Agenția Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva privind economia României din cauza deficitelor în creștere și a încetinirii economice, potrivit unui comunicat remis miercuri (citiți AICI comunicatul complet). Agenția citează în comunicat ”mari deviații de cheltuieli făcute de guvernul precedent” care au forțat actualul guvern să își revizuiască în creștere țintele de deficit pentru 2019 și 2020.
"Cheltuielile publice deviaționiste făcute de fostul Guvern l-a forțat pe cel actual să-și revizuiască ținta de deficit bugetar pentru 2019 și 2020.
Creșterile de salarii și pensii plănuite vor contribui la creșterea deja substanțialului deficit de cont curent al României în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întrebării această consolidare", se arată în comunicatul Standard & Poor's.
În acest context, economistul Cristian Păun a reacționat pe Facebook, prevăzând că PSD se va folosi de comunicatul Standard & Poor's pentru a ataca noua Guvernare, de abia instalată la Palatul Victoria. Mai mult, analistul economic a atras atenția că depunctarea trebuia făcută din iarnă, când agențiile de rating au văzut fabulațiile lui Orlando, Vâlcov & co.
"Hai cu propaganda: agențiile de rating ne-au trecut de la stabil la negativ datorită Guvernului Orban. Sau din cauza...
Chipurile, ăștia nu știu să mintă frumos, să ascundă mizeria în arierate, stocuri sau venituri nefiscale. Nu știu să meșterească la PIB potențial. Sunt nepricepuți.
De noua lege a pensiilor pentru care ar trebui scoase vreo 70 miliarde lei în plus în 2 ani, de miliardele alea deficit pentru care vom ajunge și mai mult la mâna creditorilor (mare parte străini), de deficitul contului curent care se apropie de record absolut, de lipsa investițiilor publice, de investiții private care cresc doar în construcții, de faptul că dăm 92% din taxe pe salarii și pensii (locul 1 în UE), de faptul că suntem campioni la inflație și repetenți la investiții străine etc. propaganda va tăcea mâlc.
Când vedeți că vecinul, de vă cere bani cu împrumut sau vă tot invită să intrați cu el într-o afacere, o ține tot în chef și dezmăț, aruncând cu bani în toate părțile, cheltuind mai mult decât are, consumând toate rezervele etc.,îi dați banii dumneavoastră mai greu sau mai ușor? Cu dobândă mai mică sau mai mare?
Depunctarea asta trebuia făcută din iarnă, când agențiile de rating au văzut fabulațiile lui Orlando, Vâlcov & co. Au zis să le mai dea o șansă. Inutil!
Aceasta este nota pentru guvernarea trecută! Pentru #wageledgrowth! Pentru toată logica asta economică întoarsă pe dos! Și aclamată de pe margine de mulți analfabeți funcționali pe economie. BBB negativ. Foarte aproape de “gunoaie” (junk)! Gunoaie emergente, însă! BBB eram și înainte. Tot aproape de “gunoaie”! Tot pentru că eram “bine” guvernați. Nota de plată e la noi. Nu la ei. Ca întotdeauna.
E timpul de o curățenie majoră! Șmecherii ăștia, de au băgat mâna adânc în casa de marcat, ar trebui ținuți departe de jucării decenii bune. Chiar dacă lăcrimează de mila sărmanilor! Mai nou... și dintotdeauna!".
Totodată, economistul Cristian Păun a subliniat la Digi24 că revizuirea în jos a perspectivei României, de la stabil la negativ va influenţa încrederea investitorilor străini şi posibilitatea de a lua împrumuturi: "Lumea globală în care trăim a crescut importanţa acestor capitaluri care circulă la nivel internaţional, astfel că, un investitor străin, când împrumută bani unui guvern sau unei companii se uită şi la riscul acelei ţări.
Guvernanţa unei ţări, deciziile politice şi echilibrele macroeconomice influenţează.
Avem o problemă foarte mare de deficit bugetar care se va apropia de 4% anul ăsta, vorbim de un PIB mult mai mare decât în anii anteriori, când a crescuit umflat cu pompa. E o sumă importantă pe care va trebui să o acoperim din împrumuturi. Suntem un fel de familie care cheltuieşte mai mult de cât îşi permite şi se duce să ceară bani cu împrumut. Asta nu e văzut foarte bine de creditorii internaţionali, ei ne vor da bani mai greu cu împrumut, cu dobândă mai mare, considerând că suntem mai riscanţi şi că avem probabilitate foarte mare de a plăti cu greu aceste împrumuturi. (...)
O să avem o problemă, investitorii se vor uita şi mai cruciş, ne vor evita şi mai mult în dauna noastră, favorizând ţările din jur, Ungaria, Cehia, Polonia pe care le consideră mai atractive".
Așa cum era de așteptat, PSD a lansat un fake news pe această temă spunând că este vina actualei guvernări pentru situația creată, deși pesediștii au guvernat trei ani de zile, din 2016 până în noiembrie 2019.
"Standard & Poor’s a dat un cartonaș roșu „ministrului Gaură” și a scăzut ratingul României, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari la împrumuturi și venituri mai mici pentru români!", a scris PSD pe Facebook.
Al doilea fake news propagat de PSD în postarea de pe Facebook este că a fost scăzut ratingul României. În realitate, a fost revizuită în jos perspectiva României de la stabil la negativ, dar ratingul rămâne triplu B, adică la limita recomandată pentru investiţii.