Victima unui linșaj masiv în zona rețelelor sociale, dar și a unor bădărănii din partea politicienilor PSD, solista originară din Republica Moldova Irina Rimes, aleasă de Ministerul Culturii ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020, a vorbit, miercuri seară, în curtea Muzeului Național de Artă al României în cheia cea mai potrivită evenimentului care a agitat opinia publică în ultimele zile.
„Am înţeles de ce arta nu cunoaşte graniţe. Nu îndrăznesc şi nu îmi permit niciodată să analizez opera lui Constantin Brâncuşi pentru că nu sunt avizată în artă, nu sunt vreun doctor docent, nu am studii în artă vizuală, dar îmi permit să o simt, îmi permit să mă bucur de sentimentele pe care mi le provoacă. V-aţi dori să vorbesc în termeni academici sau să vorbesc despre modernismul sau despre valenţele stilistice ale lui Brâncuşi?! Dacă aş putea să fac asta nu aş face-o. De ce? Pentru că mie îmi place să trec totul prin prisma imaginaţiei mele. Pentru că imaginaţia mea se exprimă simplu şi sincer şi pentru că aşa mă exprim eu. De aici poate că mă inspir uneori atunci când îmi scriu muzica”, a spus artista, potrivit Mediafax.
Rimes a explicat şi în ce termeni se raportează la Brâncuşi: „Permiteţi-mi să spun ceva ce poate este prea curajos dar mi-am permis şi îmi doresc, totuşi, şi îmi place mai mult să am interpretarea mea. De ce? Pentru că este a mea, pentru că este rodul imaginaţiei mele, pentru că aşa este stimulată creativitatea. Mă uit la Coloana infinitului, de fapt îmi imaginez că sunt acolo, chiar dedesubtul ei şi îmi lipesc bărbia de fierul rece şi mă uit în sus şi văd o scară, o scară ce urcă pe cer şi îmi imaginez cu mintea mea că această scară este arta, arta care îl ridică pe om la cer, arta care îl înnobilează pe om, este manifestarea care îl face om nemuritor. Pentru că viaţa omului este scurtă, omul îşi trăieşte veacul şi moare. Dar arta rămâne. Mă uit la coloană, la mărgelele coloanei ca şi cum m-aş uita la o zare de sub grinda casei străbunicilor mei. Mă uit şi mi se face dor. Mă uit la coloană ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului, mă uit şi mă înfior. Mă uit la Coloană şi mi se face dor să cânt. Iertaţi-mă, am emoţii mari”, a spus ea.
În încheierea celor şapte minute în care voci din public o aclamau, Irina Rimes a trecut de la citate la propriile cuvinte şi şi-a transmis mesajul.
„Eu aş putea să învăţ o viaţă despre Brâncuşi şi, la rândul meu, să îndemn tinerii din generaţia mea şi din generaţiile mai mici, generaţiile cărora mă adresez să înveţe împreună cu mine. Eu, ca artist, mă regăsesc în minimalismul lui Brâncuşi şi mă fascinează felul lui de a se debarasa de toate detaliile inutile atunci când îşi conturează viziunile. Simplitatea acestui om complex pe mine mă inspiră şi cred că ar putea să inspire mulţi, mulţi tineri care îşi doresc să găsească esenţa în artă. (...) Arta este pentru oricine pentru că nu contează bagajul de cunoştinţe şi nu contează nivelul de cultură pe care îl ai. Atâta timp cât poţi să simţi, atâta timp poţi aprecia arta sub toate formele ei”, a mai spus Irina Rimes.
Cântăreaţa i-a îndemnat pe tineri să caute lucrările sculptorului în ţară şi în lume.
Pe zidurile Palatului Regal, azi Muzeul Național de Artă al României, a avut loc, seara trecută, și proiectarea hologramei marelui sculptor, de la nașterea căruia s-au împlinit 144 de ani, alături de câteva din lucrările sale importante. Momente din acest spectacol puteți urmări în videoul atașat acestui text.