Jurnalistul Moise Guran a scris pe blogul său un editorial în spune că abrogarea recursului compensatoriu nu este suficientă, ci este necesară și creșterea pedepselor pentru infracțiunile cu violență și pentru corupție.
Amintim că Guvernul Orban a luat decizia să își asume răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu.
Redăm un fragment din editorialul (citiți textul complet AICI) jurnalistului Moise Guran:
"În opinia mea societatea noastră ar avea nevoie în acest moment de un semnal mult mai puternic, pentru a opri valul infracțional. Iar dacă recursul compensatoriu a scăzut cu 20% executarea pedepselor celor condamnați, cred că o creștere a maximului de pedeapsă cu 20% pentru infracțiunile cu violență, și chiar cu 30% pentru cele de corupție, ar reuși chiar mai eficient să stopeze valul infracțional urnit de PSD. Cred că și judecătorii ar înțelege un astfel de mesaj și ar da sentințe mai dure, cred că și polițiștii și procurorii ar înțelege că trebuie să lucreze altfel și cred că și infractorii, fie ei politici sau de drept comun ar înțelege un astfel de mesaj.
Sigur, creșterea pedepselor se aplică infracțiunilor comise după momentul modificării acestei legislații. Nu îi afectează pe cei neprinși sau deja încarcerați, aceia vor continua să iasă din pușcării în același ritm, dar sensul creșterii pedepselor ar fi stoparea exploziei infracționale, cel mai important efect fiind nu represiunea (care depinde într-adevăr mai mult de eficiența aparatului represiv), cel mai important efect ar fi asupra populației. O populație, care indiferent că a fost sau nu mituită cu pensii și creșteri de salarii ca să accepte aceste prăpădenii, este acum traumatizată, speriată și are mai mult decât orice nevoie să înțeleagă că are un stat care se îngrijește de ea și o lege penală al cărei prim sens este protejarea victimelor, iar nu a infractorilor.".