CTP șterge pe jos cu Guran: E un prost alfabetizat și un ceaușist congenital! Guran susține că armata a făcut bine când a tras în oameni, la Revoluție, fiindcă altfel România ar fi sucombat ca stat!


CTP șterge pe jos cu Guran: E un prost alfabetizat și un ceaușist congenital! Guran susține că armata a făcut bine când a tras în oameni, la Revoluție, fiindcă altfel România ar fi sucombat ca stat!

Moise Guran (înregimentat, recent, la vârful USR) nu este altceva decât un prost alfabetizat și un ceaușist congenital, acuză jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în cel mai recent editorial al său din Republica, comentând astfel o afirmație îngrozitoare lansată de Guran, în 2014, când a găsit de cuviință să susțină că armata a făcut bine când a deschis focul împotriva românilor ieșiți în stradă, în decembrie '89, insistând că, altminteri, România ar fi sucombat ca stat.

Ca să spui așa ceva, subliniază Cristian Tudor Popescu, înseamnă ”o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”. De asemenea, Popescu susține și că Guran are o capacitate intelectuală scăzută.

Precizăm că Asociația 17 Decembrie Timișoara a trimis o scrisoare deschisă conducerii USR în care solicită o delimitare clară de Moise Guran.

Podul.ro vă prezintă comentariile lui Cristian Tudor Popescu:

”Nu obișnuiesc să comentez vorbele și acțiunile jurnaliștilor. Fiecare cu gândirea lui, după cum îl taie capul.

Acum însă, sunt obligat s-o fac în cazul dlui Moise Guran. Nu pentru că a renunțat definitiv să mai fie jurnalist și a intrat în politică.

Cum știți, am participat anul trecut la emisiunea săptămânală Piața Victoriei, moderată de Anca Simina, alături de dl Guran. N-am făcut-o cu plăcere. Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice, apărute după sentințe bombastice și greșeli de informare ale domnului în chestiune. 

N-am știut și n-am fost în stare să-mi imaginez însă, mărturisesc, că dl Guran a putut să scrie și să semneze aceste cuvinte:

<Începând din 1866, la rebeliunea de la Iași, montată tot de agenți ruși, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma și țărani înfometați, și orășeni manipulați, și anticomuniști cinstiți. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat>. (14 aprilie 2014, pe blogul personal și pe site-ul România Curată). (...)

Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. 

Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile <capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil>, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată.

Nu înseamnă numai ceaușism congenital.

Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului.

Asociația din Timișoara cere USR să nu promoveze în rândurile ei o persoană ca dl Guran.

Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viață. 

P.S.

Precizez, pentru cei care nu sunt în stare să citească textul cu atenție,că reacția mea nu e nicidecum întârziată cu 6 ani – am aflat abia alaltăieri, din scrisoarea deschisă a Asociației 17 decembrie Timișoara adresată USR, de articolul din care am redat fragmentul de mai sus”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.