Una dintre cele mai controversate figuri publice ale momentului, doctorul Raed Arafat, creatorul SMURD, merit pe care nu i-l contestă nimeni, a ajuns în situația ridicolă de a smiorcăi prin studiourile monstruoasei propagande că e atacat și linșat în rețelele de socializare, avertizând că nu demisionează.
Apariția lacrimogenă la Antena3 a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) este cu atât mai ridicolă și condamnabilă cu cât în perioada difuzării filmului ascuns al intervenției dezastruoase de la Colectiv (vezi AICI) a avut o atitudine sfidătoare și impertinentă, refuzând să dea explicații publice pe motiv că este campanie electorală. Doctorul a așteptat probabil să vadă dacă pesediștii săi mai sunt sau nu creditați de popor și să-și adapteze discursul în funcție de asta.
Mare parte a opiniei publice - care nu pune la îndoială meritele inițiale ale lui Arafat de creator al sistemului de intervenție rapidă și urgență - îl contestă deja de câțiva ani buni (înca din vremea președinției lui Băsescu) și cere demiterea lui pentru felul neprofesionist în care a coordonat intervenția salvatorilor cu ocazia unor accidente dramatice: Siutghiol, Apuseni, Colectiv. I se reproșează mai ales că a încercat adesea să cosmetizeze realitatea, negând evidențele și refuzând să accepte modernizarea sistemului care dă rateuri din ce în ce mai des în ultima perioadă. Motivele înverșunării sunt, firește, multiple: orgoliul nemăsurat, ambiția, impresia de privilegiat al sorții, dar și are numeroase și uriașe beneficii financiare.
„Să mă demită dacă vor”, a spus Arafat, duminică seară la Antena 3, precizând că se gândește chiar să părăsească România în cazul în care i se va trage scaunul de sub fundul îngrășat zdravăn în ultimii ani.
El le-a explicat servitorilor varaniști Mihai Gâdea și Mircea Badea că este victima unei acțiuni de tipul „character assassination” – distrugerea concertată și premediată a reputației unei persoane sau unei instituții. „Găsiți explicația în wikipedia”, a explicat Arafat.
„Nu sunt lipit de scaun, dar nu demisionez. Dacă sunt demis, e dreptul oricui să facă asta, să mă demită dacă vor. Ce consider după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă este că atacurile sunt intensificate, pentru că atacurile sunt, de foarte mult, cu mesaje prestabilite. Mesaje coordonate precum <de prea mult timp este, a îmbătrânit, să vină tinerii> sau <a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece> au fost mesaje prin social media. Apoi s-au intensificat după apariția faimosului film înainte de comemorarea de la Colectiv, pe care cineva l-a avut și l-a dat abia atunci. Eu trebuie să clarific ceva: nu conduc IGSU. Eu coordonez DSU. IGSU este condus de un general, care îl comandă”, a mai spus Raed Arafat.
Întrebat dacă există un interes pentru distrugerea sistemului de urgență, șeful DSU a răspuns afirmativ, spunând că este vorba de interese interne, dar și externe.
„E un asalt, dar nu mă las pentru că au fost foarte mulți care au avut încredere în mine, pentru că eu nu am construit singur (...) Eu am spus că nu se poate privatiza sistemul de urgență. E ca și cum am privatiza apărarea”, a afirmat Arafat.
Întrebat, de asemenea, ce va face dacă va fi atacat în continuare, Arafat a spus că va ieși să răspundă.
„O să ies să răspund. Dacă voi fi dat afară, tot o să ies să răspund. Am spus că plec, dar nu plec peste o zi. Și dacă plec, o să răspund la ce se face”, a mai spus Raed Arafat.
Întrebat ce va face dacă ministrul de Interne, Marcel Vela, îi ca cere demisia, Raed Arafat a răspuns că Vela va trebui să își asume să îl demită.
„Nu, am zis că dânșii să își asume și să mă demită. Trebuie să fiu demis, dar pentru ce am făcut în țara asta, dacă vor să mă demită, să mă demită onorabil. Nu să mi se spună că ai fost evaluat, ai fost demis pentru că ai fost prost, pentru că pot să arăt eu motivele pentru care nu am fost prost. Dar acest lucru trebuie să fie asumat. Să spună: vrem să lucrăm cu doctorul Arafat sau nu vrem să facem asta și să mă demită”, a răspuns șeful DSU.
Raed Arafat admite că în cazul în care va fi dat afară, va pleca în altă țară, sunt oportunități, „unde nu mă consideră bătrân”.
„Sunt destule oportunități în altă parte, unde nu mă consideră bătrân. Și sunt convins că în secunda în care zic: <Sunt liber>, o să vină și altele. Varianta a treia ar fi să stau la UPU Târgu Mureș, dar după o lună, două o să mă toace. Probabil că asta o voi face după ce se decide, plecarea din țară. Nu există altă alternativă. Eu nu accept poziții date, la nivel statal. Nu negociez poziții. Dacă este să mă duc afară, mă duc pe efort propriu. Mă duc în primă fază la Târgu Mureș și știu cum să rezolv o treabă și să fac ceva util”, a răspuns Arafat.