TOTUL spre MAREA DEZBATERE de MARȚI, trei ceasuri Cartier rele. Ce jurnaliști îi vor pune întrebări lui Klaus Iohannis


TOTUL spre MAREA DEZBATERE de MARȚI, trei ceasuri Cartier rele. Ce jurnaliști îi vor pune întrebări lui Klaus Iohannis

Deși anunțată ințial pentru ora 19.00, dezbaterea de marți a candidatului Klaus Iohannis cu societatea ar putea avea loc mai devreme, undeva în jurul orei 15.00 sau într-un interval cuprins între 15.00 și 19.00, scrie cotidianul Libertatea, care îl citează pe europarlamentarul Rareș Bogdan. Organizatorii estimează că ar putea dura între 2 ore – 2 ore și jumătate.

„Va fi o dezbatere pe model american, vor participa 200 de studenți, la balcoane va fi presa acreditată și jurnaliștii străini. Vor fi 7-8-9 jurnaliști, analiști și politologi care îi vor pune întrebări, iar dezbaterea va dura în jur de două ore sau mai mult”, a mai spus Rareș Bogdan.

El susține că „se pot pune orice fel de întrebări, fără teme prestabilite”, fiind prezenți și „jurnaliști din instituții media „agresive” de-a lungul timpului cu președintele”.

Însă opt jurnaliști prezenți îi vor adresa întrebări președintelui, celelalte instituții putând să transmită evenimentul. „Ne așteptăm la o audiență de 7 milioane de români la această dezbatere”, declară optimist Rareș Bogdan.

Potrivit g4media.ro, șase nume de jurnaliști și analiști fuseseră convenite până luni la prânz de stafful de campanie al președintelui Klaus Iohannis și confirmate pentru a participa la dezbaterea organizată marți seara de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Potrivit acestora, cele șase nume sunt: Ion M. Ioniță (Adevărul), Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și Cristian Pârvulescu (SNSPA).

Potrivit surselor G4Media.ro, pe lângă cei șase confirmați ar urma să mai fie invitați încă 3 sau 4 jurnaliști și analiști politici. Pe lista echipei de campanie din care ar urma să fie selectate încă trei sau patru nume suplimentare se numără:

Cosmin Prelipceanu (Digi24.ro), Cristian Tudor Popescu (Digi24), Alina Manolache (Digi24.ro), Denise Rifai (Realitatea TV), Claudiu Popa (Realitatea TV), Marilena Mititelu (Realitatea TV), Tudor Mușat (Europa FM), Cristian Pantazi (G4Media.ro), Dan Tăpălagă (G4Media.ro), Clarice Dinu (HotNnews.ro), Liviu Avram (Adevărul.ro), Dumitru Borțun (SNSPA), Adriana Nedelea (Libertatea.ro), Magda Grădinaru (Ziare.com), Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com).

Rareș Bogdan a mai spus că dezbaterea va avea loc la Biblioteca Centrale Universitare(BCU), în Aula Carol I.

"Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune şi două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină şi presă din România (...). Întrebări vor pune între 6, 7, 8, 9 jurnalişti, analişti, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituţii media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susţinerii societăţii civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13", a precizat liberalul.

În ceea ce privește prezența contracandidatei Viorica Dăncilă, aceasta a fost respinsă categoric atât de Klaus Iohannis, cât și de apropiații acestuia.

"Eu cred că doamna Dăncilă, pe lângă faptul că a reuşit să ne ofere o mulţime de gafe lingvistice şi comportamentale, la nivel diplomatic, în continuare încearcă cu tot dinadinsul să se facă de râs (...). Doamna Dăncilă face greşeli puerile. O parte a staff-ului dânsei probabil se gândeşte că o vor victimiza şi acest lucru îi va aduce voturi, dar în acelaşi timp, trebuie să ia în calcul şi faptul că o pot penibiliza, nu doar victimiza", a precizat Rareş Bogdan pentru RFI.

De altfel, chiar Viorica Dăncilă a precizat, duminică seară, la Antena 3 că nu știe dacă se va duce. Detalii AICI

Cât privește locația aleasă – SNSPA - aceasta rămâne un mare semn de întrebare în contextul controverselor mai noi sau mai vechi care o înconjoară.

Jurnalista Melania Cincea a publicat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere lămuritor în acest sens: Mă surprinde faptul că staff-ul de campanie al președintelui Klaus Iohannis a acceptat ca dezbaterea sa cu politologii și formatorii de opinie, planificată pentru marțea viitoare, să fie găzduită de SNSPA, în condițiile în care și Universitatea București se oferise să găzduiască o astfel de dezbatere. Vorbim de instituția intrată recent în atenția publică, atunci când a ieșit la iveală că l-a angajat într-un proiect pe Alexandru Cumpănașu, în condiţiile în care acesta este doar absolvent de liceu, iar pentru acea colaborare avea nevoie de studii superioare. În ciuda acestui scandal public, instituția, al cărei rector este Remus Pricopie, refuză să dea detalii despre acea colaborare. I-am solicitat acestuia, din luna septembrie, amănunte despre respectivul proiect (perioadă, valoare şi dacă a implicat fonduri europene) şi, de asemenea, am cerut să comunice ce calitate a avut Alexandru Cumpănaşu în acest proiect, pe ce criterii a fost angajat, care a fost componenţa comisiei care a aprobat participarea sa la acest proiect. Nu am primit răspunsul nici până azi, în ciuda insistențelor... Proiectul lui Cumpănașu cu SNSPA este doar unul dintre proiectele în valoare totală de peste 10 milioane de euro încheiat cu diverse instituții ale statului. Pentru detalii, VEZI AICI

 Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, este președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN) – din care face parte și președintele Senatului SNSPA, Gheorghe Bărbulescu. ASSN, „forul de emulaţie intelectuală şi ştiinţifică” înfiiințat de Gabriel Oprea să aducă... plusvaloare în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a cheltuit în ultimii patru ani sute de mii de euro pentru o revistă și câteva presupuse dezbateri. Conducerea ASSN ar fi intenționat să-l pună pe Cumpănașu să conducă un Institut de Relații Diplomatice care ar fi urmat să fie înființat. Proiectul de desființare a acestei instituții zace la Camera Deputaților din vremea lui Liviu Dragnea.

Mai lipsește ca la evenimentul de marți șef de ceremonii să fie dna Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare București – unde conducerea SNSPA a decis să aibă loc dezbaterea. Doamna Rădoi, pentru reamintire, a coordonat cărți zise științifice scrise de deținuți, în penitenciar, pentru ca aceştia să fie puşi mai repede în libertate, fiind parte din acea mare frăție penal-academică ale cărei fapte intraseră, în 2016, în atenția DNA, anchetă care, însă, s-a împotmolit… Pentru reamintire, link-ul următor pe care-l puteți accesa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.