Băsescu, probabil cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul


Băsescu, probabil cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul

Nu există politician perfect. Nu trebuie să ne facem iluzii și să construim statui unor falși idoli care, mai devreme sau mai târziu, ne vor dezamăgi.

Știind aceste lucruri, aș spune că Traian Băsescu a fost cel mai bun primar pe care l-a avut Capitala României în ultimii 30 de ani. A fost impecabil? Nici vorbă. Dar cu siguranță este o diferență ca de la cer la pământ față de administrațiile incompetente și hipercorupte Oprescu și Firea.

Băsescu a fost un primar vânat, pur și simplu, de către banda lui Adrian Năstase. PSD a distrus Bucureștiul în acei ani, transformându-l în șase feude ale primarilor PSD de sector, pentru a-l lăsa fără atribuții pe primarul general. Cu toate acestea, Băsescu este cel care a demarat pregătirea pentru podul Basarab, finalizat abia în 2011. Alte câteva proiecte pentru care avea finanțare de la Banca Europeană de Investiții (BEI) -  modernizarea a 120 de tramvaie și programul de modernizare a străzilor, care viza mutarea infrastructurilor subterane, încălzire, canalizare, telefonie, gaze pe canal de infrastructură – sunt și azi un vis frumos și foarte îndepărtat.

Dar cel mai important lucru pe care l-am văzut la Băsescu în acei ani a fost decizia de a acționa. Discuta, negocia, dar, după o perioadă rezonabilă de timp, tăia nodul gordian și trecea la muncă. Era dur, în sensul bun al cuvântului. Se temeau de el și mafioții susținuți de PSD și sindicaliștii care nu știau decât să pună bețe în roate.

Scriu aceste rânduri gândindu-mă la ceea ce va avea de gestionat viitorul primar. Oprescu și Firea au devastat orașul. Va fi o muncă îngrozitor de complicată pentru a face Bucureștiul să fie un loc prietenos cu locuitorii săi, nu o junglă urbană, sufocată de poluare și haos. Cu păpuși sfioase, care n-au curaj să se uite în ochii oamenilor, nu se va întâmpla nimic. După patru ani, se vor smiorcăi că forțele răului i-au împiedicat să facă binele pe care ni-l promiteau. Bucureștiul are nevoie disperată de un primar care să acționeze, să acționeze în forță, să bată cu pumnul în masă și să treacă cu buldozerul peste cei care, interesat, se vor opune schimbărilor. Băsescu n-a fost perfect, dar sunt tot mai convins că acesta este modelul de primar de care are acum nevoie capitala României, nu de inocenți timizi și naivi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.