UPDATE. IRES - exit poll: KLAUS IOHANNIS - 66,5%, VIORICA DĂNCILĂ - 33,5%
UPDATE. Un ultim sondaj realizat la ieșirea de la urne arată, potrivit Libertatea, că distanța dintre candidați ar fi de aproximativ 25%, în favoarea actualului președinte Klaus Iohannis.
Liberalii pregătesc la sediul partidului ditamai paranghelia, scria digi24.ro, care relatează că fericiții câștigători își potolesc foamea și emoția triumfului cu platouri întregi de fripturi, cârnați, garnituri și prăjituri. Acum singurul stres e să încapă cât mai multă lume în poza cu câștigătorul Klaus Iohannis, mai ales în rând cu acesta, unde stau doar „greii”, apropiații actualului și viitorului locatar de la Cotroceni.
La ora 7.00 s-au deschis secțiile de vot și pe teritoriul României, milioane de alegători putând să-și exprime opțiunea pentru cei doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat, rămași în cursă după primul tur al prezidențialelor derulat în 10 noiembrie: KLAUS IOHANNIS și Viorica Dăncilă.
Este un scrutin istoric după trei ani de guvernare pesedistă în care statul de drept a suferit fisuri serioase, justiția a fost parțial acaparată politic, iar România părea că se îndepărtează de Europa și de idealurile democratice ale acesteia. Protestele de stradă masive, furia societății, dar și atitudinea avută de actualul președinte și candidat Klaus Iohannis au făcut totuși ca instalarea dictaturii pesedisto-mafiote să nu fie posibilă până la capăt.
Instituțiile infestate cu oameni de partid și vistieria statului au fost grav afectate de guvernarea roșie, principalul partid responsabil de acest dezastru având însă încă mulți susținători care au acordat nu mai puțin de două milioane de voturi Vioricări Dăncilă în primul tur. O prezență masivă la votul de duminică poate schimba în mod decisiv nu doar soarta PSD-ului, ci chiar viitorul României, politicienii fiind obligați să înțeleagă că poporul nu mai tolerează asemenea manifestări.
Este un scrutin față de care românii manifestă interes, prezența la urne fiind ridicată imediat după deschiderea urnelor.
De asemenea, se votează masiv și în diaspora unde este foarte posibil să fie depășit recordul de prezență înregistrat în primul tur.
Înfruntarea finală se dă între actualul președinte Klaus Iohannis, 60 de ani, proeuropean, și fosta marionetă de la Palatul Victoria Viorica Dăncilă, 55 de ani, președinta partidului care a schimbat legile justiției pentru a scăpa politicienii mafioți de pușcărie, producând cele mai ample și mai prelungite mișcări de protest din istoria recentă a României. Turul doi are loc pe fondul lipsei, în premieră, a unei dezbateri față în față între cei doi candidați, absența acesteia determinând-o pe candidata partidului-mafie să transforme campania electorală într-un circ penibil.
PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL O GĂSIȚI AICI!
UPDATE ORA 21:00 Peste 9.085.000 români votaseră pe teritoriul țării. Klaus Iohannis a urcat pe scena asamblată în curtea interioară a sediului PNL, alături de Ludovic Orban și Rareș Bogdan.
UPDATE ORA 20:30 La sediul PNL din Modrogan a sosit și președintele Klaus Iohannis, fiind întâmpinat de premierul Ludovic Orban, liderul liberalilor.
Pe teritoriul României votaseră peste 9 milioane de alegători, iar în străinătate aproape 920.000 de români.
UPDATE ORA 20:00 Prezența la vot a depășit-o categoric pe cea din turul întâi al prezidențialelor. S-au prezentat la urne până la această oră peste 8.866.000 (48,61%) de români în țară. În urmă cu două săptămâni, prezența finală în țară a fost de 8.683.688 de votanți (47,66%). De asemenea, în diasporă votaseră aproape 900.000 de români.
La sediul PSD din Șoseaua Kiseleff, nr 10, tristețea se adâncise, deși câteva zeci de susținători au venit cu steaguri, scandând numele candidatei Viorica Dăncilă. Sondajele însă îl dau însă câștigător detașat pe actualul locatar de la Cotroceni, Klaus Iohannis.
UPDATE ORA 18:30. La sediul central al PSD din Kiseleff, unde s-au reunit mai mulți dintre liderii partidului care colcăie de politicieni corupți, atmosfera e mai degrabă de înmormântare. Singurul care încearcă să nu pună la suflet lovitura năucitoare, pe care electoratul o aplică partidului care a încercat să fie mai presus de lege și să pună bocancul pe toate instituțiile vitale ale statului, e fostul ministru al Agriculturii care le-a adus colegilor posomorâți roșii, brânză și pâine, scrie siteul g4media.ro. Dar nici lui Dragnea roșia românească nu i-a purtat prea mult noroc, deși a folosit-o intens în campania pentru europarlamentare din primăvara trecută.
