Noul procuror general al Bulgariei a ordonat revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, biroul procurorului general Ivan Gheşev (foto) precizând, miercuri, că acesta a încredinţat ancheta Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS), relatează agerpres.ro.
După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupţia, din cauza suspiciunilor privind neregulile.
Agenţia bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârşitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează ziarul 24 Ceasa. În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietăţile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix faţă de moneda unică europeană, 1 euro = 1,95583 leva - n. red.). Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania şi alte ţări.
Decizia lui Gheşev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât şi de Partidul Socialist şi partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziţie.
"Continuăm să punem întrebări despre faptul că statul a fost jefuit în mod barbar", a declarat Krasimir Velcev, vicepreşedintele partidului de guvernământ GERB.
Noul procuror general, care şi-a preluat funcţia în decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizării după mai multe percheziţii şi alte operaţiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameşi şi a altor suspecţi.
În pofida acestui gest, Ivan Gheșev, 49 de ani, rămâne o figură publică controversată, candidatura sa pentru funcția de procuror general – singura de altfel – fiind vehement contestată în vara anului trecut când mii de oameni au cerut în stradă respingerea acestuia din motive de integritate și independență profesională.
Procedura de desemnare a lui Gheșev, susţinută de organizaţii ale procurorilor şi comisarilor din poliţie, a fost criticată de consiliul suprem al avocaţilor şi de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.
„Este vorba de o numire, nu de o alegere. Ivan Gheşev este alegerea unui lobby politic şi economic”, opina Mihail Ekimgiev, avocat cunoscut pentru plângerile sale pe lângă CEDO.
Mai multe ONG-uri i-au cerut preşedintelui Rumen Radev să-şi folosească dreptul de veto împotriva alegerii lui Gheşev.
Procurorul general, numit pentru şapte ani, este una din cele mai puternice figuri din Bulgaria, supervizând activitatea tuturor celorlalţi procurori şi având ultimul cuvânt asupra lansării sau opririi unei anchete.
Lipsa unui dispozitiv de control asupra limitelor prerogativelor sale a făcut însă obiectul criticilor din partea CEDO şi a Comisiei Europene.
În ultimul său raport privind reformele din sistemul judiciar bulgar, publicat la începutul acestei săptămâni, executivul european a salutat progresele realizate de Sofia, cerându-i însă să transpună în fapte angajamentele asumate în lupta împotriva corupţiei.
La 12 ani de la aderarea sa la UE, în 2007, Bulgaria rămâne cea mai coruptă membră dintre cele 28 de state din blocul comunitar, conform clasamentului realizat de Transparency International, şi face obiectul unui mecanism special de supraveghere din partea Uniunii, împreună cu România, aminteşte AFP.