Politologul Ioan Stanomir a comentat la Digi24 prezența la vot a românilor din Diaspora. În contextul prezenței ridicate, profesorul universitar a punctat că este pentru prima dată în ultimii ani când românii din străinătate își pot exercita liber dreptul de a vota.
Mai mult, Ioan Stanomir le-a atras atenția politicienilor care au jignit și jignesc Diaspora că românii plecați în străinătate sunt în continuare cetățeni români. De asemenea, politologul a precizat că este necesară schimbarea legii electorale pentru a fi crescut numărul de parlamentari arondați Diasporei, românii din străinătate urmând să fie mult mai bine reprezentați printr-o astfel de măsură.
"Cred că Românii din Diaspora beneficiază în acest moment, pentru prima dată în ultimii ani, de posibilitatea de a-și exercita în mod liber un drept constituțional, drept constituțional care le-a fost îngrădit sub precedentele administrații PSD. Aceasta este prima observație.
A doua observație ține de problema cetățeniei. Este foarte important mai ales pentru acei politicieni care își fac un obicei din a-i jigni pe românii din Diaspora să le amintim un fapt elementar, că românii care se află în afara granițelor țării continuă să fie cetățeni. Iar actul cetățeniei presupune exercitarea dreptului de vot.
Consecința celor două afirmații este foarte simplă. De acum înainte nu mai putem să le alocăm la alegerile parlamentare locuri de mizerie numeric românilor din Diaspora. Numărul lor este impresionant. Viitoarele administrații de la București și viitorul președinte al României sunt obligați să ia în considerare regândirea legii electorale, astfel încât egalitatea votului să fie restabilită și un vot dat de un român din Diaspora să aibă aceeași putere cu un vot dat de un român de pe teritoriul țării. Altfel spus, este nevoie de mult mai mulți reprezentanți ai Diasporei și este vorba de restabilirea unei nevoi de echitate pe care o resimt românii din Diaspora.
Vreau să vă spun că este o mare emoție pentru orice român patriot să observe puterea cetățenilor în acțiune și să-i vadă pe compatrioții noștri de departe cum înțeleg să-și reînnoiască jurământul de credință față de România. Este ceva emoționant și chiar dacă le resimțim lipsa, chiar dacă locul lor ar fi în România într-o altă Românie, ei sunt alături de noi pentru că sunt cetățeni și pentru că votează", a spus Ioan Stanomir.
Totodată, în legătură cu ritmul de votare mai scăzut în țară comparativ cu cel din Diaspora, Ioan Stanomir a menționat că este vina politicienilor, care poartă responsabilitatea pentru scăderea interesului cetățenilor în legătură cu alegerile prezidențiale.
"Scăderea prezenței din țară are legătură cu modul în care s-a desfășurat campania între cele două tururi de scrutin și nu cred că este momentul să adâncim o temă care a provocat suficiente dezbateri și suficiente tensiuni în societatea noastră. Din acest punct de vedere, politicienii români poartă responsabilitatea pentru scăderea interesului. Orice cetățean este atent la teme, la idei, la autenticitate și la bună credință. Dacă aceste elemente lipsesc, există demobilizare. Pe de altă parte, cred că exemplul celor din Diaspora trebuie să le servească ca reper celor din România și să înțeleagă că indiferent de condițiile mai vitrege sau mai ușoare în care votezi, dreptul de a vota este un drept pe care este indicat să nu-l cedăm celorlalți prin absență sau prin anularea votului", a conchis Ioan Stanomir.