Ce-am avut și n-am pierdut: Securitatea


Ce-am avut și n-am pierdut: Securitatea

În aceste zile, au fremătat canalele de știri cu privire la o nouă inițiativă legislativă: tăierea ”pensiilor speciale”. Magistrați, aviatori, grefieri și foști parlamentari rămîn fără aceste tipuri de pensii, uneori socotite foarte mari.

Cînd însă, în urmă cu un deceniu-două se vorbea de ”pensii speciale” marea majoritate a alegătorilor înțelegea altceva: pensiile foștilor securiști. Adică a circa 150.000, cîți numără ”pensionarii speciali” ai MAI, față de cei pînă în 5.000 de beneficiari ai acestor pensii tăiate acum prin lege. Dintre cele 150.000 de pensii militare ”speciale”, numai o mică parte sînt ale foștilor ofițeri din serviciile secrete de după 1989. De fapt, foarte puține.

Majoritatea beneficiarilor sînt fie securiști sadea, cu stagiu integral de cotizare la ”Secu”, fie alții reciclați – e drept – prin SRI, SIE, ”doi și-un sfert”. Pentru că ofițerii cu stagiu integral în serviciile de informații încep doar de-acum înainte să iasă la pensie.

Nici măcar USR-ul, cea mai sonoră voce în legătură cu ”pensiile speciale” nu spune nimic despre pensiile foștilor securiști.

Am vorbit (și) despre asta, dar mai ales despre crimele Securității, despre rolul ei în conservarea regimului comunist și, mai ales, despre rolul Securității în ”privatizarea” comunismului la conferința mea, cu titlul de mai sus, la întîlnirea ”Idei în Agora”, moderată de Sorin Antohi aseară, la Casa Cesianu.

Am vorbit despre cum au furat securiștii inclusiv din propria ogradă. Am încheiat cu exemplul unui ofițer DIE, pensionat din SIE. Înainte de a se pensiona, acesta și-a vîndut sieși vila de protocol/serviciu de pe numele consiprativ, pe numele său real. Și cînd a fost somat să o predea totuși înapoi la SIE a amenințat că, dacă i se va lua vila din Miciurin (dotată cu tot cu mobilier și tablouri de patrimoniu), va divulga secretele pe care le cunoaște. Așa că probabil a dat inapoi la SIE doar microfoanele din dotare. Puteți viziona conferința AICI.

Atenție – primele două minute și jumătate nu au sonor. Pentru cei ce doresc să mă asculte ”pe viu”, voi susține o conferință – de data aceasta numai despre investigațiile arheologice în căutarea victimelor comunismului, duminică, la Teatrul Național. Aveți afișul aici. Vă aștept!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.