Ministrul Sănătății: pacienta de la Floreasca nu era alergică la iod. „În spital existau toate cantitățile necesare din toate tipurile de dezinfectanți”


Ministrul Sănătății: pacienta de la Floreasca nu era alergică la iod. „În spital existau toate cantitățile necesare din toate tipurile de dezinfectanți”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, în conferința de presă dedicată „cazului pacientei arse la Floreasca” (pe 22 decembrie), că  nu există indicii care să confirme alergia pacientei la iod, alergie care ar fi determinat decizia de utilizare a altui biocid decât a celor obişnuite, respectiv a unuia inflamabil, transmite news.ro.

Ministrul a prezentat, marți, concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca.

Potrivit hotenews.ro, Costache a mai spus că biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecția mâinilor personalului medical, iar în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație nu a fost respectată procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește de obicei betadina, însă în cazul pacienților alergici la iod se folosește o altă substanță. În spital existau toate cantitățile necesare din toate tipurile de dezinfectanți, astfel că medicii aveau la dispoziție dezinfectantul potrivit.

Costache mai spune că în cazul acestei paciente echipa de gardă din spital nu a intervenit și au venit alți medici de acasă, ministrul Sănătății lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.

VIDEO LIVE  AICI.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluirile unei asistente, martoră la incendierea pacientei de la Floreasca. „Dacă focul ajungea la tuburile de oxigen, exploda toată sala”

Constatările Corpului de Control al ministerului sunt prezentate după ce, cu o zi în urmă, medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, în urma anchetei administrative desfăşurate de Spitalul Floreasca în cazul femeii arse, care ulterior a decedat.

Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligaţiile asumate prin contractul de administrare a secţiei. Concluzia este că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. De asemenea, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului şi întregii echipe operatorii.

În replică, Mircea Beuran a declarat că a primit o decizie care nu este motivată, nu a văzut niciun raport al cercetării administrative, iar acuzaţiile care i se aduc sunt generale, fiind doar o înşiruire de articole care nu ar fi fost îndeplinite. ”Probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a afirmat medicul Mircea Beuran, care a precizat că va contesta decizia. Peste 20 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat, luni, că întrerup activitatea, urmând a asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţele majore, în urma deciziei de demitere a prof. dr. Mircea Beuran, "înainte de finalizarea oricărei anchete" în cazul femeii arse în timpul operaţiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.