Primarul Ilie Bolojan, comparat cu edilul pesedist Daniel Florea. Un eurodeputat reflectă cum sunt jecmăniți bucureștenii din Sectorul 5


Primarul Ilie Bolojan, comparat cu edilul pesedist Daniel Florea. Un eurodeputat reflectă cum sunt jecmăniți bucureștenii din Sectorul 5

Eurodeputatul Siegfried Mureșan compară orașul Oradea cu Sectorul 5 din București, oferind exemplul modului în care utilizează banii pe care-i are la dispoziție primarul PNL Ilie Bolojan, respectiv edilul PSD Daniel Florea

Primarul pesedist al Sectorului 5 vrea să cheltuiască 200 de milioane de euro (circa un miliard de lei) din bugetul local în următorii ani doar pentru modernizarea spațiilor verzi. Sunt bani ai locuitorilor Sectorului 5. Licitația pentru acest proiect enorm are un singur participant: o firmă din Turcia. 

CITIȚI TOATE DETALIILE AICI: O companie din Turcia, singurul participant la licitaţia de aproape un miliard de lei pentru amenajarea spaţiilor din Sectorul 5 al Capitalei

În schimb, administrația orașului Oradea, condusă de edilul Ilie Bolojan, a reușit să acceseze în ultimii ani 600 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

"În timp ce Oradea a îmbogățit bugetul local cu 600 de milioane de euro fonduri europene cu care a modernizat orașul, Sectorul 5 vrea să sărăcească bugetul local cu 200 de milioane de euro pentru „investiții” în spații verzi", a subliniat Siegfried Mureșan.

Redăm comunicatul eurodeputatului:

"❗️În timp ce Sectorul 5 risipește 200 de milioane de euro din banii locuitorilor, Oradea atrage 600 de milioane de euro din fonduri europene.

O comparație:

 600 de milioane de euro este suma totală pe care Primăria Oradea a obținut-o de la Bugetul Uniunii Europene prin fonduri europene nerambursabile în ultimii ani. Cu acești bani, Primăria a schimbat, la propriu, fața orașului. Acum, Oradea poate concura cu orice oraș din Europa de Vest în ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor. Reabilitarea clădirilor din centrul orașului a transformat Oradea într-o destinație turistică de top a României.

⛔️ 200 de milioane de euro (circa un miliard de lei) vrea să cheltuiască Primăria Sectorul 5 din bugetul local în următorii ani doar pentru modernizarea spațiilor verzi, informează Economica.net. Sunt bani ai locuitorilor Sectorului 5. Licitația pentru acest proiect enorm are un singur participant: o firmă din Turcia. Sectorul 5 are printre cele mai neîngrijite cartiere din București, salubritatea este o mare problemă, clădirile vechi nu sunt reabilitate, iar multe dintre străzile de la periferia Sectorului 5 sunt neasfaltate și nu au trotuare. Și Sectorul 5 are clădiri de patrimoniu superbe, în cartiere din apropierea centrului, care cândva dădeau strălucire Bucureștiului, dar acum stau în paragină.

Oradea și Sectorul 5 au un număr de locuitori apropiat: 200.000 de locuitori în Oradea, comparativ cu 240.000 de locuitor în Sectorul 5. Cu toate acestea, În 2019, Sectorul 5 a avut venituri proprii duble față de Oradea, la care se adaugă și veniturile Primăriei Municipiului București cu care Sectorul 5 împarte responsabilitatea administrației locale. Așadar, diferența majoră dintre Oradea și Sectorul 5 nu are nicio legătură cu veniturile proprii, ține doar de calitatea administrației.

În timp ce Oradea a îmbogățit bugetul local cu 600 de milioane de euro fonduri europene cu care a modernizat orașul, Sectorul 5 vrea să sărăcească bugetul local cu 200 de milioane de euro pentru „investiții” în spații verzi.

Mai sunt 5 luni până la alegerile locale. Recomand oricărui locuitor al Sectorului 5 să țină minte aceste cifre atunci când va merge la vot".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.