine în condiţiile în care autorităţile italiene au impus restricţii severe pentru a stopa evoluţia epidemiei.
Aproximativ 16 milioane de persoane din mai multe provincii au nevoie acum de un permis special pentru a putea călători în alte regiuni, ca urmare a unei hotărâri a autorităţilor, potrivit Mediafax. Totuși, înainte ca măsurile să intre în vigoare, mulți italieni au reușit să plece, cu trenul sau cu avionul, din zonele de carantină.
HARTA COVID-19 în timp real AICI