Putin se pregătește să fie președinte pe viață. Medvedev anunță demisia Guvernului de la Moscova


Putin se pregătește să fie președinte pe viață. Medvedev anunță demisia Guvernului de la Moscova

Televiziunea de stat de la Moscova anunță că Guvernul Rusiei și-a dat demisia. Premierul Dmitri Medvedev a făcut acest anunţ la scurt timp după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în discursul în faţa naţiunii, că vrea să acorde camerei inferioare a Parlamentului atribuția de a nominaliza premierul.

Concret, Vladimir Putin a propus miercuri să se organizeze un referendum privind o reformare a Constituţiei ruse în vederea unei consolidări a puterii Parlamentului, dar să se păstreze totodată caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care-l conduce de 20 de ani.

CITEȘTE și Cine este Mihail Mişustin, propus de autocratul Vladimir Putin pentru funcția de premier în Rusia

CITEȘTE și Rusia, patria RĂULUI: Moscova NU recunoaște nici acum că a doborât avionul civil malaezian, în 2014, omorând 296 de oameni

Principala măsură anunţată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care preşedintele va fi atunci ”obligat să-l numească”.

În prezent, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, confirmă alegerea făcută de către şeful statului. Totuși, faptul că Guvernul și-a dat demisia, confirmă ipoteza unui conflict între grupurile de putere din Rusia pe de o parte și dorința lui Putin de a rămâne la putere pentru o perioadă nedefinită.

Propunerile de reformă expuse de către Putin urmăresc de asemenea să-i consolideze pe guvernatorii regionali, să le interzică membrilor Guvernului şi judecătorilor să efectueze sejururi în străinătate şi să oblige orice candidat la preşedinie să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.

Vladimir Putin - care potrivit legislaţiei actuale nu are dreptul să candideze în 2024 - a subliniat însă că Rusia este necesar să fie condusă printr-un sistem prezidenţial.

Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică. De aceea, preşedintele, bineînţeles, va păstra dreptul să stabilească misiunile şi priorităţile Guvernului”, a avertizat el.

Şeful statului îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al Guvernului şi va numi şefii tuturor structurilor din domeniul securităţii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.