Până la această oră votaseră 8,5 milioane de români pe teritoriul țării și peste 850.000 în diaspora, iar sondajele la ieșirea de la urnă îl indică drept câștigător detașat pe Klaus Iohannis.
UPDATE ORA 18.00. Prezența este de 45,07%, cu peste trei puncte procentuale mai mare decât în turul întâi (42,19%), potrivit datelor BEC. Asta înseamnă că au votat, în țară, 8,2 milioane de persoane. În diaspora, numărul celor care votaseră se ridica la 826.000, în cele 838 secții de votare..
UPDATE ORA 17:15 Numărul românilor care au votat în dispora se apropie de 800.000 de persoane.
UPDATE ORA 17:00 Au votat 7,3 milioane de români, ceea ce înseamnă o prezență 40,44%. Cozi mari în zona complexelor studențești din București, unde studenții votează pe liste speciale.
O femeie de 69 de ani din județul Argeș a murit la scurt timp după ce a votat. Femeii i s-a făcut rău în curtea unei secții de votare din localitatea Ștefănești, fiind resuscitată, dar fără succes.
Viorica Dancila, șefa sa de campani, Lia Olguța Vasilescu, președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, și fostul ministru al Agriculturii Petre Daea au ajuns la sediul partidului din Kiseleff. Discuțiile ar viza prezența la vot și mobilizarea electoratului, scrie Mediafax.
UPDATE ORA 16.00. Numărul votanților din străinătate a trecut de 700.000, fiind depașit practic recordul de participare din primul tur când au votat, în total, 675.348. În țară votaseră aproximativ șapte milioane de români.
UPDATE ORA:15.00 Au votat 5,9 milioane de români, respectiv 32,50% diotre cetățenii cu drept de vot. Se votează în ritmul de 11.000 de români pe minut. Prezența la vot la ora 15.00 în turul doi al alegerilor prezidențiale este de 31,4%, cu două puncte procentuale peste prezența la aceeași oră în turul 1 (29,21%), potrivit BEC.
Peste 661.000 din diaspora votaseră până la această, cu mult mai mulți decât în primul tur.
UPDATE ORA 13:00. Peste patru milioane de români au votat, adică peste 22% dintre cetățenii cu drept de vot. Prezența este mai crescută decât la turul 1, la această oră, dar cu cinci procente mai mică decât la alegerile din 2014. (sursa foto jos: g4media.ro). În diaspora votaseră peste 500.000 de români. Pare-se că recordul de prezență din primul tur va fi depășit dacă se păstrează ritmul de până acum. La turul din 10 noiembrie, în diaspora se înregistrau cu cel puțin 100.000 de voturi mai puțin.
S-au întâmplat și două decese în timpul procesului electoral. Ambele în Dolj. Un bătrân de 80 de ani, de la Armșeștii de Sus, a murit în timp ce-și aștepta rândul la secția de votare, iar un altul, de 81, a murit în apropierea secției din localitatea Apele Vii.
UPDATE ORA 12:00. Fostul premier Dacian Cioloș a votat în Alexandria, la Teleorman, unul dintre cele mai importante fierfuri pesediste-mafiote. În prezent europarlamentar și lider al grupului de eurodeputați Renew Europe, Cioloș a declarat că urmează să își deschidă cabinet de europarlamentar la Alexandria, pentru că „e o parte a României de care ar trebui să ne pese din ce în ce mai mult”.
„Cred că în această zonă cei care vor conduce România ar trebui să se uite cu mai mare atenție. Oamenii trebuie să simtă că fac parte din aceeași Românie ca cei de la Cluj, Timișoara sau Sibiu. Trebuie să arătm lucrul acesta din ce în ce mai mult”, a mai spus Cioloș. Detalii AICI
UPDATE ORA 10:30. Liderul USR Dan Barna a votat la Grădinița 22 din orașul Sibiu. Barna a fost candidatul Alianței USR-PLUS în primul tur, unde s-a clasat pe locul al 3-lea, după Iohannis și Dăncilă, fiind votat de 15,02% (1.384.450 voturi) dintre românii care s-au prezentat la urne.
