O barbarie înfiorătoare: practica opririi creșterii sânilor prin presarea cu greutăți fierbinți afectează aproape 4 milioane de minore și femei


  • ACP
  • Feb 5, 2020 17:57
  • 2106
O barbarie înfiorătoare: practica opririi creșterii sânilor prin presarea cu greutăți fierbinți afectează aproape 4 milioane de minore și femei

Ca și cum nu era deja de ajuns practica sălbatică și criminală a mutilarii genitale din Africa și din câteva țări musulmane asiatice, acesteia i se adaugă altă barbarie imensă îndreptată împotriva fetelor, practicată top pe continentul african – presarea sistematică a sânilor cu greutăți fierbinți, în perioada de creștere, pentru a le inhiba dezvoltarea.

Dacă mutilarea genitală ar trebui să le scadă fetelor atracția pentru actul sexual, se crede că oprirea creșterii sânilor ar trebui să îi facă pe barbați să nu mai fie atrași de fetele astfel mutilate.

Practica opririi creșterii sânilor este răspândită în special în Camerun și în Nigeria, unde se înregistrează și un număr foarte mare de violuri, cazuri de hărțuire sexuală și căsătorii la vârste mici, iar părinții cred că astfel, prin oprirea creșterii sânilor, își pot proteja fetele de abuzuri.

Portalul Al Jazeera a publicat descrierea procedurii și mărturiile unora dintre copilele care au trecut prin acest calvar – una dintre ele este Mirabel, o fetiță de 10 ani, care trăiește în Nigeria alături de familia ei refugiată din Camerun. Ea este imobilizată cu ajutorul unui vecin din comunitatea de refugiați, în fiecare dimineață, iar mama ei ia un pisălog ținut în foc până ajunge la o temperatură foarte ridicată, pe care îl presează pe pieptul fetei până când consideră că e necesar pentru a-i opri creșterea sânilor. Asta se repetă mai multe luni la rând, sau chiar ani în unele cazuri, până când se conving părinții că sânii fetelor nu vor mai crește.

”Am simțit că îmi pune foc pe sâni, iar durerea o am din prima zi de când mi s-a făcut asta”, a spus Mirabel pentru reporterul Al Jazeera.

Mama ei, Angela, spune că durerea și disconfortul pe care le îndură fata ei o îngrijorează mai puțin decât ce aude despre adolescentele hărțuite sexual ori exploatate de bărbați, așa că va continua să facă tot ce poate pentru a avea fața mai puțin atrăgătoare pentru bărbați.

”Nu vreau să devină țintă pentru băieții din jurul ei și știu că multor băieți de aici le place să alerge după fete mai mici”, a mai spus mama Mirabelei. Dar, deși mulți dintre părinții celor care au vorbit cu reporterii Al Jazeera au motivat practica aceasta prin grija pentru fetele lor, dorind să-i țină departe pe eventualii agresori sexuali, se pare că acest tip de mutilare e o tradiție veche în Camerun. Așadar nu este vorba doar de refugiații camerunezi din Nigeria, care vor să își protejeze fetele, ci de o practică ce afectează de generații bună parte din populația feminină cameruneză.

Că nu este vorba doar de protejarea fetelor refugiate e demonstrat și de faptul că inclusiv în Marea Britanie există un număr estimat de 1000 de fete cărora li s-a aplicat acest tratament barbar.

Jennifer Miraj, care a lucrat ca asistentă în Essex, Glasgow, Birmingham și Londra, până în 2015, a declarat pentru publicația britanică The Guardian că a întâlnit 15 cazuri de femei și 8 cazuri de minore care au suportat oprirea creșterii sânilor prin presare cu obiecte încinse.

”Am îngrijit o fată în vârstă de 10 ani, care avea o infecție la sâni ce nu i-a trecut ani de zile, cauzată de procedura presării cu obiecte încinse”, a spus Jennifer Miraj, amintindu-și de un caz întâlnit la spitalul Broomfiel din Essex – mai multe detalii AICI.

Dar conform datelor organizației non-guvernamentale Gender Empowerment and Development (GeED) din Yaounde, cele mai multe cazuri au loc în Camerun, unde un sfert din numărul total de femei a suportat acestă practică înfioratoare, iar în aproape 60% din cazuri mamele sunt cele care aplică procedura barbară.

Organizația Națiunilor Unite a descris acestă procedură de oprire a creșterii sânilor ca una dintre cele mai puțin raportate crime împotriva femeilor, care afectează aproape 4 milioane dintre ele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.