Zi grea pentru USR. Scandalul și luptele interne continuă cu CINCI NOI EXCLUDERI. „USR e un fel de uniune de triburi care se încaieră, au o sută de forumuri de discuții de pe care se aud numai urlete de lupta”


Zi grea pentru USR. Scandalul și luptele interne continuă cu CINCI NOI EXCLUDERI. „USR e un fel de uniune de triburi care se încaieră, au o sută de forumuri de discuții de pe care se aud numai urlete de lupta”

Nici nu s-a stins disputa legată de excluderea Olimpiei Ardelean (USR Ilfov), contestată în continuare de numeroși membri de partid, că un nou val de excluderi vine să agite apele în și așa slăbita formațiune al cărei candidat la Cotroceni și președinte Dan Barna a obținut un rezultat sub așteptările celor mai entuziaști susținători.

Așadar, conducerea USR discută, miercuri, într-o nouă ședință a Biroului Național, programată pentru ora 16.30, excluderea a noi cinci membri: Vișinel Bălan, Daniel Giurcă, Claudia Postelnicescu, Ciprian Lupaș și Cosmin Stoenoiu (potrivit Mediafax).

Potrivit g4media.ro, Vișinel Bălan este acuzat presupuse ilegalități în filiala județeană Giurgiu, lui Daniel Giurca, membru al organizației din Cluj, i se impută acuzat că ar fi șters documente interne ale partidului, iar Claudia Postelnicescu, este acuzată, potrivit surselor din USR ”că a vorbit urât de Barna inclusiv în public și că își hărțuiește colegii”. Pe lista neagră se mai află și Ciprian Lupaș, cel care acuzat-o pe Olguța Totolici, soția lui Barna, că le-a adresat injurii unor membri USR, numindu-i ”căcații ăștia care nu au făcut nimic în campanie”.

O primă reacție fermă și dură a venit din partea avocatei Claudia Postelnicescu, purtătoarea de cuvânt a USR Ilfov:

„Hai că asta e culmea tupeului! Sunt acuzată că îmi ”hărțuiesc” colegii și că vorbesc ”urat” despre Barna. Îmi asum tot ce am spus despre Barna: că este mediocru, că distruge partidul, că a avut un eșec major strict bazat pe incompetența proprie, că favorizează o gașcă de sicofanti și profitori care beneficiază în mod exclusiv de resursele partidului.

În ceea ce privește ”hărțuirea”: încă din vara anului 2018 am primit sesizări de la persoane care adoră liderul, indiferent cine e el, pentru motive strict legate de parvenirea în partid, care nu au nimic de-a face cu meritocrația. Aceste persoane mi-au intrat în lista și mi-au făcut mai multe sesizări pentru opinii critice la adresa conducerii partidului. Aceste opinii pot fi găsite în continuare pe peretele meu, nu am șters nimic. Să se caute jignirile și hărțuirile și să mi se arate. Precizez că aceleași persoane mi-au făcut sesizări, mai multe în serie, după ce au practicat un stalking obsesiv pe o perioada de luni de zile.

De asemenea, imediat ce am fost numită purtător de cuvânt al USR Ilfov am primit instantaneu sesizări de la tot felul de agramați și bolovani care abia se exprimă, care sperau să devină ei purtători de cuvânt sau lideri emergenți sau ceva, orice. Nu contează că eu am niște skill-uri dovedite în comunicare, nu contează că am mai trecut prin 4 campanii electorale, nu contează că am fost selectată în Berlinale că scenarist, nu contează că am lucrat cu Royal Court Theatre London, nu contează că am lucrat cu regizorul american Neil LaBute și mi s-a jucat un text la Teatrul Act, nu conteză că sunt citată în zeci de publicații academice listate peer-review, nu contează că scriu și public în mai multe jurnale de ani de zile, nu contează că sunt solicitată de presă pentru opinii juridice de ani de zile, nu contează că am câștigat un război mediatic în cazul Sorina Săcărin, nu contează nimic. Contează doar că Barna și-a pus lichelele să îmi facă sesizări. Soldații loiali căzuți în adulație.

