Informațiile de ultimă oră din China și Coreea de Sud, despre coronavirus, arată că încă mai sunt posibile creșteri rapide ale numărului celor îmbolnăviți, și, peste asta, s-a observat că există și pericolul reîmbolnăvirii cu același virus. Deși statisticile oficiale din China arată că numărul de îmbolnăviri cu coronavirusul începe să scadă vizibil, autoritățile de la Beijing au anunțat că au descoperit, din nou, un număr mare de cazuri noi în două spitale din capitală și în închisorile din țară. Au fost anunțate doar 500 de cazuri în închisori, dar e clar că numărul acestora e posibil să fie mult mai mare, știindu-se că închisorile din China nu sunt niște locuri unde sănătatea deținuților și igiena acestora contează prea mult pentru autorități, la fel cum e de notorietate felul în care sunt pregătite comunicatele oficiale ale comuniștilor chinezi, pentru a arată o imagine mult îmbunătățită a realității. Pe lângă noile cazuri de îmbolnăviri din China, a mai venit și vestea alarmantă că pacienții care au fost vindecați pot lua iar virusul și se pot îmbolnăvi din nou. (citiți AICI mai multe detalii)
Măsurile disperate luate de China, cum ar fi punerea în carantină a zeci de milioane de oameni și restrângerea drastică a libertății de mișcare în mare parte din țară, arată că, într-adevăr, comuniștii care conduc țara au înțeles până la urmă cât de mare este pericolul prin care trec acum chinezii.
Coreea de Sud este, de asemenea, afectată de epidemia cu coronavirusul, chiar dacă la alte proporții, iar autoritățile de la Seul, spre deosebire de cele din Beijing, chiar au luat cele mai raționale și eficiente măsuri încă de la începutul apariției bolii în țara lor. Chiar așa fiind, vineri au fost anunțate zeci de noi îmbolnăviri cu coronavirus, care ar fi fost produse de răspândirea involuntară a bolii de o femeie aparținând unei secte creștine. Noile cazuri raportate în Coreea de Sud, a doua țară ca număr de îmvolnăviri, determină autoritățile să ia în calcul declararea carantinei pentru localitatea cea mai afectată, orașul Daegu, care are 2,5 milioane locuitori și cele mai multe cazuri de îmbolnăviri confirmate, ceea ce îi face pe unii sud-coreeni să se teamă că locul ar putea deveni al doilea Wuhan. (citiți AICI mai multe detalii)
Numai țara dintre China și Coreea de Sud nu a raportat oficial nici un caz de îmbolnăvire cu noul virus. Deși are graniță comună cu China pe 1500 kilometri și un număr mare de lucrători acolo, în special în industria textilă și în ferme, dar și o mulțime de reprezentanțe și puncte de lucru firme de stat, cum ar fi lanțul de restaurante Pyongyang (prezente și în Beijing și Shanghai), iar China este țara de unde vin majoritatea importurilor pentru nord-coreeni și, de altfel, țara mai este și vizitată de o mulțime de chinezi, Coreea de Nord pare oficial imună la noul virus. E adevărat că nord-coreenii nu au prea multă libertate de mișcare în propria țară, având nevoie de abrobarea autorităților pentru a călători dintr-o regiune în alta, dar contrabandiștii care aduc marfă la negru din China reușesc să se deplaseze prin mare parte din țară, cu complicitatea funcționarilor corupți.
Situația din Coreea de Nord este disperată de multă vreme - cu o populație subnutrită care are o rezistență mică la îmbolnăvire și imunitate scăzută, cu resurse la limită și fără voința de a oferi echipamente de protecție și echipamente medicale cât de cât eficiente. Țara comunistă este aproape neputiincioasă în fața unei posibile izbucniri de mari proporții a epidemiei cu coronavirusul. Presă nord-coreeană a publicat imagini cu lucrători sanitari îmbrăcăți în costume de protecție care pulverizează substanțe dezinfectante în locurile publice din capitală, cu muncitoare care produc măști și cu demnitari comuniști preocupați de problema epidemiei care însă, oficial, nu există în Coreea de Nord. O soluție comunistă nord-coreeană la cazurile de îmbolnăvire cu coronavirusul a ajuns în presa internațională zilele trecute - împușcarea celor suspecți că sunt infectați.
În momentul de față statisticile internaționale, inclusiv cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, arată că deși în China și Coreea de Sud încă apar focare noi și foarte periculoase ale epidemiei, în țara dintre acestea, în Coreea de Nord, nu este consemnat niciun caz confirmat de îmbolnăvire. Surse din Coreea de Nord arată că există și acolo pacienți care au coronavirus, dar dimensiunea exactă a problemei din țara înfometată de dinastia comunistă Kim rămâne absolut necunoscută. Timp în care, în statisticile internaționale ale epidemiei cu coronavirusul, Coreea de Nord nu apare cu vreun pacient măcar. Și în această nebăgare de seamă, criminalii comuniști de acolo încearcă probabil să rezolve problema cum știu ei mai bine...