Într-un articol recent postat pe blogul Adevărul, analistul Dan Dungaciu a atras atenția asupra capcanei în care a căzut delegaţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti la Chişinău.
Situaţia este aceasta: în R. Moldova, puterea aparţine complet forţelor Estului, în ciuda unui machiaj gros şi strident – aşa zisul „guvern tehnocrat” - care face tabloul şi mai grotesc. Igor Dodon este preşedinte, iar Partidul Socialiştilor condus de acesta are guvernul, parlamentul şi Primăria Chişinăului. Fapt fără precedent dincolo de Prut. În consecinţă, Rusia controlează, cu acte în regulă, tot ce mişcă acolo.
E prea mult. Până şi Moscova a înţeles că responsabilitatea ei a devenit enormă, piatra prea grea, nota de plată prea încărcată. Pe cale de consecinţă, singura grijă a aparatului propagandistic al Rusiei este să camufleze această realitate, să-şi piardă urmele, să poată arunca, la limită, responsabilitatea altora.
Rusia vrea controlul, nu răspunderea
Unul dintre mecanisme aparatului de manipulare al Rusiei este „umanizarea” lui Igor Dodon şi a reprezentanţilor regimului de la Moscova care astăzi controlează republica de la un capăt la altul, într-o verticală a puterii copiată parcă după modelul de la Răsărit.
„Umanizarea” înseamnă că lupul e îmbrăcat în blană de oaie, că nu e lup, de fapt, că are colaboratori acceptabili şi europeni, că nici nu ar reprezenta nemijlocit Moscova, că ar fi un interlocutor valabilă, viabil şi, de ce nu, finanţabil. Până una alta, nu a vorbit însuşi preşedintele Dodon, acest veritabil Voronin în pantaloni scurţi care între timp şi-a depăşit maestrul, despre... „fraţii români”?
Un episod recent şi nefericit în această sagă manipulatorie a umanizării regimului Dodon s-a petrecut la Chişinău. În esenţă, s-a încercat acreditarea unui consens (!) Bucureşti-Chişinău-Moscova asupra situaţiei politice din R. Moldova. Este cel mai mare fake-news pe care propaganda rusă îl derulează acum sub ochii noştri.
O delegaţie din România merge la Chişinău
O delegaţie oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti, formată din consilieri generali şi condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, a efectuat, în perioada 13 ianuarie - 15 ianuarie 2020, o vizită la Chişinău. Obiectivul principal a fost participarea la manifestările culturale organizate în capitala republicii, pentru a marca 170 de ani de la naşterea poetului român Mihai Eminescu.
Alături de primarul general al Chişinăului, Ion Ceban, delegaţia a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Parcul Central „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Ulterior, membrii delegaţiei s-au întâlnit şi cu compozitorul Eugen Doga, participând apoi şi la un spectacol dedicat aniversării lui Mihai Eminescu.
Tot cu prilejul vizitei a mai existat şi o şedinţă comună cu consilierii din Consiliul Municipal Chişinău (CMC) pe care, propagandistic, edilul socialist al Chişinăului nu avea cum să o rateze. Printre altele, în cadrul „şedinţei comune”, consilierii din CMC, şi doar ei, au căzut de acord să adauge un Acord adiţional la Acordul Protocolul de înfrăţire între Chişinău şi Bucureşti din 1999 care există între cele două primării. Textul documentului aprobat de către consilierii de la Chişinău (noul Acord) poate fi consultat aici.
Atât s-a petrecut, tehnic vorbind, la şedinţa cu pricina, nu s-a semnat nimic, nu s-a sugerat că se va semna, iar votul pentru Acordul respectiv a fost dat strict de către membrii CMC. Delegaţia de la Bucureşti a fost pasivă, în ciuda unei retorici şi a unor declaraţii nu întotdeauna inspirate, e drept, dar care pot fi mai degrabă atribuite mai degrabă contextului Zilei de 15 ianuarie.
Greşeala ei majoră nu constă în ceea ce a făcut la Chişinău, ci în faptul că a fost acolo.
Şi de aici începe manipularea.... Sputnik bate toba să se audă şi la Chişinău şi la Bucureşti. Şi s-a auzit!
Ca la comandă, după şedinţa comună, maşina de propagandă se pune în mişcare. Sputnik titrează instantaneu, aproape - la ora 11.32 (!): „Acordul adiţional de înfrăţire a Chişinăului cu Bucureştiul a fost votat”. Şi încă: „Acordul de colaborare adiţional la Protocolul de Înfrăţire, încheiat între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria municipiului Bucureşti la 4 noiembrie 1999, a fost aprobat”.
