O echipă a European External Action Service (EEAS) pentru Asia și Pacific, ce reprezintă Uniunea Europeană în diplomație și afacerile externe a fost în Hong Kong, zilele acestea, pentru ”dialogul structurat” anual, intenția oficialilor europeni fiind aceea de a apropia comercial și cultural mai mult Uniunea și Hong Kong-ul.
În timpul discuțiilor dintre cele două părți, diplomații europeni au făcut referiri la demonstrațiile care durează de luni de zile, insistând pe respectarea legii de către autoritățile din Hong Kong și din China. În timpul asediului Universității Politehnice de zilele trecute, de către forțele de ordine, oficialii EEAS au atenționat autoritățile orașului că acțiunile poliției ”trebuie să rămână corespunzatoare, în timp ce libertățile fundamentale, incluzând dreptul de a face adunări pașnice a celor din Hong Kong, trebuie menținute”.
De asemenea, oficialii europeni au declarat, în mai multe rânduri, că autonomia orașului trebuie menținută în cadrul constituțional asumat de China – ”o țară, două sisteme”.
Încă din vară, din luna iulie, Parlamentul European a dat o rezoluție în care denunța violența agenților de poliție împotriva demonstranților pașnici. Acum, Gunnar Wiegand, director pentru Asia și Pacific al EEAS a afirmat, la întâlnirea din Hong Kong, că ”adevărații prieteni rămân alături împreună la greu, iar Hong Kong-ul poate conta pe Uniunea Europeană în cazul de față” – mai multe detalii AICI.
Discuțiile actuale s-au stârnit după ce președintele Trump a semnat ”Hong Kong Human Rights and Democracy Act”, o lege care produce efecte asupra legăturilor comerciale speciale pe care le are Hong Kong cu Statele Unite, dacă oficialii americani vor considera că autonomia orașului a fost afectată de o intervenție a Chinei. Așadar legea semnată de Trump protejează cetățenii din Hong Kong de intervenția Chinei, care ar urma să suporte sancțiuni dacă își va depăși atribuțiile constituționale acționând asupra protestatarilor, știindu-se bine la Washington cum obișnuiește să facă asta China cu cei care demonstrează împotriva comunismului chinez.
Beijingul nu a rămas fără replică, criticând și Statele Unite și Uniunea Europeană pentru ceea ce numește a fi un amestec în treburile interne, ministrul de externe chinez afirmând că semnarea de către președintele Trump a legii privind drepturile cetățenilor din Hong Kong ”produce daune severe în afacerile interne ale orașului, interferează serios în politica internă a Chinei, violând grav și legile internaționale și principiile de bază ale relațiilor internaționale”. Ministrul adjunct al Externelor a declarat că ”pentru actul eronat al Statelor Unite, China va adopta contramăsuri ferme, iar Statele Unite vor fi deplin responsabile pentru consecințe”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Ren Guoqiang a declarat că Armata Populară de Eliberare e determinată și gata să apere suveranitatea Chinei și stabilitatea Hong Kong-ului.
Dar marile probleme ale Chinei sunt produse de războiul comercial cu Statele Unite și, în contextul furiilor legate de legea semnată de Trump, de la Ministerul Comerțului din China nu a venit nici un comentariu despre felul în care sunt afectate sau dacă sunt afectate în vreun fel negocierile comerciale dintre Beijing și Washington. Toate semnele sunt că Beijingul nu va face nimic împotriva Americii – mai multe detalii AICI.
Așadar, reacția Chinei la acțiunea Washingtonului a fost mai mult o furtună într-un pahar cu apă și e clar că intervenția europeană nu va produce alt fel de răspuns din partea Beijingului. Dar chiar și în condițiile în care se știa că urmează să apară sancțiuni din partea Chinei, tot merita ca lumea civilizată să intervină în favoarea celor care lupta pentru libertate și sunt amenințați de un regim totalitar care nu pune nici un preț pe viața celor care i se opun.