Credeți că eu și alții nu ne putem mobiliza să facem sesizări colegilor? Putem. De ce nu o fac? Pentru că îmi repugnă delatorii și delațiunile, îmi aduc aminte de PCR și Securitate și pur și simplu vomit.Și mai presus de orice, că tot fac unii exerciții de imagine, nu au murit niște copii și tineri acum 30 de ani, că să îmi fie mie luată libertate de exprimare de un mediocru patentat, pus moț în vârful partidului fondat de altul de o gașcă de securiști de nouă generație.”

În ceea ce privește excluderea sa, Olimpia Ardelean (Oli) a reclamat că aceasta s-ar fi produs ca urmare a unei postări referitoare la amplasarea de banere fără autorizaţie în precampanie în Ilfov, postare în care amintea (cu duritate) şi de reacţia partidului după scandalul semnăturilor false strânse în campania ”Fără penali”, spunând că liderul Dan Barna a „minimizat” acest caz.USR a precizat însă că Oli Ardelea ar fi fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri şi pentru o poziţie publică ce a afectat imaginea USR în campanie. „Olimpia Ardelean nu a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali".

În paralel cu aceste excluderi, Dan Barna a declanșat, marți, o „clarificare ideologică”, solicitând membrilor votul pentru asumarea unei poziții doctrinare de centru-dreapta.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu este de părere că această clarificare este necesară și obligatorie, chiar dacă va provoca noi furtuni în sânul USR. Redăm mai jos câteva fragmente publicate de doamna Dogioiu într-un editorial de pe siteul ziare.com:

”Că această clarificare ideologică ar putea duce la fracturi e la fel de adevărat, dar în stilul acesta magmatic și aiuristic, USR nu are nicio șansă să ajungă altundeva decât la irelevantă.

A două chestiune pe care partidele mari o au este cultură de organizație, cu mai multe elemente. Unul este disciplină structurii piramidale. USR funcționează strict pe orizontală.

În numele unei democrații prost înțelese, fiecare se simte șef, total independent și îndreptățit să respecte numai ce ii convine, să se șuie pe ce gard vrea, să țipe ce vrea și să spargă ce geam al partidului vrea.

Asta nu e democrație de partid niciunde în lume. Este anarhie infantilă. Democrația de orice fel înseamnă că deciziile se iau în urmă un dezbateri foarte serioase în cadrul cărora toată lumea argumentează, că voturile sunt egale între ele și fiecare e liber să voteze.

Dar după ce majoritatea a vorbit, decizia luată într-un sens sau altul e respectată de toți cei care vor să mai facă parte din structura respectivă. Altfel, ușa le aparține.

Un alt element este înțelegerea și asumarea interesului strategic. Uitați-va la diferența dintre PSD și USR, că organizație, nimic altceva.

USR se paruieste continuu, se autodevorează, în campania prezidențială cele mai crâncene atacuri împotriva candidatului USR au venit din partid, nu din afară lui. PSD, chiar dacă toți așteptau să o hacuiasca pe Viorica Dancila, a păstrat aparență de unitate. Și acum, când lupta internă pentru putere este în toi, au capacitatea au de a sta uniți în front și de a urmări interesul strategic electoral.

USR e un fel de uniune de triburi care se încaieră, au o sută de forumuri de discuții de pe care se aud numai urlete de lupta și din care cei mai mulți sifonează în toate părțile. E un haos total care nu are cum să funcționeze.

Și nu în ultimul rând, un partid are o doză de profesionalizare. Nu merge totul la instinct, inspirație de moment, improvizație și entuziasm. Este inadmisibil că USR nu are consultanți politici, nu a avut nici la prezidențiale și de aceea Dan Barna a reacționat că picat din luna la anchetă Rise Project de care știa de mult timp, cel puțîn de când a stat de vorba cu autorii materialului despre el.

Politică este o profesie, nu un hobby, una în care trebuie să știi să comunici, să știi să transformi defensivă în ofensivă, când să taci și când să vorbești, și foarte puțini se nasc cu abilitățile acestea în sânge. Și chiar cei extrem de talentați au nevoie de retușuri.”

Editorialul poate fi citit integral AICI

CITEȘTE ȘI: USR, aproape de implozie. Elena Calistru: „Dragă USR, tu înțelegi în ce film trist ai ajuns?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.