Ministerului Sănătății vrea să modifice legea sănătății printr-un proiect de ordonanță simplă.
Conform Libertatea, clinicile și spitalele private puteau până în prezent să participe la programele naționale de sănătate, coordonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.
Economistul Ovidiu Neacșu explică că "asiguratul va putea alege servicii de sănătate unde vrea el, la stat ori privat, beneficiind de banii pentru care plătește contribuții".
"Guvernul are o inițiativă de bun simț: asigurații să poată merge la spitale private pentru orice intervenție, fiindu-le decontată contravaloarea costului la spitalul de stat.
De fapt e doar o extindere a acestui drept, căci de vreo 3 ani se putea face asta însă doar pentru procedurile pe care spitalele publice nu le puteau face în timp util.
Ce înseamnă asta? Că asiguratul va putea alege servicii de sănătate unde vrea el, la stat ori privat, beneficiind de banii pentru care plătește contribuții. E posibil, desigur, ca spitalul privat să ceară mai mult decât suma decontată, pacientul putând completa din buzunar.
Adică unii dintre cei care nu voiau să meargă la stat dar nu își permiteau la privat își vor permite acum.
Normal că se jeluiește toată stânga din România că se privatizează sănătatea și că vor beneficia numai bogații, că de ce dăm bani publici la spitale private?
Pentru că ura lor pentru antreprenoriat e mai mare decât grija pentru contribuabilii care plătesc dar nu primesc serviciile promise", a spus economistul pe Facebook.
Deputatul USR Claudiu Năsui salută inițiativa ministrului Sănătății, Victor Costache, românii putând alege unde să se ducă contribuțiile lor la sistemul de sănătate: "Înainte de toate, să nu uităm că, banii pe care statul ni-i ia pentru sănătate nu sunt ai statului, ci sunt ai noștri. În general e bine să conștientizăm lucrul acesta".
Redăm comunicatul deputatului USR:
"Ministerul Sănătății vrea să modifice legea pentru a permite românilor să-și aleagă spitalul/clinica, fie că este de stat sau că este privată. Ei plătesc contribuțiile obligatorii, ei să aleagă.
Reforma aceasta nu este despre stat sau privat. Reforma aceasta este despre dreptul de a alege.
Ar trebui să avem dreptul să alegem unde să fim tratați, la stat sau la privat, din banii pe care tot noi îi plătim pentru sănătate? Sau ar trebui să nu putem merge decât la stat?
Înainte de toate, să nu uităm că, banii pe care statul ni-i ia pentru sănătate nu sunt ai statului, ci sunt ai noștri. În general e bine să conștientizăm lucrul acesta.
În prezent, doar cei care au suficienți bani să poată finanța două sisteme de sănătate, pot să aleagă unde să fie tratați: la stat sau la privat.
Marea majoritate a românilor, care plătesc 10% din orice venit pentru sănătate, nu pot să mai plătească încă o dată pentru tratament și la privat. Ei nu au de ales, trebuie să meargă în spitale de stat.
Prin măsura aceasta toți românii vor avea de ales. Pentru că vor putea să ia banii pe care statul i-ar fi cheltuit și să meargă oriunde aleg ei să fie tratați. Banii ar urma alegerea pacientului.
Până acum se duceau numai la stat, iar pacientul nu avea de ales decât să accepte condițiile, cozile, cadourile și atitudinea cu care ne-am obișnuit în spitalele de stat.
Schimbarea aceasta, mai mult decât orice slogan, chiar pune pacientul în centrul sistemului pentru că îi dă puterea de a alege.
Vrem concurență între clinici și spitale, care să se lupte să ne ofere servicii mai bune? Sau vrem să fim captivi unui monopol despre care tot sperăm de 30 de ani că se va face bine?
Am citit și criticile la acest proiect. Este greu să ne desprindem de mentalitatea etatistă cu care am fost obișnuiți timp de 45 de ani de comunism și încă 30 de tranziție foarte lentă spre economie de piață. Dar dacă vrem să nu mai plângem cât de prost este sistemul, trebuie să schimbăm ceva.
Dacă dăm dreptul românilor să aleagă unde să meargă cu banii lor, atunci punem clinicile și spitalele în concurență. Îi facem să aibă interes să ofere servicii mai bune.
O să mi se spună că ministrul este de la PNL. Și ce dacă? Am felicitat-o și pe doamna Pintea de la PSD când a luat o măsură bună. O voi face cu orice ministru care face un lucru bun. Iar ce face ministrul sănătății de acum, domnul Victor Costache, este un pas în direcția potrivită.
Cumva e ironic că PNL a blocat legea debirocratizării pentru că venea de la USR. Dar noi nu trebuie să facem la fel. Dacă vrem să trăim într-o țară mai bună, trebuie să încurajăm reformele bune de la orice politician și orice partid ar veni. Sistemul de sănătate din România, profund etatizat, are nevoie să scape de monopol și să se deschidă la concurență".