O relatare à la Sputnik! Inutil să repetăm că nu a fost vorba despre aşa ceva, că e o confuzie voită tot materialul, nu s-a semnat nimic, nici măcar aprobat ceva de către cele două părţi. Doar partea „moldovenească” a votat ceva! Sputnik-ul înfloreşte apoi cu declaraţii ale lui Ion Ceban şi ale viceprimarul general al municipiului Bucureşti (şeful delegaţiei din România), menite doar să asigure sunetul de fond şi să sporească „credibilitatea” manipulării.
Ideea articolului din Sputnik e clară: trebuia urgent acreditată ideea că Bucureştiul şi Chişinăul colaborează (România sprijină R. Moldova), iar dovada este că cele două părţi au votat/semnat ceva, un Acord, de asta ar fi venit, de fapt, delegaţia de la Bucureşti. Sputnik dă tonul, trasează direcţia, acreditează ideea că toată vizita din România este despre semnare, colaborare, ajutor reciproc.
Foarte emblematic: principala trompetă de propagandă a Moscovei jubilează şi este foarte activă în a prezenta pozitiv parteneriatul.... Bucureşti-Chişinău!
Ce s-a întâmplat de fapt la Primăria Chişinăului?
Încă o dată. În realitate, cu totul altceva. Dar o jumătate de adevăr este, aproape de fiecare dată, o minciună perfectă. Pe care propaganda rusă a speculat-o la maxim, pe fondul ambiguităţii unor declaraţii ale oficialilor de la Bucureşti şi pe ambiguitatea/nebăgarea de seamă a unei însemnate părţi a presei de pe cele două maluri ale Prutului.
Delegaţia din România a fost la Chişinău, a participat la evenimentele culturale menţionate şi a căzut, impardonabil, în capcana întinsă de socialiştii pro-ruşi care a utilizat-o pentru propria „umanizare”. În realitate, la şedinţa Consiliului Muncipal Chişinău, li s-a întins o cursă de către Ion Ceban: consilierii locali, în faţa invitaţilor spectatori, au votat între ei că sunt de acord ca numitul Acord adiţional că fie semnat într-o etapă ulterioară între cei doi primarii generali Ceban şi Firea. Atât şi nimic mai mult.
Prim urmare, este ca la Radio Erevan:
1. Delegaţia de la Bucureşti nu a avut niciun mandat să semneze ceva;
2. Partea „moldovenească” a votat că îşi dă acordul ca un Acord adiţional la un document din 1999 să fie eventual semnat;
3. Partea română nu a votat sau semnat nimic la Chişinău şi nici nu avea de gând să semneze;
4. Partea „moldovenească” a profitat de ambiguitate şi, mai ales prin reţeaua moldo-rusească a dezinformării, a utilizat vizita de la Bucureşti în scopurile proprii, sugerând o intensificare fără precedent a relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău cel puţin pe dimensiunea lor locală.
Cine se prinde la urmă NU râde mai bine! Nicio manipulare nu se demontează printr-o... replică
Într-un final, precum într-un banc cu ardeleni, a picat şi fisa. Exasperată de gafă şi de faptul că a devenit materie primă pentru o manipulare rusească de manual, pe 17 ianuarie 2020, Primăria Municipiului Bucureşti dă un Comunicat prin care năzuieşte să pună lucrurile la punct:
„În legătură cu informaţiile eronate difuzate în ultimele zile în spaţiul public, referitoare la vizita oficială a viceprimarului general, Aurelian Bădulescu, la Chişinău, Primăria Municipiului Bucureşti face următoarele precizări.
Respingem ferm speculaţiile apărute în mass-media conform cărora delegaţia oficială a Primăriei Capitalei, condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria oraşului Chişinău!
Viceprimarul General NU a semnat un astfel de protocol şi nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, să semneze un protocol de colaborare sau să reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucureştiului era Viorel Lis.
Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că exclude orice implicare politică a acestei delegaţii, care a fost organizată exclusiv în scop cultural şi anunţă că viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, nu semnat nici un document de colaborare între capitala României şi Chişinău, neavând un mandat în acest sens”.
O parte a presei de la Chişinău şi de la Bucureşti a corectat informaţia eronată, inclusiv organe de presă care au căzut în plasa manipulării ruse. Dar să nu îşi închipuie cineva că acest comunicat a reuşit să anuleze efectul iniţial. Niciodată nu se întâmplă aşa; evident, nici în acest caz.
Rusia a mai punctat odată în războiul informaţional.