Ludovic Orban: "Pentru a demara procedura anticipatelor trebuie să avem o minimă garanție". Premierul vrea anticipate odată cu alegerile locale: "Ar rezulta o guvernare mai stabilă!"


Ludovic Orban: "Pentru a demara procedura anticipatelor trebuie să avem o minimă garanție". Premierul vrea anticipate odată cu alegerile locale: "Ar rezulta o guvernare mai stabilă!"

Premierul Ludovic Orban a subliniat luni seară, la Digi 24, că nu pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate mai repede de patru luni de la momentul demiterii Guvernului.

Mai mult, premierul a avansat ideea unui pact pentru anticipate, întrucât nu își poate da demisia din funcție fără o minimă garanție că există un număr de parteneri politici la nivel parlamentar care să dorească declanșarea alegerilor anticipate. 

Ludovic Orban: "Sunt două faze. Faza în care trebuie să ajungi la dizolvarea Parlamentului. Pentru ca președintele României să dizolve Parlamentul, este necesară respingerea a două propuneri de Guvern, de către Parlament, într-o perioadă de minim 60 de zile. Deci ai o perioadă de minim 60 de zile pentru procedura care duce la dizolvarea Parlamentului și mai ai o perioadă de 60 de zile pentru a putea organiza alegeri. Între momentul în care Guvernul hotărăște data alegerilor și data alegerilor trebuie să treacă o perioadă de timp pentru derularea tuturor procedurilor privitoare la organizarea alegerilor parlamentare. Cam asta este perioada de timp.

În mod clar, noi suntem susținători ai alegerilor anticipate. Este foarte greu ca astăzi, când opțiunile politice ale populației s-au modificat radical și schimbarea acestora s-a văzut clar în scorul de la europarlamentare, în referendumul convocat de președinte, în alegerile prezidențiale, să menții actuala structură a Parlamentului, care este oglinda opțiunilor exprimate în decembrie 2016, care nu mai are nicio legătură cu realitatea opțiunilor politice de astăzi ale cetățenilor români.

Sigur că, pentru a demara procedura anticipatelor, trebuie să avem o minimă garanție că există un număr semnificativ de parteneri politici care dețin un număr de parlamentari care să ofere o minimă garanție pentru faptul că parlamentarii formațiunilor pe care le conduc vor respinge două propuneri de Guvern. Or, aici e nevoie chiar de realizarea unui pact pentru anticipate.

Demararea procedurii de anticipate se poate face în două feluri, prin căderea Guvernului în urma moțiunii de cenzură sau prin demisia premierului. Or, asta ce înseamnă? Creezi o perioadă de timp până la alegerile parlamentare în care Guvernul este lipsit de prerogativele depline pe care le are la dispoziție în conformitate cu Constituția. Practic, are un statut de Guvern interimar și e lipsit de posibilitatea de a emite OUG și săvârșește doar acte de administrare curentă. Ca să declanșezi procedura, trebuie să ai o minimă garanție, să nu te trezești la a doua învestire a Guvernului că parlamentarii votează învestirea Guvernului și nu se ajunge la anticipate".

De asemenea, întrebat dacă ar fi o idee bună ca alegerile anticipate să se desfășoare odată cu localele, Ludovic Orban a răspuns afirmativ, întrucât ar urma o guvernare mai stabilă pentru România, pentru că pe perioada următorilor patru ani de zile nu vor fi alegeri. 

Ludovic Orban: "Cred că da. Ar fi mai bine să fie în același timp ca să urmeze o perioadă de patru ani de zile în care să nu mai existe nicio alegere. Acesta e avantajul următorilor patru ani de zile, că vor fi fără alegeri. Asta va permite viitorului Guvern, rezultat în urma alegerilor, să aibă o guvernare mai stabilă care să nu fie marcată de toate presiunile politico-electorale care apar asupra unui Executiv din cauza faptului că sunt diferite tipuri de alegeri". 

De altfel, tot luni, Ludovic Orban a declarat, după BEX PNL, că dacă va reuși să strângă o majoritate în favoarea anticipatelor, acestea ar putea fi organizate în aceași zi cu alegerile locale, avansând 14 iunie ca dată în care să se poată organiza și alegeri locale și alegeri parlamentare anticipate. 

"Trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari care să fie aproape de 50% care să îți confere garanția că nu vor vota învestirea a două guverne succesive. Ne putem trezi că vor vota învestirea celui de al doilea guvern.

În mod normal alegerile locale pot fi organizate între 24 mai și 14 iunie. În mod evident, în cazul în care s-ar organzia în 14 iunie, s-ar putea derula calendarul pentru anticipate până atunci. Ar fi posibil să fie organizate odată cu alegerile locale", a mai precizat premierul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.