Justiția defectă care scapă infractorii, dar zbiară după pensii speciale și sporuri de condiții vătămătoare. Polițist britanic: „mă tem pentru poporul român”


Justiția defectă care scapă infractorii, dar zbiară după pensii speciale și sporuri de condiții vătămătoare. Polițist britanic: „mă tem pentru poporul român”

Opinia publică a aflat cu stupoare cum se întâmplă justiția în România, unde oamenii au ieșit în stradă, au protestat și au luptat, în ultimii ani de zile, pentru independența magistraților și pentru scoaterea „dreptății” de sub bocancul murdar al politicii: toţi cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv de către Curtea de Apel Târgu Mureş.

Astfel, după mai bine de 9 ani de procese și sentinţe întârziate, bestiile acuzate că au traficat peste 180 de copii de etnie romă scapă de orice consecinţe și devin cetățeni la fel de onorabili ca românii care nu au încălcat legea în viața lor. Ca situația să fie și mai dramatică și rușinea și mai mare, inculpaţii vor cere daune la CEDO pentru lunile în care au stat în arest preventiv şi pentru cheltuielile de judecata, scrie Libertatea.  

Dosarul Ţăndărei priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. În România, cei 25 de inculpaţi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni şi acum, după 9 ani de procese, au fost achitaţi sau instanţa a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai uşoare.

DIICOT spune că traficanţii de copii din Ţăndărei (Ialomița), acuzaţi că ar fi trimis 181 de copii la cerşit în Marea Britanie, au fost achitaţi din cauza modificărilor aduse Codului Penal şi de o decizie a Curţii Constituţionale din 2014.  Astfel, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în anul 2012, 26 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de trafic de minori, spălarea banilor, constituire de grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Potrivit procurorilor, pe parcursul celor 53 de termene de judecată, până la data pronunţării sentinţei în februarie 2019, legislaţia în materie penală s-a modificat, prin intrarea în vigoare a noului Cod penal, la data de 1 februarie 2014, fapt ce a determinat recalificarea infracţiunilor pentru care inculpaţii fuseseră trimişi în judecată.

Potrivit unui raport al Poliţiei metropolitane către Parlamentul britanic, fiecare copil care cerşea sau fura pe străzile oraşelor din UK putea strânge până la 40.000 de lire pe trimestru. 200 de copii puteau strânge 16 milioane de lire, iar 1000 – 100 de milioane de lire.

Bernie Gravett, polițistul britanic care a lucrat împreună cu polițiștii români la cazul Țăndărei, a fost intervievat de G4Media.ro imediat ce instanța din România i-a achitat pe toți cei 25 de inculpați.

”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de  copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, s-a revoltat polițistul.

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am achetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a mai spus Gravett polițistul. Interviul poate fi citit integral AICI

Tot g4media face un scurt istoric al cazului Țăndărei care nu este însă nici pe departe singurul de acest gen având în vedere că poliția londoneză a descoperit că aproape 1100 de copii au fost aduşi din România în Marea Britanie pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. 

Astfel, în vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster au pornit o investigație, descoperind că micuții care se strecurau în cafenele şi furau poşete sau telefoane mobile nu făceau asta accidental și nu erau cazuri de sine stătătoare. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

În aprilie 2007, inspectorii Gravett şi Carswell au fost trimişi în România să vadă care e treaba aici. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigație româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de persoane. A fost numită din nou operaţiunea ”Golf”. Poliţiştii britanici au lucrat cu colegii lor români şi procurorii DIICOT, atât pe pământ britanic, cât şi românesc. Colaborarea a dat roade în UK. 120 de traficanţi, dintre care 87 de membri ai reţelei Ţăndărei, au fost condamnaţi în Anglia. A fost pentru prima dată când s-a pronunţat la Londra o condamnare pentru traficarea unor copii în Regat. În plus, echipa mixtă a trimis în România probe privind traficarea de către reţeaua din Ţăndărei a 168 de copii.

Operaţiunea Europa, descinderi la Ţăndărei. Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.

Și în rețelele de socializare  achitarea traficanților din Țăndărei a produs furie și revoltă. Mai multe voci cunoscute au reclamat același lucru: eșecul uriaș al justiției care urlă din toți bojocii că are dreptul la pensii speciale. Redăm mai jos câteva opinii: 

Mircea Marian, jurnalist Newsweek: „O rușine pentru justiția română, o rușine: Toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei au fost achitați. Motivul: faptele nu există. Decizie a Curții de Apel Târgu Mureș. În UK, 120 de traficanţi au fost condamnați. În România, cei 25 de de cetățeni arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați.

Dar vreți pensii speciale, nu? Și spor de condiții vătămătoare.
Ce rușine. Bineînțeles, CSM, SIIJ și Inspecția Judiciară nu vor avea nimic de spus.”

Prof. Ciprian Mihali, fost amabasador: „Statul român adaugă încă 30 de ani la eșecul sau. Un stat falimentar, un stat care a rescris dreptatea și legalitatea pentru că mafioți, violatori, criminali și mari corupți să scape cel mult cu pedepse cu suspendare, dacă nu chiar să fie achitați.

Nu vom fi nimic până nu vom rescrie dreptul și dreptatea. Nu vom fi nimic până nu vom putea pedepsi asemenea infractori periculoși în așa fel încât copiii acestei societăți să fie în siguranță.

Ramânem o societate grav bolnavă și micile victorii electorale nu fac decât să ne amăgească. Metastaza e profundă și durabilă.”

Cosmin Savu, ProTV: „În primăvară am făcut un reportaj despre rețeaua de trafic din Țăndărei, considerate cea mai mare rețea de trafic de ființe umane din Europa. Astăzi, toți cei 25 de inculpați au fost achitați definitiv de Curtea de apel Târgu Mureș. 9 ani a stat dosarul prin instanțele românești, s-au schimbat incadrarile juridice, s-au prescris faptele. O bătaie de joc! La 30 de ani de la schimbarea regimului avem un stat defect. Rău!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.