Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat urgenţă globală ca urmare a cazurilor de coronavirus. Numărul acestora a depăşit 8.100 la nivel mondial


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat urgenţă globală ca urmare a cazurilor de coronavirus. Numărul acestora a depăşit 8.100 la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat joi urgenţă globală ca urmare a cazurilor de coronavirus. Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din China a depăşit 8.100 la nivel mondial, fiind mai mare decât numărul total al cazurilor din epidemia SARS, care a avut loc în perioada 2002-2003, punând în pericol creşterea celei de-a doua mari economii la nivel mondial, transmite secția franceză a site-ului Reuters.

Statele Unite au raportat primul caz de transmitere a bolii de la om la om, devenind a cinciea ţară care a confrimat acest lucru. Experţii afirmă că apariţia cazurilor cu transmitere de la om la om în afara Chinei sunt în mod special îngrijorătoare, pentru că sugerează un potenţial mai ridicat ca virusul să se răspândească în continuare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-o conferinţă de presă, susţinută la Geneva, că în ultimele săptămâni am asistat la o epidemie fără precedent care a fost întâmpinată cu o reacţie fără precedent.

”Vreau să fiu clar: această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este potenţialul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a afirmat Ghebreyesus.

Declararea stării de urgenţă globale declanşează recomandări pentru toate ţările şi are rolul să prevină sau să reducă răspândirea transfrontalieră a bolii, evitând în acelaşi timp interferenţa nedorită în comerţ şi călătorii. Îngrijorarea este că virusul s-ar putea răspândi în alte state cu un sistem de sănătate mai slab.

În prezent, bilanţul victimelor a ajuns la 170 în China, iar în afara Chinei s-au înregistrat 98 de cazuri în 18 state, dar nu şi decese. Cele mai multe cazuri au apărut la persoane care au călătorit în Wuhan, unde au apărut primele îmbolnăviri. S-au înregistrat opt cazuri de îmbolnăvire de la om la om în Germania, Japonia, Vietnam şi Statele Unite.

Marea majoritate a pacienţilor sunt în China, unde virusul a apărut la o piaţă din oraşul Wuhan unde se comercializau ilegal animale sălbatice. Potrivit celor mai recente date oficiale din China, virusul a provocat moartea a 170 de ameni. Majoritatea deceselor au avut loc în provincia Hubei, care are capitala la Wuhan.

Peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirusul au fost confirmate în alte ţări, din Japonia până în Statele Unite, provocând un sentiment anti-chinez şi un val de achiziţii de măşti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii urma să analizeze joi, încă o dată, dacă este cazul să declare state de urgenţă globală din cauza coronavirusului din China.

O astfel de declaraţie ar declanşa un control mai strict şi recomandări pentru schimburi de informaţii, dar ar putea dezamăgi Beijingul, care şi-a exprimat încrederea să poate învinge virusul ”diavolesc”. Decizia OMS ar agita şi mai mult pieţele financiare, care sunt deja tensionate din cauza efectelor negative asupra economiei chineze.

Virusul SARS a provenit tot din China, a provocat circa 800 de decese şi a costat economia globală 33 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor. Economiştii sunt îngrijoraţi că impactul ar putea fi mai mare acum, pentru că China are o pondere mai importantă în economia mondială. Potrivit unui analist guvernamental, criza ar putea şterge un punct procentual din creşterea economică a Chinei din primul trimestru.

Pieţele globale au scăzut joi, în timp ce yuanul a atins cel mai redus nivel din acest an, iar preţurile petrolului au scăzut la rândul lor. În Hubei, cei 60 de milioane de locuitori sunt aproape blocaţi.

În sectorul corporativ, Google şi Ikea au anunţat că opresc activităţile în China. Samsung Electronics a prelungit vacanţa de Anul Nou chinezesc pentru unele unităţi de producţie din China.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.