UDPATE ORA 10:00. Ministrul liberal al Mediului Costel Alexe a votat la Colegiul Costachae Negruzzi din Iași. Deși este relativ tânăr - 36 de ani - are deja în urmă nu doar o activitate politică interesantă, ci și una de oengist descurcăreț care s-a învârtit de 350.000 de euro, fonduri nerambursabile, pentru salvarea unor specii de animale aflate în pericol. Alexe și soția au salvat însă, în cele din urmă, doar trei vipere și nu au reușit să dea o explicație plauzibilă despre felul în care au cheltuit suma impresionantă. Podul a scris despre afacerea asta foarte dubioasă AICI, iar REPORTER de IAȘI i-a dedicat, zilele trecute, o altă investigație lui Alexe care derulează grandioase afaceri imobilire la Iași, folosind, se pare, ca interfețe niște rude apropiate. Ancheta poate fi citită AICI.
UPDATE ORA 09:32. Premierul Ludovic Orban a ajuns la sediul Ministerul de Interne, unde vrea să se asigure că totul este în regulă, iar turul al doilea se derulează normal. Până la această oră votaseră 910.000 de alegători pe teritoriul României.
"A fost semnalat un număr de incidente mic - 7 incidente minore. Procesul se desfășoară în condiții bune. Am primit garanții ferme că toate efectivele sunt mobilizate și gata să intervină în orice situație. E și o zi diferită față de primul tur, atunci a fost o zi frumoasă, aproape de vara, astăzi e o zi de toamna târzie, cu ploi în multe zone ale țării. Sunt convins că până la sfârșitul zilei mulți români vor veni să își exercite dreptul la vot", a precizat Orban.
UPDATE ORA 9.05. Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București. „O zi foarte importantă. Am votat pentru o Românie modernă, europeană, pentru o Românie normală”, a spus Iohannis la ieșirea din cabina de vot, adăugând că are ceva emoții. Alături de președintele candidat s-au aflat premierul Ludovic Orban și europarlamentarii Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan. Acesta din urmă a venit îmbrăcat într-un palton scump de culoare crem, o pată de culoare interesantă în marea de costume sobre negre a liberalilor care l-au însoțit la secția de votare pe Iohannis.
UPDATE ORA 8;50. Ministrul liberal al Educației, Monica Anisie, a votat la Școală nr. 46 din Sectorul 2, pentru "o Românie educată", "în care normalitatea se impune". A fost însoțită de viceprimarul Sectorului 2 Dan Cristian Popescu.
UPDATE 8:20. Bolșevicul Ion Iliescu, încă președintele de onoare al partidului mafiot PSD, a solicitat urna mobilă pentru a vota (zic unii că în niciun caz cu Dăncilă), aşa cum a făcut şi la primul tur. Principalul responsabil al loviturii de stat din decembrie 1989 și de confiscarea Revoluției are acum 89 de ani și afecțiuni cardiace care au determinat spitalizarea lui de mai multe ori în ultimul an. Odiosul comunist este acuzat, în dosarul Revoluției (un dosar care s-a lăsat așteptat, din păcat, revoltător de mult), de crime contra umanității (detalii AICI).
UPDATE 8:00. Viorica Vasilica Dăncilă a votat la Colegiul Național „Sf Sava”, unul dintre cele mai bune licee ale României. Ce-o căuta agramata patriei la un liceu de olimpici, Dumnezeu știe?! A venit alături de soțul care i-a dăruit ceasul Cartier de mii de euro, pe care a promis că-l arată României sărace alături de facturi și nu l-a mai arătat.
Alături de soții Dăncilă, cu vilă roz „neterminată” la Predeal, a votat și mahalagioaica Lia Olguța Vasilescu, cea care speria electoratul pesedist cu lagăre de concentrare.
”Am votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi”, a aberat Dăncilă.
Tot în jurul orei 8.00 a votat și premierul Ludovic Orban, la o secție din Dobroiești, județul Ilfov. DETALII AICI
UPDATE 7:30. Printre primii votanți s-a aflat și pesedoaica generală a Capitalei, Gabriela Firea, care a introdus buletinul de vot în urnă la o secţie din Calea Griviţei, acolo unde a votat şi în primul tur.
Ministrul de Interne Marcel Vela a fost, de asemenea, matinal.
"E bine să votăm pentru normalitate, am votat pentru nepoţica mea şi pentru un viitor normal. Suntem în dispozitiv, MAI e la datorie, ne dorim ca şi turul 2 să fie organizat la fel de bine ca şi turul 1. Vom avea evenimente la minister. În jur de 39.000 poliţişti, jandarmi, angajaţi ai IGSU şi de la nivelul MAI vor fi în dispozitiv", a spus Marcel Vela.