Complotul Barna-Orban pentru ca Firea să rămână primar!


Complotul Barna-Orban pentru ca Firea să rămână primar!

Nu cred o iotă din declarațiile domnilor Barna și Orban care se jură că, la București, se bat cu PSD-ul. Nimic din ceea ce au făcut până acum nu arată că vor să o înlăture pe Firea, dimpotrivă. Ce plan au liderii PNL, USR și PLUS: în spatele cuvintelor frumoase, se înjunghie între ei, divizează votul taberei anti-PSD și îi deschid calea spre un nou mandat doamnei care de patru ani nenorocește Bucureștiul.

O explicație, de ce și Orban, și Barna, vor să mențină Bucureștiul sub cizma PSD: pentru că un viitor primar din tabăra anti -PSD va reprezenta o concurență politică directă pentru ei. Așa cum am văzut la Traian Băsescu, un primar bun, de dreapta, hotărât, devine repede extrem de popular și poate accede la orice funcție în stat. Un primar bun, ales în 2020, poate candida în 2024 la președinția României. Sau poate construi propriul centru de putere, care să „fure” electoratul dezamăgit de PNL și USR. Sau poate să preia conducerea vreunuia din aceste partide, mai ales a USR. De aceea, Dan Barna este pur și simplu disperat ca Nicușor Dan să nu ajungă edilul-șef al Capitalei: știe că, în câteva luni, așa zișii „nicușoriști” ar lichida actuala conducere a USR. În aceeași situație este și Ludovic Orban, care se teme de posibilitatea ca Rareș Bogdan, colegul său de partid, prim-vicepreședinte al PNL, să ajungă primar.

Acestea sunt calculele meschine care fac ca, în acest moment, partidele anti-PSD să fie divizate, iar Firea să mențină prima șansă.

Știrea bună este că electoratul din București, mai inteligent și mai decent decât politicienii, înțelege acest joc, îl va taxa și, în ziua alegerilor, va da un vot util, pentru candidatul cu cele mai mari șanse să o bată pe Firea. Orban și Barna încep să priceapă, încep să simtă, că bucureștenii nu-i vor uita, dacă se joacă cu focul și-și bat joc de capitala României. Presiunea e tot mai mare și există o oarecare șansă ca întreaga opoziție să ajungă la un acord pentru desemnarea unui candidat unic care să se lupte cu Firea. Un eșec ar fi cumplit și pentru București, și pentru România, dar și pentru liderii politici iresponsabili, care au pus cariera lor politică deasupra interesului public.

În loc de concluzie, vă spun că rămân la părerea că Traian Băsescu a fost cel mai bun primar pe care l-a avut Capitala României. Dacă domnia sa nu va candida, eu sper ca, după 12 ani de Ciumă Roșie, Bucureștiul să aibă parte de o administrație de dreapta, care să reducă birocrația și corupția, să-l redeschidă către cetățeni și către afaceri și pe care locuitorii săi să-l iubească.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.