Violeta Alexandru acuză perfida dezinformare pesedistă legată de plata pensiilor și oferă asigurări: "Vom avea o evaluare și vor urma decizii!"


Violeta Alexandru acuză perfida dezinformare pesedistă legată de plata pensiilor și oferă asigurări: "Vom avea o evaluare și vor urma decizii!"

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a atras atenția că tema întârzierii plății pensiilor este alimentată de PSD pentru a crea panică. 

Violeta Alexandru a subliniat că toate pensiile prin bancă au fost livrate vineri, pe 10 ianuarie, iar cele "plătite de Poștă sunt achitate astăzi 14 ianuarie în procent de peste 70%".

"Procedurile prin care banii (care inițial sunt în bilete la ordin, ajung în bănci de la care Poșta accesează cash) ajung de la Trezorerie la Bănci, la Poștă și în teritoriu sunt mai complicate. Mult mai complicate și, aș spune, rudimentare prin comparație cu cele care implică unitățile bancare", a adăugat ministrul. 

Mai mult, ministrul Muncii a informat că dorința ei este ca pensiile să se termine de livrat mai devreme de 20 ianuarie, data limită până la care se plătesc, de obicei, pensiile celor aflați la domiciliu.

Redăm comunicatul Violetei Alexandru: 

"Tema întârzierilor în plata pensiilor este alimentată de PSD pentru a crea panică.

Pensiile prin bancă au fost livrate vineri, pe 10 ianuarie. Primul lucru pe care l-am făcut pe 6 ianuarie dimineața - m-am asigurat că s-au declanșat toate procedurile și că au plecat banii către Bănci. Sunt un om responsabil

Toate procedurile interne, Trezorerie – bănci, etc. au fost accelerate din primul moment de după zilele de vacanță. Întotdeauna s-au plătit până în 14 ale lunii. Sincer vă spun (și nu aștept nimic în schimb), sunt un om cu sufletul împăcat că am făcut tot ceea ce se putea face. Nu cred să fi existat în ultimii ani o presiune mai mare înainte să fi ieșit din graficul de plăți. Banii, de fapt, au ajuns mai repede în această lună pentru că am înțeles să mă implic.

Odată rezolvat obiectivul propus, am trecut la pasul 2 - am convocat băncile la o ședință. Rolul meu ca ministru este să rezolv urgențe (nu e zi fără urgență!) dar să și îndrept problemele de sistem. Am discutat cu băncile astăzi, vom schimba Convențiile, nu voi mai lăsa loc de interpretări. Convențiile acestea erau din 200, 2001, 2003. Până la mine nu i-a păsat nimănui să aducă termenii contractuali cât mai aproape de nevoile pensionarilor.

Pensiile plătite de Poștă sunt achitate astăzi 14 ianuarie în procent de peste 70%. Primul lucru pe care l-am făcut pe 6 ianuarie dimineața - m-am asigurat că s-au declanșat toate procedurile și că au plecat banii către Poștă.

Procedurile prin care banii (care inițial sunt în bilete la ordin, ajung în bănci de la care Poșta accesează cash) ajung de la Trezorerie la Bănci, la Poștă și în teritoriu sunt mai complicate. Mult mai complicate și, aș spune, rudimentare prin comparație cu cele care implică unitățile bancare. Dorința mea este să se termine de livrat mai devreme de 20 ale lunii, dată limită până la care se plătesc, de obicei, pensiile celor aflați la domiciliu. După ce văd lucrurile încheiate și aici vom avea o evaluare și vor urma decizii.

Deși Poșta Română nu este în subordinea mea, lucrând împreună în ultimele zile, chiar văd o schimbare sub noul Director. S-a înțeles apelul meu de a face eforturi, fiind după sărbători, ca banii să ajungă mai devreme la pensionari. Noul Director al Poștei Române, Horia Grigorescu, informează constant asupra graficului de plată pe toți cei interesați să se informeze din la sursă oficială".

De asemenea, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a întâlnit marți cu reprezentanții băncilor din sistem pentru a lua măsurile necesare în sensul livrării mai rapide a pensiilor.

"Pentru că doresc ca pensiile să ajungă cât mai repede la pensionari, prin toate canalele de distribuție, am discutat în această dimineață, în mod aplicat, cu reprezentanții băncilor din sistem. Vom schimba Convențiile dintre CNPP și bănci astfel încât banii să ajungă mai devreme la pensionari. Terminăm cu interpretarea diferită a prevederii din contracte care vorbește despre plata care se face în maxim 2 zile.

Comisioanele, termenele de plată și de livrare, nu doar le discutam, le standardizăm și le și schimbăm. Nu vor mai exista diferențe de mod de lucru între bănci", a scris ministrul Muncii pe Facebook.

Amintim că Poșta Română a anunțat că în luna ianuarie 2020 distribuirea pensiilor se va decala, deoarece banii pentru drepturile sociale ajung în conturile Poştei Române începând cu 7 ianuarie. Compania a precizat că acest lucru se întâmplă la fiecare început de an.

"Ca la orice început de an, partenerii noştri de la Casa Naţională de Pensii Publice virează Poştei Române prima tranşă a banilor începând cu 7 ianuarie, întrucât are loc închiderea de an, când se trage linie închizându-se creditele bugetare. Transformarea acestora în cash şi distribuirea în genţile fiecărui factor poştal durează aproximativ 3 zile. Astfel, pensiile vor fi livrate începând cu 10 ianuarie, într-un interval de 10 zile", se arată în comunicat, conform Digi24

Directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, a avertizat românii să nu aplece urechile către știrile false care sunt propagate referitor la întârzierea plății pensiilor: "În ianuarie ne aflăm într-o situaţie specială, ca urmare a închiderii de an din instituţiile Statului. Acum, la început de an, lucrurile încep să se aşeze şi să fie alimentate de energia caracteristică acestei perioade. Poşta Română va lucra la capacitate maximă începând cu data de 6 ianuarie. Noi, Poşta Română, înţelegem nevoia pensionarilor de a avea pensia la timp în buzunar, fapt de care ne asigurăm lună de lună. Fiecare român trebuie să aibă încredere în această companie, fără să aplece urechea la fake-news-uri sau dezinformări premeditate".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.